İddia ve Savunma Dokunulmazlığı

İddia ve savunma dokunulmazlığı bireylerin yasal makamlar karşısında rahatça yazılı ve sözlü savunma yapabilmelerini sağlamak amacıyla Türk Ceza Kanunu 128.maddesinde 1 fıkra halinde düzenlenmiştir. İddia ve savunma dokunulmazlığı maddesi ile vatandaşlar tarafından resmi olarak yasama yetkisi tanınan mercilere verilen yazılı ve/veya sözlü talep, beyanat ve iddiaları inandığı ve bildiği şekilde söyleme hakkı korunur.

İddia ve savunma dokunulmazlığı Türk Ceza Kanunu ‘’Şerefe Karşı Suçlar’’ bölümünde ‘’Hakaret Suçu’’ şemsiyesi altına yerleştirilmiştir. İddia ve savunma dokunulmazlığı Anayasanın 36 maddesinde belirtilen ‘’Hak Arama Hürriyeti’’nin korunması amacıyla düzenlenmiştir.

İçindekiler

  • İddia ve Savunma Dokunulmazlığı Nedir?
  • İddia ve Savunma Dokunulmazlığı İçin Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?
  • İddia ve Savunma Dokunulmazlığından Yararlanılması İçin Gerekli Şartlar Nedir? 
  • İddia ve Savunma Dokunulmazlığı Hangi Mahkemelerde Uygulamaya Alınır?

İddia ve Savunma Dokunulmazlığı Nedir?

İddia ve savunma dokunulmazlığı bireylerin yasal mercilere yaptıkları başvuru, iddia ve savunmalar kapsamında bir ölçü dahilinde olmak şartıyla, somut isnat ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunabilme hakkını tanır.  Somut isnat ya da olumsuz iddia olarak kast edilen kavramlar şunlardır:

  • Namusa saldırı
  • Şöhrete saldırı
  • Saygınlığa saldırı
  • Onura saldırı

Eğer söz konusu bireyin yaptığı somut isnat ya da olumsuz değerlendirmeler gerçek ve somut olaylara dayandırılıyorsa,  bu durum suç kapsamında değerlendirilmez.

İddia ve savunma dokunulmazlığı içerisinde yer alan söz, davranış, benzetme ve isnatlar hakaret suçu sayılmaz. Bunun nedeni söz konusu iddia ve savunmaların yasal yetkili makamlar nezdinde gerçekleştirilmiş olmasıdır. Konunun yasal olarak yetkili merciler önünde gerçekleşmesi hukuka uygun davranışlar içinde değerlendirilir. 

İddia ve savunma dokunulmazlığına bir örnek vermek gerekirse avukatın dava sırasında söyledikleri ya da dilekçesinde bildirmiş oldukları,  iddia ve savunma dokunulmazlığı kalkanı altında korunur. Asıl amaç savunmasını gerçekleştiren bireyin ya da avukatın herhangi bir psikolojik baskı hissetmeden gerçekleri özgürce söylemesinin sağlanmasıdır.

Dava sırasında ifade vermekte olan kişilerin belli şartlar altında ifade verirken ister istemez, karşı taraf hakkında küçük düşürücü ifadeler kullanabilecekleri göz önünde tutularak bu madde düzenlenmiştir. Böyle durumlar kasıtlı hakaret suçu olarak değerlendirilmez

 İddia ve Savunma Dokunulmazlığı İçin Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?

İddia ve savunma dokunulmazlığı hakaret suçu kapsamında hukuka uygun bir davranış olarak kabul edilir. Bu nedenle söz konusu davada sanık için verilen kararın beraat olması uygundur. Kararın ‘’ceza verilmesine yer olmadığı’’ şeklinde düzenlenmesi tam olarak doğru sayılmaz.

İddia ve Savunma Dokunulmazlığından Yararlanılması İçin Gerekli Şartlar Nedir? 

İddia ve savunma dokunulmazlığı mekanizmasının yasal olarak yürütülmesi için aranan koşullar şunlardır:

  • Yer koşulu: Söz konusu hakaret ya da suç isnadının iddia ve savunma özelliği taşıyan evraklar hainde yazılı olarak verilmesi ya da mahkemede sözlü olarak ifade verilirken yapılmış olması
  • Şekil koşulu: Bahse konu hakaret, suç isnadı ya da muhatabı küçümseyici ifadelerin yargı makamlarına verilen dilekçelerde yazılı olarak ya da yargı mercileri önünde sözlü olarak yapılmış olması hali
  • Ölçülülük Koşulu: Söz konusu hakaret ya da suç isnadı yargılaması yapılan konu ile ilgili olmalıdır. Yapılan hareket ile sunulan iddia arasında mantıklı bir bağ kurulmuş olması şartı aranır.

Bunların dışında zorunlu ya da kendiliğinden gelişen hallerde sarf edilen yazılı ya da sözlü hakaretler iddia ve savunma dokunulmazlığı TCK 128.madde içinde yer almaz ve hakaret suçu olarak değerlendirilebilir.

 

İddia ve Savunma Dokunulmazlığı Hangi Mahkemelerde Uygulamaya Alınır?

İddia ve savunma dokunulmazlığı ceza davalarında ve/veya özel hukuk davalarında tarafların özgürce konuşabilmesi için düzenlenmiş önemli bir güvence maddesidir.  İddia ve savunma dokunulmazlığının sıklıkla kullanıldığı özel hukuk mahkemeleri şunlar olabilir:

  • Boşanma davası
  • Alacak davası
  • Tazminat davası
  • Ticari davalar

 

  • BU MAKALENİN TÜM TELİF HAKLARI AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN’A AİTTİR. İZİN ALINMADAN MAKALELERİMİZİN PAYLAŞILMASI DURUMUNDA YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.
  • MAKALE SİTEMİZDE MAKALERELERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTEYEN HUKUKÇU,HUKUK ÖĞRENCİSİ,AVUKAT VE DİĞER BRANŞLARDAN OLAN SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZ AD -SOYAD VE MAKALELERİNİ av.ibrahimhalilaydin@gmail.com  ADRESİNE GÖNDEREBİLİRLER. MAKALELERDE KONU SINIRLAMASI YOKTUR. ANCAK YAZIM KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ RİCA OLUNUR.
  • MAKALE İÇERİKLERİ AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN TARAFINDAN ÜRETİLMEKTE OLUP HERHANGİ BİR HUKUKİ TAVSİYE İÇERMEMEKTEDİR. OKUDUĞUNUZ BU MAKALELERE DAYANILARAK YAPTIĞINIZ HUKUKİ İŞLEMLERDE SORUMLULUK KABUL ETMİYORUZ. TAVSİYEMİZ HUKUKİ DESTEK İÇİN BİR AVUKATLA İLETİŞİME GEÇMENİZDİR.

Etiketler

#ailehukuku #cezahukuku #cezakanunu #TürkCezaKanunu #türkiye avukat bitcoin Boşanma Davası boşanma kararı emeklilik FETÖ FETÖ ÜYELİK hukuk devleti ilkesi hukuki danışmanlık Kasten öldürme kripto para kripto para kullanımı kripto para yasal mı KÖTÜ MUAMELE kıdem tazminatı mahkeme malulen emeklilik masumluk karinesi miras hakkı miras hukuku reddi miras SINIRDIŞI EDİLME sorgu SORGUDA AMAÇ SORGULAMA SORUŞTURMA tanıma ve tenfiz turk hukuku turk hukukunda bitcoin türk hukuku URFA AVUKAT vasiyetname Vasiyetnamede saklı payların ihlal edilmesi vasiyetname iptali vekalet vekaletverme yabancı mahkemeler YASAK SORGU İFADE ALMA İŞKENCE

 

İddia ve Savunma Dokunulmazlığı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön