Konut Dokunulmazlığının İhlali

Konut dokunulmazlığının ihlali yani bir kimsenin konutuna, işyerine ya da bu birimlerin eklentilerine konut sahibinin rızası olmadan girilmesi yasal olarak suç kabul edilir. Konut sahibinin rızası ile girdikten sonra söz konusu konut ya da işyerinden çıkılmaması da konut dokunulmazlığının ihlali suçu kapsamındadır. Konut dokunulmazlığının ihlali suçu anayasanın ‘’Hürriyete Karşı Suçlar’’ bölümünde yer alan 115.maddede 3 fıkra halinde hükme bağlanmıştır.

İçindekiler

  • Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu Nedir?
  • Konut Dokunulmazlığının İhlali Sonucunda Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?
  • Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçunun Nitelikli Halleri Nedir?
  • Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçuna Hangi Mahkeme Bakar?
  • Konut Dokunulmazlığının İhlali Adli Para Cezasına Çevrilir Mi?
  • Konut Dokunulmazlığının İhlali Ceza Ertelemesi Olabilir Mi?
  • Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçunda Hükmün Açıklanması Geri Bırakılabilir Mi?
  • Konut Dokunulmazlığının İhlali Şikayete Bağlı Suçlar Arasında Yer Alır Mı?
  • Konut Dokunulmazlığının İhlali Uzlaşmaya Tabii Suçlar Arasında Yer Alır Mı?
  • Konut Dokunulmazlığının İhlali Zamanaşımına Tabii Sayılır Mı?

Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu Nedir?

Konut dokunulmazlığının ihlali eyleminin suç sayılması ile bireyin konutunda ya da işyerinde birlikte olmak istediği kişileri seçme ve onlarla birlikte yaşama hakkı güvence altına alınmaktadır. Bu yasa ile bireylerin özgürlük hakkı hukuki bir değer olarak kabul edildiği için bireyin konutunda ve/veya işyerinde özgürce yaşama hakkının korunması sağlanır.

Konut dokunulmazlığının ihlal edilmesi hem bireyin konutu ile konutuna bağlı eklentiler, hem de işyeri ile işyerine bağlı eklentiler için geçerlidir. Konut dokunulmazlığının ihlalinden söz edilmesi için öncelikle konut sahibinin rızası dışında konuta girilmiş olması şartı aranır. İkinci olarak dikkat edilen nokta ise konut sahibinin rızasına göre içeriye giren kişinin dışarı çıkmaması durumudur. Her iki halde de konut dokunulmazlığı ihlal edilmiş olur.

Söz konusu konutun aile bireyleri tarafında paylaşılıyor olması halinde, konuta giren kişinin içeri girmesi aile bireylerinden birsi tarafından uygun görülüyorsa, konut dokunulmazlığı ihlal edilmiş sayılmaz. Ancak bu kuralın geçerli olması için ilgili aile bireyinin rızasının meşru bir amaca yönelik olması şartı aranır.

Konut Dokunulmazlığının İhlali Sonucunda Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?

Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun basit şekli işlendiği takdirde yani bir kimsenin rızası olmadan konutuna ya da eklentilerine girilmesi, ya da rıza dahilinde olsa da, girildikten sonra çıkılmaması   durumunda uygun görülen ceza 6 ay ila 2 yıl arası hapistir.

Bir kimsenin işyerine ya da işyeri eklentilerine rızasız olarak girilmesi veya söz konusu kişinin rızası dahilinde içeri girildikten sonra çıkılmaması halinde uygun görülen ceza 6 ay ila 1 yıl arasında hapis cezası ya da adli para cezası ödenmesi şeklindedir.

Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçunun Nitelikli Halleri Nedir?

Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun nitelikli halinin işlenmiş kabul edilmesi için yasal olarak aranan kriterler şunlardır:

  • Suçun cebir veya tehdit yolu ile işlenmesi
  • Konut dokunulmazlığı ihlalinin gece gerçekleşmesi
  • Konut dokunulmazlığı ihlalinin silahla işlenmesi
  • Suçu işleyen kişinin kendi kimliğini gizlemesi, imzasız mektup ya da özel işaretler kullanılması
  • Konut dokunulmazlığının birden fazla kişi tarafından ihlal edilmesi
  • Konut dokunulmazlığının güncel olarak var olan ya da olduğu varsayılan bir suç örgütü tarafından yayılan korkutucu güçten yararlanılarak yapılması
  • Konut dokunulmazlığı ihlalini gerçekleştiren kişinin kamu görevi nedeniyle oluşan etkisini ve nüfuzunu kötüye kullanarak suçu işlemesi durumu

Suçun cebir veya tehdit yolu ile gerçekleşmesi ve/veya gece gerçekleşmesi halinde verilecek ceza 2 yıl ila 3 yıl hapis cezasıdır.

Konut dokunulmazlığı ihlalinin yukarıda yazılı diğer maddelere göre nitelikli halinin işlenmesi durumunda mahkemenin verdiği ceza bir kat daha arttırılır.

Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçuna Hangi Mahkeme Bakar?

Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun basit hali işlenmiş ise davaya bakmakla görevlendirilen yetkili mahkeme suçun işlendiği yerde görev yapan sulh hukuk mahkemesidir.

Suçun gece işlenmiş olması gibi resen kovuşturulmasının mümkün olduğu durumlarda ise yetkili mahkeme suçun işlendiği yerde görev yapan asliye ceza mahkemesidir.

Konut Dokunulmazlığının İhlali Adli Para Cezasına Çevrilir Mi?

Konut dokunulmazlığı ihlalinin adli para cezasına çevrilebilmesi için gerekli ve yeterli şart suçun basit halinin işlenerek, verilen cezanın en fazla 1 yıl hapis olmasıdır. 1 Yıldan daha uzun süre için hapis cezasına karar verilmesi halinde adli para cezasına çevrilme durumu söz konusu olmaz.

Konut Dokunulmazlığının İhlali Ceza Ertelemesi Olabilir Mi?

Konut dokunulmazlığının ihlali  sonucunda verilen cezanın en fazla 2 yıl hapis cezası olması durumunda ceza ertelemesi yapılabilir. Böylece failin hapis cezası ertelenebilir.

Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçunda Hükmün Açıklanması Geri Bırakılabilir Mi?

Konut dokunulmazlığının ihlali suçu nedeni ile verilen ceza en fazla 2 yıl hapis ise belli şartlar altında olmak kaydıyla hükmün açıklanması geri bırakılabilir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması ile faile 5 yıl boyunca denetimli serbestlik verilir. Bu süre zarfında failin herhangi bir suça karışmaması istenir.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılabilmesi için failin aynı suçu bir daha işlemeyeceği kanaatini uyandırmış olması, daha önceki yaşamında sabıkası olmaması ve suç nedeniyle ortaya çıkan zararı gidermeyi kabul etmiş olması gibi şartlar aranır.

Konut Dokunulmazlığının İhlali Şikayete Bağlı Suçlar Arasında Yer Alır Mı?

Konut dokunulmazlığının ihlali şikayete bağlı suçlar arasında yer alır. Bu kurala göre suçun basit şeklinin işlenmiş olması durumunda, dava açılabilmesi için mağdurun ilk 6 ay içinde şikayette bulunması gerekir.

Söz konusu suçun gece işlenmiş olması ve savcılığın konudan haberdar olması halinde şikayete gerek olmadan resen soruşturma ve kovuşturma yürütülebilir.

Konut Dokunulmazlığının İhlali Uzlaşmaya Tabii Suçlar Arasında Yer Alır Mı?

Konut dokunulmazlığının ihlali uzlaşmaya bağlı suçlar arasında yer alır. Şikayet sonrası fail ile mağdurun arasında anlaşmaları halinde dava açılmaz. Mağdur ve fail arasındaki uzlaşma süreci tamamlanmadan dava açılamaz.

Konut Dokunulmazlığının İhlali Zamanaşımına Tabii Sayılır Mı?

Konut dokunulmazlığının ihlali zamanaşımına tabii suçlar arasında yer alır. Bu kural uyarınca konut dokunulmazlığı suçunun işlenmesini takip eden 8 yıl içinde herhangi bir dava açılmazsa ya da açılan dava sonuçlanmazsa zamanaşımı nedeniyle dava düşmüş kabul edilir.

  • BU MAKALENİN TÜM TELİF HAKLARI AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN’A AİTTİR. İZİN ALINMADAN MAKALELERİMİZİN PAYLAŞILMASI DURUMUNDA YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.
  • MAKALE SİTEMİZDE MAKALERELERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTEYEN HUKUKÇU,HUKUK ÖĞRENCİSİ,AVUKAT VE DİĞER BRANŞLARDAN OLAN SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZ AD -SOYAD VE MAKALELERİNİ av.ibrahimhalilaydin@gmail.com  ADRESİNE GÖNDEREBİLİRLER. MAKALELERDE KONU SINIRLAMASI YOKTUR. ANCAK YAZIM KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ RİCA OLUNUR.
  • MAKALE İÇERİKLERİ AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN TARAFINDAN ÜRETİLMEKTE OLUP HERHANGİ BİR HUKUKİ TAVSİYE İÇERMEMEKTEDİR. OKUDUĞUNUZ BU MAKALELERE DAYANILARAK YAPTIĞINIZ HUKUKİ İŞLEMLERDE SORUMLULUK KABUL ETMİYORUZ. TAVSİYEMİZ HUKUKİ DESTEK İÇİN BİR AVUKATLA İLETİŞİME GEÇMENİZDİR.

Etiketler

#ailehukuku #cezahukuku #cezakanunu #TürkCezaKanunu #türkiye avukat bitcoin Boşanma Davası boşanma kararı emeklilik FETÖ FETÖ ÜYELİK hukuk devleti ilkesi hukuki danışmanlık Kasten öldürme kripto para kripto para kullanımı kripto para yasal mı KÖTÜ MUAMELE kıdem tazminatı mahkeme malulen emeklilik masumluk karinesi miras hakkı miras hukuku reddi miras SINIRDIŞI EDİLME sorgu SORGUDA AMAÇ SORGULAMA SORUŞTURMA tanıma ve tenfiz turk hukuku turk hukukunda bitcoin türk hukuku URFA AVUKAT vasiyetname Vasiyetnamede saklı payların ihlal edilmesi vasiyetname iptali vekalet vekaletverme yabancı mahkemeler YASAK SORGU İFADE ALMA İŞKENCE

Konut Dokunulmazlığının İhlali

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön