Israrlı Takip Suçu

 Israrlı takip suçu, Türk Ceza Kanununda Hürriyete Karşı Suçlar bölümünde, kişilerin huzur ve sükununu bozma suçuna bağlı olarak değerlendirilir. Israrlı takip TCK 123.maddede yer alan kişilerin huzur ve sükununu bozma suçuna bağlı A alt maddesi olarak değerlendirilir ve suç kapsamına girer. Israrlı takip suçu 123/A maddesinde 3 fıkra halinde düzenlenmiş ve hükme bağlanmıştır.

Israrlı takip suçu için Türk Ceza Kanununda hapis cezası verilmektedir.

İçindekiler

  • Israrlı Takip Suçu Nedir?
  • Israrlı Takip Suçu İçin Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?
  • Israrlı Takip Suçunun Nitelikli Halleri Nedir?
  • Israrlı Takip Suçuna Hangi Mahkeme Bakar?
  • Israrlı Takip Suçu Adli Para Cezasına Çevrilir Mi?
  • Israrlı Takip Suçunda Ceza Ertelemesi Olabilir Mi?
  • Israrlı Takip Suçunda Hükmün Açıklanması Geri Bırakılabilir Mi?
  • Israrlı Takip Suçu Şikayete Bağlı Suçlar Arasında Yer Alır Mı?
  • Israrlı Takip Suçu Uzlaşmaya Tabii Suçlar Arasında Yer Alır Mı?
  • Israrlı Takip Suçu Zamanaşımına Tabii Sayılır Mı?

Israrlı Takip Suçu Nedir?

Israrlı takip, bir kimseyi o kimsenin rızası dışında fiziksel olarak ya da haberleşme ve iletişim araçları, bilişim sistemleri ya da üçüncü kişiler ile sürekli iletişim halinde kalmak anlamına gelmektedir. Israrlı takip sonucunda mağdurun ciddi anlamda huzursuz olması, kendisinin ve/veya yakınlarının güvenliğinden endişe duyması suç oluşturur.

Israrlı takip suçunda cezanın artışına neden olabilecek haller şunlardır:

  • Mağdurunun çocuk, eski eş, ayrılma kararı verilen eş olması
  • Israrlı takibe uğrayan kişinin bu nedenle okulundan konutundan işyerinden ya da işinden ayrılması
  • Israrlı takip eden kişinin mağdurun işyerine, konutuna ya a okuluna yaklaşmaması için hakkında uzaklaştırma kararı verilen kimse olması hali

Israrlı Takip Suçu İçin Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?

Israrlı takip suçunun basit halinin işlenmesi durumunda yani bir kimsenin bir başkasını fiziksel olarak ya da bilişim, haberleşme, iletişim sistemleri yardımıyla ya da üçüncü kişiler yardımıyla takip etmesi suçun basit hali kabul edilir.  Bu durumda Türk Ceza Kanununda uygun görülen cezai yaptırım 6 ay ila 2 yıl arası hapis cezasıdır. Israrlı takibin suç kabul edilmesi için mağdurun ciddi anlamda huzursuzluk yaşaması ve/veya gerek kendisinin gerekse yakınlarını güvenliğinden endişe duyması gereklidir.

Israrlı takip suçunun basit halinde, mağdur veya fail herkes olabilir. Fakat bazı hallerde failin kimliği verilecek cezanın arttırılması üzerinde etkili olabilir.

Israrlı Takip Suçunun Nitelikli Halleri Nedir?

Israrlı takip suçu için 1 yıl la 3 yıl hapis cezası verilmesinin uygun görüldüğü yani temel cezanın arttırıldığı ve suçun nitelikli halinin işlendiği kabul edilen durumlar şunlardır:

  • Mağdurunun çocuk, eski eş, ayrılma kararı verilen eş olması
  • Israrlı takibe uğrayan kişinin bu nedenle okulundan, konutundan, işyerinden ya da işinden ayrılması
  • Israrlı takip eden kişinin mağdurun işyerine, konutuna ya da okuluna yaklaşmaması için hakkında uzaklaştırma kararı verilen kimse olması hali

Israrlı Takip Suçuna Hangi Mahkeme Bakar?

Israrlı takip suçuna bakmakla resmi yetkili mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Söz konusu suç hakkında karar vermek, suçun işlendiği yerde görev yapan asliye ceza mahkemesinin görevidir.

Israrlı Takip Suçu Adli Para Cezasına Çevrilir Mi?

Israrlı takip suçu için verilen cezanın en fazla 1 yıl olması halinde, hükme bağlanan hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir. Mahkeme tarafında hükme bağlanan karar uyarınca verilen hapis cezasının 1 yıldan fazla olması halinde, bahse konu ceza adli para cezasına çevrilemez.

Israrlı Takip Suçunda Ceza Ertelemesi Olabilir Mi?

Israrlı takip suçunda ceza ertelemesi olabilir. Ceza ertelemesi için fail hakkında verilen hapis cezasının süresi en fazla 2 yıl olmalıdır.

Israrlı takip suçu için mahkeme tarafından uygun bulunan denetimli süre 1 yıl ila 3 yıl arasında olabilir. Bu zaman zarfında failin herhangi bir suça karışmaması halinde verilen ceza için hapiste fiilen yatması gerekmez.

Israrlı Takip Suçunda Hükmün Açıklanması Geri Bırakılabilir Mi?

Hakim ısrarlı takip nedeniyle verilen ceza için hükmün açıklamasının geri bırakılmasına karar verebilir. Bunun için gerekli başlıca üç koşul şunlardır:

  • Failin daha önceki hayatında kasıtlı bir suç işlememiş olması
  • Israrlı takip için mahkeme tarafından verilen cezai yaptırımın en fazla 2 yıl hapis cezası olması
  • Israrlı takip sonucu mağdurun uğradığı maddi ve manevi zararın tazmin edilmesinin fail tarafından kabul edilmesi

Hükmün açıklanmasının geri bırakıldığı hallerde faile 5 yıllık denetimli serbestlik hakkı verilir. Bu süre zarfında failin herhangi bir suça karışmaması halinde verilen cezadan vazgeçilebilir.

Bütün bu bahsi geçen cezalar hakimin takdir yetkisi içerisindedir. Yani hakim cezalar için bu şekilde karar vermek, cezayı adli para cezasına çevirmek, ertelemek ya da hükmün açıklanmasını geri bırakmak zorunda değildir. Bu tür durumlarda sonradan yaşanabilecek mağduriyetlerin ortaya çıkmaması için iyi bir avukat ile birlikte savunma yapılmasında fayda vardır.

Israrlı Takip Suçu Şikayete Bağlı Suçlar Arasında Yer Alır Mı?

Israrlı takip suçunun soruşturulması ve kovuşturulması için mağdurun şikayetçi olması şartı aranmaktadır. Israrlı takip gerçekleştirildikten sonraki ilk 6 ay içinde mağdur herhangi bir resmi şikayette bulunmaz ise, söz konusu olay nedeniyle davacı olma hakkını yitirir.

Israrlı takip suçunda mağdur zamanında şikayetçi olur fakat ilerleyen zaman içinde şikayetini geri çekerse davanın yürütülmesi durdurulur.

Israrlı Takip Suçu Uzlaşmaya Tabii Suçlar Arasında Yer Alır Mı?

Israrlı takip suçu için soruşturma ve kovuşturma yürütülmesi şikayete bağlı olduğu halde aynı suç uzlaşmaya tabii suçlar arasında değildir. Israrla takip suçunda üçüncü tarafın araya girerek mağdur ve fail arasında uzlaşma sağlaması davanın gidişatı üzerinde hiçbir şekilde etkili olmaz.

Israrlı Takip Suçu Zamanaşımına Tabii Sayılır Mı?

Israrlı takip suçu işlenmesini takip eden ilk 8 yıl boyunca herhangi bir dava açılmamış ya da açılan  dava bu süre zarfında sonuçlanmamış ise zamanaşımı devreye girer. Suçun işlenmesinden 8 yıl sonra dava zamanaşımı nedeniyle düşer.

  • BU MAKALENİN TÜM TELİF HAKLARI AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN’A AİTTİR. İZİN ALINMADAN MAKALELERİMİZİN PAYLAŞILMASI DURUMUNDA YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.
  • MAKALE SİTEMİZDE MAKALERELERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTEYEN HUKUKÇU,HUKUK ÖĞRENCİSİ,AVUKAT VE DİĞER BRANŞLARDAN OLAN SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZ AD -SOYAD VE MAKALELERİNİ av.ibrahimhalilaydin@gmail.com  ADRESİNE GÖNDEREBİLİRLER. MAKALELERDE KONU SINIRLAMASI YOKTUR. ANCAK YAZIM KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ RİCA OLUNUR.
  • MAKALE İÇERİKLERİ AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN TARAFINDAN ÜRETİLMEKTE OLUP HERHANGİ BİR HUKUKİ TAVSİYE İÇERMEMEKTEDİR. OKUDUĞUNUZ BU MAKALELERE DAYANILARAK YAPTIĞINIZ HUKUKİ İŞLEMLERDE SORUMLULUK KABUL ETMİYORUZ. TAVSİYEMİZ HUKUKİ DESTEK İÇİN BİR AVUKATLA İLETİŞİME GEÇMENİZDİR.

Etiketler

#ailehukuku #cezahukuku #cezakanunu #TürkCezaKanunu #türkiye avukat bitcoin Boşanma Davası boşanma kararı emeklilik FETÖ FETÖ ÜYELİK hukuk devleti ilkesi hukuki danışmanlık Kasten öldürme kripto para kripto para kullanımı kripto para yasal mı KÖTÜ MUAMELE kıdem tazminatı mahkeme malulen emeklilik masumluk karinesi miras hakkı miras hukuku reddi miras SINIRDIŞI EDİLME sorgu SORGUDA AMAÇ SORGULAMA SORUŞTURMA tanıma ve tenfiz turk hukuku turk hukukunda bitcoin türk hukuku URFA AVUKAT vasiyetname Vasiyetnamede saklı payların ihlal edilmesi vasiyetname iptali vekalet vekaletverme yabancı mahkemeler YASAK SORGU İFADE ALMA İŞKENCE

 

Israrlı Takip Suçu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön