TCK 93 Organ Veya Doku Ticareti Etkin Pişmanlık

Etkin Pişmanlık

Etkin pişmanlık bütün suçlarda uygulanmaz. Türk Ceza Kanununda etkin pişmanlık organ ve/veya doku ticareti suçu için önemli bir kriter olma özelliğini taşır. Böyle bir suç işlediği için etkin pişmanlık yaşayan failin alacağı cezada indirim yapılabileceği gibi duruma göre cezai hükümden muaf olması da sağlanabilir.

Etkin pişmanlık bireyin yaptığı herhangi bir suç nedeniyle pişman olması ve işlenen suçun yol açacağı maddi ve/ veya manevi zararların giderilmesi için çaba göstermesi olarak tanımlanabilir.

Türk Ceza Kanunu 93. madde kapsamında değerlendirilen organ veya doku ticaretinde etkin pişmanlık hükümleri2 fıkra halinde düzenlenmiştir.

İçindekiler

  • Organ Veya Dokularını Satan Kişi İçin Hangi Hallerde Cezai Hüküm Verilmez?
  • Organ Veya Dokularını Satan Kişi Hangi Hallerde Cezada İndirimden Faydalanılır?
  • Bireyin Kendi Organını Satması Suç Sayılır Mı?
  • Organ Veya Doku Ticareti Davasına Bakmakla Yetkili Mahkeme Hangisidir?
  • Organ veya Doku Ticareti Şikayete Bağlı Suçlar Kapsamında Yer Alır Mı?

Organ veya Dokularını Satan Kişi İçin Hangi Hallerde Cezai Hüküm Verilmez?

Türk Ceza Kanunu 93. Maddesinin 1. fıkrası uyarınca organ veya dokularını satan bireyin, böyle bir suç işlediğini ya da işlendiğini yetkili resmi makamlara bildirmesi, etkin pişmanlık kapsamında cezai hükümden muaf tutulmasını sağlayabilir. Yalnız bu maddeden yararlanılması için ilgili suçun resmi makamlar tarafından farkına varılmasından önce bireyin yetkili makamlara haber vermiş olması şartı aranır. Ayrıca organ veya dokularını satan kişinin yaptığı ihbar sayesinde yetkili merciiler tarafından suçluların yakalanmasının kolaylaşması da, failin cezai hükümden muaf sayılmasına sebep olabilecek önemli bir husustur.

Organ veya Dokularını Satan Kişi Hangi Hallerde Cezada İndirimden Faydalanılır?

Türk Ceza Kanunu 93. Maddesinin 2.fıkrası uyarınca organ veya dokularını satan birey, ilgili suçun resmi makamlar tarafından fark edilmesinden sonra kendi rızası ile gönüllü olarak yetkili makama yardım ederse, TCK 93. madde etkin pişmanlık kapsamında cezai indirimden yararlanabilir. Bu maddeden yararlanabilmesi için failin yapması gerekli eylemler şunlardır:

  • Failin gönüllü olarak suçun ortaya çıkması için resmi makamlara yardım etmesi
  • Failin kendi rızası ile organ veya doku ticaretine karışan suçluların yakalanması için yardım etmesi

Yukarıdaki maddelerde belirtilen durumların gerçekleşmesi halinde failin almasına karar verilen temel ceza, resmi ve yetkili makamlara yapılan yardımın özelliklerine göre, dörtte bir ila yarısı oranında azaltılabilir.

Bireyin Kendi Organını Satması Suç Sayılır Mı?

Herhangi bir organ ya da dokunun bir bedel ve/veya çıkar karşılığında olmak üzere ticaretinin yapılması Türk Ceza Kanununa göre yasaklamıştır. Ticareti yapılan organ ya da dokunun bireyin kendisine ait olması, organ ya da doku ticareti eylemini yasal ya da serbest hale getirmez.

Organ Veya Doku Ticareti Davasına Bakmakla Yetkili Mahkeme Hangisidir?

Organ ve/veya doku ticareti suçu hakkındaki davlara bakmakla yetkilendirilen mahkemeler Asliye Mahkemeleridir.

Organ veya Doku Ticareti Şikayete Bağlı Suçlar Kapsamında Yer Alır Mı?

Organ veya doku ticareti suçu şikayete bağlı suçlar kapsamında yer almaz. Organ veya doku ticareti yapıldığının ortaya çıkması halinde savcılık makamı doğrudan soruşturmayı başlatır. Organ veya doku ticareti şikayete bağlı suç olmadığı için söz konusu suç nedeniyle mağdur olan taraf şikayetçi olmadığını beyan etse dahi, dava işlemleri yetkili makamlar tarafından devam ettirilir ve ilgili mahkeme tarafından karara bağlanır.

  • BU MAKALENİN TÜM TELİF HAKLARI AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN’A AİTTİR. İZİN ALINMADAN MAKALELERİMİZİN PAYLAŞILMASI DURUMUNDA YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.
  • MAKALE SİTEMİZDE MAKALERELERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTEYEN HUKUKÇU,HUKUK ÖĞRENCİSİ,AVUKAT VE DİĞER BRANŞLARDAN OLAN SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZ AD -SOYAD VE MAKALELERİNİ av.ibrahimhalilaydin@gmail.com  ADRESİNE GÖNDEREBİLİRLER. MAKALELERDE KONU SINIRLAMASI YOKTUR. ANCAK YAZIM KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ RİCA OLUNUR.
  • MAKALE İÇERİKLERİ AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN TARAFINDAN ÜRETİLMEKTE OLUP HERHANGİ BİR HUKUKİ TAVSİYE İÇERMEMEKTEDİR. OKUDUĞUNUZ BU MAKALELERE DAYANILARAK YAPTIĞINIZ HUKUKİ İŞLEMLERDE SORUMLULUK KABUL ETMİYORUZ. TAVSİYEMİZ HUKUKİ DESTEK İÇİN BİR AVUKATLA İLETİŞİME GEÇMENİZDİR.

Etiketler

#ailehukuku #cezahukuku #cezakanunu #TürkCezaKanunu #türkiye avukat bitcoin Boşanma Davası boşanma kararı emeklilik FETÖ FETÖ ÜYELİK hukuk devleti ilkesi hukuki danışmanlık Kasten öldürme kripto para kripto para kullanımı kripto para yasal mı KÖTÜ MUAMELE kıdem tazminatı mahkeme malulen emeklilik masumluk karinesi miras hakkı miras hukuku reddi miras SINIRDIŞI EDİLME sorgu SORGUDA AMAÇ SORGULAMA SORUŞTURMA tanıma ve tenfiz

TCK 93 Organ Veya Doku Ticareti Etkin Pişmanlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön