Tanıma Tenfiz Davasının Türkiye’deki Süreci Nasıl İşlemektedir?

Yabancı ülkelerde gerçekleşen boşanma, velayet vb. mahkemelerin Türkiye vatandaşlığı bulunan ya da Türkiye Hukuku çerçevesinde işler gerçekleştiren kişiler için bu kararın Türk Hukuku çerçevesinde geçerli olabilmesi için Türkiye’de tanıma tenfiz davası süreçleri gerçekleştirilmektedir. Bu dava yurt dışındaki mahkemeleri aldığı kararın doğru olup olmadığını ya da kararı değiştirilmesi, karara müdahale edilmesi gibi unsurlar ile ilgilenmez. Türk mahkemelerinde gerçekleştirilen bu süreçte, sadece alınan kararları Türk Hukukuna herhangi bir aykırılığının olup olmadığına bakılmaktadır. Eğer ki alınan karar Türk Hukuku çerçevelerie uymamakta ise gerekli mercilere başvurulduktan sonra karara ilişkin hukuki bir süreç gerçekleşmektedir. 

Tanıma Tenfiz dava süreçleri gerçekleşmediği takdirde yabancı mahkemelerde alınan kararlar Türk Hukuku çerçevesinde kabul olmayacaktır çünkü kabul ve uyumluluk süreci için bu davalar önemlidir. Bu hususta eğer ki yabancı mahkemelerce boşanma davası sonuçlanmış ancak bu davanın Türkiye’de belirtilen bu dava süreci gerçekleştirilmemiş ise o zaman Türkiye nüfus kayıtlarına göre hala evli sayılabilirsiniz. Aynı şekilde velayet ya da miras davaları gerçekleştirilmiş ise ancak bu belirtilen davanın süreçlerine istinaden Türkiye’de bu mahkemeler kararın uygunluğuna dair beyan vermezse, alınan kararlar Türkiye’de geçerli olmamaktadır.

Bu davalar konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak ve bu süreç çerçevesinde alanında profesyonel avukatlarımız tarafından danışmanlık ve avukatlık hizmetlerimizden yararlanabilmek istiyorsanız iletişim kanallarımız üzerinden bizlere ulaşabilir ve uygun ücretler karşılığında avukatlık ve danışmanlık hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz. Daha fazla bilgi sahibi olmak için buradan internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Boşanma Kararının Tanıma Tenfiz Davası Süreci Nasıl Olmaktadır?

Yabancı mahkemelerde gerçekleştirilen davaların Türkiye kanunu çerçevesinde geçerliliğinin ve Türk Hukukuna uygunluğunun belirlenebilmesi ve kararın kabul edilebilmesi için tanıma tenfiz davası süreçlerinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu mahkemeler Türkiye’de gerçekleştirilmez ise kararın alındığı ülkede boşanmış gözükseniz dahi Türkiye’de hala evli olarak nüfus kayıtlarında görünebilirsiniz. 

Ayrıca eşlerden birinin vefatı sonrasında Türkiye’de bu dava süreçleri gerçekleşmediği için eski eşleriniz miras hukuku çerçevesine göre hala mirasçınız olarak görülebilir. Aynı şekilde yabancı ülkede boşanıp başka biriyle evlilik sonrası çocuk sahibi olduğunuzda çocuğunuz Türkiye’deki nüfus kayıtlarında eski eşinizin üzerinde görülebilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için Türkiye’de gerçekleştirilen tanıma tenfiz davası açmanız gerekmektedir. 

Velayet Kararının Tanıma Tenfiz Davası Süreci Nasıl Olmaktadır?

Yabancı mahkemelerde alınan velayet kararının tanıma tenfizi oldukça karmaşık bir sonuca sebep olabilir. Hatta bazı durumlarda bu mahkeme süreci gerçekleşse bile kararın geçerliliği konusunda bazı husumetler çıkabilir. Sebebini şu şekilde açıklamak gerekir. Türkiye’de velayet yalnızca anneye ya da babaya verilmektedir. Ancak anne ya da baba çocuğun bakımını üstlenemeyecek ya da diğer sebepler sunulduğunda çocuğa üçüncü kişilerin bakabilme yetkisi olan vasilik sistemi atanmaktadır. 

Yabancı mahkemelerde vasilik sisteminden söz etmek oldukça güçtür. Yabancı mahkemelerde velayet anneye ve babaya aynı anda verilmesi oldukça yaygın hatta bazı ülkelerde zorunludur. Bu duruma ortak velayet adı verilmektedir. Ancak Türkiye’de böyle bir durum çok görülmez. Aynı zamanda yabancı mahkemelerde anne baba haricinde kan bağı bulunan kişilere de velayet verilebilmektedir. Türkiye’de böyle bir durumdan söz edilemez. Anne baba harici kişilere ancak vasilik görevi atanabildiği için bu davaların sonuçlarının tanıma tenfiz süreçlerinde Türk Hukuku çerçevesinde anlaşmazlıklar yaşanabildiği için kararın onaylanması güç olabilir.

Tanıma Tenfiz Davası İçin Türkiye’ye Gelmek Zorunlu Mudur?

Tanıma tenfiz davası için Türkiye’de bulunan bir avukata vekalet vermeniz ve bu mahkeme sürecinin başlatılması için gerekli evrakları teslim etmeniz halinde Türkiye’ye gelme gibi bir zorunluluğunuz bulunmamaktadır.

Tanıma Tenfiz Kararı
Tanıma Tenfiz Dava Süreci

Tanıma Tenfiz Davası İçin Hangi Belgelerin Olması Gerekir?

Tanıma tenfiz davası belgeleri için yabancı mahkemelerin hangi ülkede görüldüğü oldukça önemlidir. Çünkü ülkelere göre verilecek olan belgeler de değişiklik gösterebilir. Bu gibi durumları avukatlarınıza danışabilirsiniz. Genel olarak istenilen belgeler şu şekildedir:

Boşanma Kararı İçin Gereken Belgeler;

  • Noter tasdikli avukatlara verilen vekaletname
  • Mahkeme ilamının aslı ya da tasdikli suretinin alınması,
  • Kararın Kesinleşme Şerhi,
  • Apostil Şerhi,
  • Tanıma Tenfiz Dilekçesi,

Velayet Kararı İçin Gereken Belgeler;

  • Kararın Kesinleşme Şerhi,
  • Apostil Şerhi,
  • Tanıma Tenfiz Dilekçesi,
  • Yabancı mahkeme tarafından alınan kararın aslı,
  • Tüm belgelerin noter onaylı yeminli tercüman tarafından tercümesi 

Hukuki destek ve randevu için

0542 761 84 06

Av.ibrahimhalilaydin@gmail. com

https://g.co/kgs/xS5LdD

Avukat İbrahim Halil Aydın 

Tanıma Tenfiz Davasının Türkiye’deki Süreci Nasıl İşlemektedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön