TCK 84 Kasten Öldürme  İntihara Yönlendirme

Türk Ceza Kanunun 84 maddesi gereğince birisini ortadan kaldırma amacı ile intihara yönlendirme yasal olarak suç sayılmaktadır. Bazı durumlarda söz gelimi bireyin algılama kapasitesinin yeteri kadar gelişmemiş olması ya da ağır bir hastalık nedeni ile çok acı çekiyor olması halinde birey  intihar etmeye yönelebilir. Fakat bu karar, ülkemizde hukuki açıdan geçerli kabul edilmemektedir. Yani söz konusu hallerde, bireyin intihara yönelmesi konusunda verdiği kişisel karar ile, hukuki açıdan muteber kabul edilebilecek bir iradenin ortaya konduğu söylenemez.

Hukuki açıdan kişinin intihara karar vermesi ya da intihar eylemini gerçekleştirmesi ceza verilebilecek bir durum olarak kabul edilmez. Fakat bir başka bireyi bilerek ve isteyerek kasıtlı olarak intihara yönlendirmek, ona bu konuda yardım etmek ya da onu bu konuda desteklemek kanuni bakımdan cezalandırılması gereken bir suç niteliği taşır.

Bu bölümde kasten öldürme intihara yönlendirme suçu hakkında derlediğimiz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

İçindekiler

  • Mağduru İntihara Yönlendirme Yolları Nedir?
  • İntihar Gerçekleşirse Yani Teşvik Sonucu Mağdur İntihar Ederse Cezası Nedir?
  • Mağduru Aleni İntihara Yönlendirmenin Cezası Nedir?
  • Aleni İntihara Teşvik Nedir?
  • İntihara Yönlendirme Hangi Hallerde Kasten Öldürme Suç Kapsamında Kabul Edilir?

Mağduru İntihara Yönlendirme Yolları Nedir?

Türk Ceza Kanununda kasten öldürme suçu kapsamında yer alan, intihara yönlendirme başlıklı 84. Maddenin 1. Fıkrasına göre birisini intihara yönlendirmek suretiyle kasten öldürmek veya kasten öldürmeye teşebbüs etmek için suç sayılabilecek eylemler şunlardır:

  • Bireyi intihara azmettirmek
  • Mağduru intihara teşvik etmek
  • Mağdurun vermiş olduğu intihar kararının kuvvetlendirmek, desteklemek
  • Mağdurun intihar etmesine yardımcı olmak

Bir başkasını yukarıda belirtilen yollara başvurarak intihara yönlendirmek yasal olarak suç sayılır ve bu suçu işleyen faile hakimin takdir yetkisine göre 2 yıl ila 5 yıl arasında hapis cezası verilebilir.

İntihar Gerçekleşirse Yani Teşvik Sonucu Mağdur İntihar Ederse Cezası Nedir?

TCK 84 Madde 2. Fıkrası uyarınca eğer failin intihara yönlendirdiği kişi intihar fiilini gerçekleştirirse, hakkında 4 yıl ila 10 yıla kadar hapis cezası istenebilir.  Bununla birlikte failin intihara teşvik suçu ile yargılanması ve ceza alması için mağdurun intihar etmiş olması şartı aranmaz.

Önemli olan failin bireyi, bilerek ve isteyerek intihara yönlendirmesidir. Bireyin bu eylemi gerçekleştirip gerçekleştirmesinden bağımsız olarak yapılan icraat (intihara yönlendirme) yasal suç kapsamındadır.

İntihara teşvik edilen kişinin intihar eylemini gerçekleştirmesi halinde ise, faile verilecek ceza arttırılabilir.

Mağduru Aleni İntihara Yönlendirmenin Cezası Nedir?

Türk Ceza Kanunu  84 madde 3. Fıkra gereği eğer fail bir başkasını, aleni olarak intihara teşvik etti ise hakkında 3 yıl ila 8 yıla kadar hapis cezası istenebilir.

Aleni İntihara Teşvik Nedir?

Bu bölümde  ‘’aleni intihar teşviki’’ denilerek kast edilen durum, failin mağdur üzerinde yaptığı intihara yönlendirme davranışının birden fazla kişi tarafından algılanmış olmasıdır.

Eğer aleni intihara yönlendirme  için, fail tarafından basın ve/veya yayın organları kullanılmış ise aleni intihara teşvik suçu için hakim tarafından arttırma oranı saptanır.

İntihara Yönlendirme Hangi Hallerde Kasten Öldürme Suç Kapsamında Kabul edilir?

TCK 84. maddesi kapsamından incelenen intihara yönlendirme suçunun 4. ve son fıkrasına göre intihara teşvik edilen mağdur yaptığı eylemin anlamından ve yol açacağı sonuçlardan haberi olacak kadar algıları gelişmemiş bir kişi ise onu intihara teşvik eden fail kasten öldürme suçu işlemiş kabul edilir.

İntihar eyleminin gerçekleştirmesi için bireyi intihara yönlendirmek için mağduru intihara teşvik edenler ya da cebren veya tehdit etmek yolu ile mağdurun intihar etmesine sebep olan kişiler de kasten öldürme suçundan yargılanırlar.

Böyle bir olguda fail, cinayeti işleyebilmek için mağduru araç olarak kullanmış ve bir bakıma mağduru fail haline getirmiş demektir.

BU MAKALENİN TÜM TELİF HAKLARI AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN'A AİTTİR.İZİN ALINMADAN MAKALELERİMİZİN PAYLAŞILMASI DURUMUNDA YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.
MAKALE SİTEMİZDE MAKALERELERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTEYEN HUKUKÇU ,HUKUK ÖĞRENCİSİ,AVUKAT VE DİĞER BRANŞLARDAN OLAN SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZ AD -SOYAD VE MAKALELERİNİ av.ibrahimhalilaydin@gmail.com  ADRESİNE GÖNDEREBİLİRLER  . MAKALELERDE KONU SINIRLAMASI YOKTUR. ANCAK YAZIM KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ RİCA OLUNUR. 
MAKALE İÇERİKLERİ AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN TARAFINDAN ÜRETİLMEKTE OLUP HERHANGİ BİR HUKUKİ TAVSİYE İÇERMEMEKTEDİR. OKUDUĞUNUZ BU MAKALELERE DAYANILARAK YAPTIĞINIZ HUKUKİ İŞLEMLERDE SORUMLULUK KABUL ETMİYORUZ. TAVSİYEMİZ HUKUKİ DESTEK İÇİN BİR AVUKATLA İLETİŞİME GEÇMENİZDİR.

İntihara Yönlendirme

#ailehukuku #cezahukuku #cezakanunu #TürkCezaKanunu #türkiye avukat bitcoin Boşanma Davası boşanma kararı emeklilik FETÖ FETÖ ÜYELİK hukuk devleti ilkesi hukuki danışmanlık Kasten öldürme kripto para kripto para kullanımı kripto para yasal mı KÖTÜ MUAMELE kıdem tazminatı mahkeme malulen emeklilik masumluk karinesi miras hakkı miras hukuku reddi miras SINIRDIŞI EDİLME sorgu SORGUDA AMAÇ SORGULAMA SORUŞTURMA tanıma ve tenfiz turk hukuku turk hukukunda bitcoin türk hukuku URFA AVUKAT vasiyetname Vasiyetnamede saklı payların ihlal edilmesi vasiyetname iptali vekalet vekaletverme yabancı mahkemeler YASAK SORGU İFADE ALMA İŞKENCE

TCK 84 Kasten Öldürme  İntihara Yönlendirme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön