İşsizlik maaşı , belirli şartları yerine işçi statüsündeki çalışanların , belirli bir dönem boyunca hak kazandıkları maaştır.İşsiz kalan vatandaşların çalışmamalarına rağmen temel ihtiyaçlarını giderebilmek için bir gelirlerinin olması gerekmektedir. işte bu noktada sosyal devlet olma prensibi gereği devlet erkinin devreye girmesi gerekmektedir. Bu makale de inceleyeceğimiz konu ” işssizlik maaşı nedir ? kimler hak kazanır ? ”
ülkemizde en sık rastlanan hukuki dava türlerinden birisi de iş davalarıdır . işveren ve işçi arasında yaşanan hukuki uyuşmazlıklardan dolayı bir takim işlemler yapılmaktadır. işçi veya işveren açısından iş sözleşmesinin devamında bir yarar kalmamış olması halinde fesih yoluna gidilebilmektedir. bunun neticesinde işini kaybeden işçi gelirini de kaybetmektedir. bu durumda maddi açıdan zor duruma düşecek olan işçinin mağduriyetinin önüne küçük olsa bir set çekmek gerekliliği doğmaktadır. bu noktada devreye girmesi gereken devlet olacaktır. vatandaşlık bağıyla bağlı olduğumuz ve vergilerimizi ödediğimiz devletin böyle durumlarda yanımızda olması bir lütuf değil ; işçi açısından bir haktır.
İşsizlik maaşının şartları nelerdir?
- 1- İşçinin kendi rızası ve kusuru olmadan işten çıkarılmış olması
- 2-İşten ayrıldığı tarihten önceki 120 gün boyunca hizmet akdinin bulunması
- 3-işten ayrıldığı tarihten önceki son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası priminin yatırılmış olması
- 4-işçinin , iş sözleşmesinin sona ermesinden itibaren 30 gün içerinde İŞKUR’a başvurmuş olması
İŞSİZLİK MAAŞINA KİMLER BAŞVURABİLİR ?
Yukarıda sayılan başvuru şartlarında da açıkça görüleceği üzere başvuru yapacak olan işçinin kendi rızası ve kusurunun olmadığı bir şekilde iş sözleşmesinin feshedilmiş olması gerekmektedir. İşsizlik maaşına başvuracak işçinin son 120 gün boyunca sigortalı olması ya da diğer tabirle hizmet akdinin olması gerekir .Ayrıca işçinin son 3 yıl içerisinde muhakkak surette 600 günlük işsizlik sigortası priminin yatırılmış olması gerekir . bu şartları sağlayan işçi , 30 günlük süre içerinde İŞKUR’a başvuru yaparak işsizlik maaşını alabilir .
Devamsızlıktan dolayı işten çıkarılan işçi işsizlik maaşı alabilir mi?
hizmet akdinin işçinin kendi rızası dışında ve kusuru olmadan sonlanmış olması gerekmektedir. yani işçi devamsızlık yapmakta herhangi bir haklı sebebe sahip değilse bu durum işsizlik maaşını almasını engeller. işçi haklı sebep olarak hastalık, olağanüstü durumlar ( afet ,yangın vb.) şartları öne sürerek devamsızlık yapmakta haklı sebebinin olduğunu ispatlamalıdır. aksi halde işsizlik maaşı almaya hak kazanamaz.
İşveren tarafından işten çıkarılan işçi işsizlik maaşına hak kazanır mı ?
İşveren tarafından haklı bir sebep olmadan işten çıkarılan işçi işsizlik maaşına hak kazanacaktır . haklı sebepler devamsızlık, işveren veya iş arkadaşlarına hakaret , iş yerinden hırsızlık vb . sebepler haklı sebeplerdir.
ASKERE GİTMEK İÇİN İŞTEN AYRILAN KİŞİ İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ ?
Askere gitmek isten ve bu yüzden ayrılan kişi tazminatlarına hak kazanır . Ancak askere giden kişi işsiz kategorisinde yer almadığından dolayı işsizlik maaşına hak kazanamaz.
İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜRE BOYUNCA ÖDENİR ?
- Son 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 180 gün,
- Son 3 yıl içerisinde en az 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 240 gün,
- Son 3 yıl içerisinde en az 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 300 gün ;
- maaş ödenir .
- Avukat İbrahim Halil Aydın
BU MAKALENİN TÜM TELİF HAKLARI AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN’A AİTTİR. İZİN ALINMADAN MAKALELERİMİZİN PAYLAŞILMASI DURUMUNDA YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.
MAKALE SİTEMİZDE MAKALERELERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTEYEN HUKUKÇU,HUKUK ÖĞRENCİSİ,AVUKAT VE DİĞER BRANŞLARDAN OLAN SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZ AD -SOYAD VE MAKALELERİNİ av.ibrahimhalilaydin@gmail.com ADRESİNE GÖNDEREBİLİRLER. MAKALELERDE KONU SINIRLAMASI YOKTUR. ANCAK YAZIM KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ RİCA OLUNUR.
MAKALE İÇERİKLERİ AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN TARAFINDAN ÜRETİLMEKTE OLUP HERHANGİ BİR HUKUKİ TAVSİYE İÇERMEMEKTEDİR. OKUDUĞUNUZ BU MAKALELERE DAYANILARAK YAPTIĞINIZ HUKUKİ İŞLEMLERDE SORUMLULUK KABUL ETMİYORUZ. TAVSİYEMİZ HUKUKİ DESTEK İÇİN BİR AVUKATLA İLETİŞİME GEÇMENİZDİR.