Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi

Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi Türk Ceza Kanunu uyarınca suçtur. Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi ile ilgili yaptırımlar TCK 112.maddede düzenlenmiştir. Türk Ceza Kanununda bireylerin eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi konusunda düzenlenen 112.madde 1 fıkra olarak hükme bağlanmıştır. Söz konusu suç Türk Ceza Kanunu ‘’ Hürriyete Karşı İşlenen Suçlar ‘’ kapsamında yer alır.

İçindekiler

  • Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Suçu Nedir?
  • Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?
  • Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Suçunun Nitelikli Halleri Nedir? 
  • Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Sonucunda Kasten Yaralanma Suçunun  Ağırlaştırılmış Halleri Görüldüğünde Verilecek Ceza Nedir?
  • Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Suçuna Hangi Mahkeme Bakar?
  • Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Adli Para Cezasına Çevrilir Mi?
  • Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Ceza Ertelemesi Olabilir Mi?
  • Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Hükmün Açıklanması Geri Bırakılabilir Mi?
  • Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Şikayete Bağlı Suçlar Arasında Yer Alır Mı?
  • Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Uzlaşmaya Tabii Suçlar Arasında Yer Alır Mı?
  • Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Zamanaşımına Tabii Sayılır Mı?

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Suçu Nedir?

Eğitim ve öğretim hakkının engellenme suçunda kasıt aranır. Bu suçu işleyen kişinin yasalar önünde suçlu sayılması için bir başkasının eğitim ve öğretim hakkına kasıtlı olarak engel olması gereklidir. Kişinin eğitim ve öğrenim hakkı engellenmiş dahi olsa failin bu eylemi kasıtlı yapmadığı ortaya çıkarsa, söz konusu davranış suç olarak kabul edilmez. Bu konuda 112.madde kapsamında belirtilen koşullar şunlardır:

  • Hiç kimsenin eğitim ve öğretim hakkı cebir tehdit vb. hukuka uygun olmayan davranışlarla engellenmemelidir.
  • Devlet tarafından kurulmuş olan ya da bütün yasal izinlerini alarak eğitim ve öğretim faaliyeti sürdüren yerlerin çalışmasına mani olunamaz.
  • Kişinin en temel hakkı olan eğitim ve öğretim hakkının kullanılmasına engel olunamaz.
  • Yasal olarak öğrencilere tahsis edilmiş ve onların topluca bulundukları binaya ya da bina eklentilerine girmelerine ya da söz konusu mekanda kalmalarına engel olunamaz.

Yukarıda belirtilen eylemlerin kasıtlı ve bilinçli bir şekilde kişinin eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi durumuna yol açması için gerçekleştirmesi, yasal olarak suçtur.

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?

Eğitim ve öğretim haklarının engellenmesi halinde yasal olarak uygun görülen ceza failin 2 ila 5 yıl hapis yatması şeklindedir.

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Suçunun Nitelikli Halleri Nedir?  

Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçu aşağıda belirtilen koşullar dahilinde işlenirse, bu durumda suçun nitelikli halleri uygulanmış kabul edilir. Eğitim ve öğretin hakkının engellenmesi suçunun nitelikli halleri şunlardır:

  • Eylemin silahla gerçekleştirilmesi
  • Failin eylemi gerçekleştirirken kendi kimliğini gizlemesi, ( özel işaretler ya da kimden geldiği belli olmayan imzasız mektuplar kullanması gibi durumlar)
  • Suçun tek bir kişi tarafından değil birden fazla kişi tarafından gerçekleştirilmesi hali
  • Halihazırda faaliyet gösteren ya da var olduğu iddia edilen suç örgütlerinin güçlerinin eğitim ve öğretim hakkının kullanılmasını engellemek için kullanılması
  • Failin kamu görevlisi olup, söz konusu görevin sağladığı etkiyi/ avantajları kullanarak bir başkasının eğitim ve öğretim haklarını engellemesi hali

Yukarıda belirtilen suçun nitelikli hallerinin işlenmesi sonucunda mahkeme tarafından hükme bağlanan temel ceza bir kat arttırılır.

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Sonucunda Kasten Yaralama Suçunun  Ağırlaştırılmış Halleri Görüldüğünde Verilecek Ceza Nedir?

Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi neticesinde kasten yaralamanın ağırlaşmış hallerin gerçekleşmesi durumunda, verilen temel cezaya kasten yaralama suçunda belirtilen cezai yaptırımlar da ilave edilir.

 

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Suçuna Hangi Mahkeme Bakar?

Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçuna bakmakla yetkilendirilen mahkemeler, suçun işlendiği yerde görev yapan asliye ceza mahkemeleridir.

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Adli Para Cezasına Çevrilir Mi?

Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi durumunda, ilgili suç için verilecek alt cezanın en az 2 yıl olması, cezanın adli para cezasına çevrilmesine engeldir. Yani eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi için hükme bağlanan ceza adli para cezasına bağlanamaz.

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Ceza Ertelemesi Olabilir Mi?

Ceza ertelemesi verilen hapis cezasının belli koşullar altında gerçekleşmesine izin vermemektir. Bir başka deyişle verilen hapis cezasından vazgeçilmesidir. Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçu ceza erteleme kapsamında değerlendirilebilir.

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Hükmün Açıklanması Geri Bırakılabilir Mi?

Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçunun  temel halinin işlenmiş olması durumunda hükmün açıklanması geri bırakılabilir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, verilen cezanın belli denetim zaman dilimi içinde herhangi bir olumsuz sonuca yol açılmaması ve denetim dönemi içinde hükme bağlanan cezanın herhangi bir sonuca yol açmadığı gerekçesi ile davanın düşürülmesidir.

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Şikayete Bağlı Suçlar Arasında Yer Alır Mı?

Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi şikayete bağlı suçlar arasında yer almaz. Böyle bir suç işlendiğini haber alan savcılık makamı şikayete gerek kalmadan resen dava açabilir. Buna bağlı olarak söz konusu suç için belirlenmiş herhangi bir şikayet süresi de bulunmamaktadır.

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Uzlaşmaya Tabii Suçlar Arasında Yer Alır Mı?

Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi uzlaşmaya tabii suçlar arasında değerlendirilmez. Burada bahsi geçen uzlaşma durumu üçüncü tarafın araya girerek fail ile mağdurun bir orta noktada anlaşmalarını sağlamak için gereken iletişimin kurulmasıdır. 

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Zamanaşımına Tabii Sayılır Mı?

Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçu zamanaşımına tabii suçlar arasında yer alır. Suçun işlenmesinin üzerinden 8 yıl geçtiği halde konu ile ilgili bir dava açılmamış ya da açılan dava sonuçlandırılamamış ise davanın düşmesine karar verilebilir.

  • BU MAKALENİN TÜM TELİF HAKLARI AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN’A AİTTİR. İZİN ALINMADAN MAKALELERİMİZİN PAYLAŞILMASI DURUMUNDA YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.
  • MAKALE SİTEMİZDE MAKALERELERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTEYEN HUKUKÇU,HUKUK ÖĞRENCİSİ,AVUKAT VE DİĞER BRANŞLARDAN OLAN SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZ AD -SOYAD VE MAKALELERİNİ av.ibrahimhalilaydin@gmail.com  ADRESİNE GÖNDEREBİLİRLER. MAKALELERDE KONU SINIRLAMASI YOKTUR. ANCAK YAZIM KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ RİCA OLUNUR.
  • MAKALE İÇERİKLERİ AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN TARAFINDAN ÜRETİLMEKTE OLUP HERHANGİ BİR HUKUKİ TAVSİYE İÇERMEMEKTEDİR. OKUDUĞUNUZ BU MAKALELERE DAYANILARAK YAPTIĞINIZ HUKUKİ İŞLEMLERDE SORUMLULUK KABUL ETMİYORUZ. TAVSİYEMİZ HUKUKİ DESTEK İÇİN BİR AVUKATLA İLETİŞİME GEÇMENİZDİR.

Etiketler

#ailehukuku #cezahukuku #cezakanunu #TürkCezaKanunu #türkiye avukat bitcoin Boşanma Davası boşanma kararı emeklilik FETÖ FETÖ ÜYELİK hukuk devleti ilkesi hukuki danışmanlık Kasten öldürme kripto para kripto para kullanımı kripto para yasal mı KÖTÜ MUAMELE kıdem tazminatı mahkeme malulen emeklilik masumluk karinesi miras hakkı miras hukuku reddi miras SINIRDIŞI EDİLME sorgu SORGUDA AMAÇ SORGULAMA SORUŞTURMA tanıma ve tenfiz turk hukuku turk hukukunda bitcoin türk hukuku URFA AVUKAT vasiyetname Vasiyetnamede saklı payların ihlal edilmesi vasiyetname iptali vekalet vekaletverme yabancı mahkemeler YASAK SORGU İFADE ALMA İŞKENCE

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön