İsim Değişikliği İle İlgili Davalarda Süreç Ne Şekilde İşlemektedir?

İsim değişikliği sebebi ile son zamanlarda çok sayıda dava süreçleri meydana gelmektedir. Bu davalarda isim ekleme, isim sildirme ya da soyadı değişikliği olarak karşımıza çıkabilmektedir. Kişinin toplum içerisinde kendi kimliğini oluşturan ve hitap biçiminde oldukça önemli bir unsur olan ad çeşitli sebeplerden dolayı değiştirebilme hakkı olduğu ve dava sürecine gerek kalmadan bir dilekçe ile düzenleneceği gibi bazı durumlarda ise hukuki süreç başlatılıp bir avukata vekalet vermeniz sonrasında dava süreci başlatılmaktadır. Bu süreçte alanında uzman ve oldukça deneyimli olan avukatlarımıza vereceğiniz vekaletnameler sonrasında hızlı bir şekilde işlemleri başlatabilmek için bizlerle iletişim kanallarımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

İsim Değişikliği

İsim Değişikliği Davası İçin Haklı Sebep Gerekir Mi?

İsim değişikliği davası konusunda bazı özel durumların varlığı söz konusu olmaktadır. Bu durumda kişilere kurallar çerçevesinde sunulan bazı haklar vardır. Ancak, genele bakıldığında ad değişiklik talebi hususunda haklı sebepler olması gereklidir. Bu hususta TÜrk Hukuku çerçevesinde bulunan Medeni Kanunun 23. maddesi gereğince kişiler ancak haklı sebep unsurlarına sahip olduklarında ad değişmesi meydana gelebilir. Bu durumun neticesini mahkemenin görüldüğü kurulun takdirine bırakılmıştır. Eğer kurum sunulan arz ve taleplere istinaden yeterlidir yanıtını vermiş ise bu durumda bu karara istinaden sonuçlar meydana gelmektedir.

İsim Değişikliği Davasının Açılabilmesi İçin Gerekli Olan Haklı Sebepler Nelerdir?

Haklı sebepler isim değişikliği konusunda sonuçlandırma faslı için oldukça önem arz etmektedir. Bu hususta haklı sebepler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • * Adın gülünç olması ya da gülünç bir unsuru çağrıştırması,
  • * Adın bir travmayı hatırlatması dolayısıyla kişide hassas bir durumun ortaya çıkması,
  • * Adın genel ahlak kurallarına, örf ve adetleri ve milli değerlere aykırı olabilecek unsurları barındırması,
  • * Kötü tanınan bir şahsın adı ile özdeşleşme durumunda tepki çekme ve bu durumdan rahatsız olma,
  • * Vatandaşlık değiştiren kişilerin yeni aldığı vatandaşlığa istinaden ad değişikliği talep etmesi,
  • * Adın, kişinin dini görüşüne aykırı olması ya da kişinin din değişikliği sonrasında dinine uygun olan bir isme sahip olmak istemesi,
  • * Cinsiyet değişikliği,
  • * Kişinin toplum içerisinde kimlikte yazılan isimden farklı olan bir isimle anılması ve bu hususta değişiklik talep etmesi,
  • * Kişinin mesleki ya da sanatsal gerekçeler hususunda kötü bir unsur olmuşturması bu hususlar içerisinde değerlendirilmektedir.

Diğer yandan kişinin adının harflerinin yanlış yazılması, ya da kişinin adı oldukça komik ya da aşağılayıcı unsurlar bulunduruyorsa mahkeme gerekmeden nüfus müdürlüğüne yapılacak başvurular sonrasında değişiklik talebine bulunur ve sonuç alabilir. Diğer durumlarda ise dava açılması gerekmektedir.

İsim Değişikliği İle Hangi Mahkeme İlgilenmektedir?

İsim değişikliği sebebi ile açılacak olan davalar nüfus kayıtlarına ilişkin bir düzenlemeyi içerecek olduğundan görevli mahkemeler Asliye Hukuk Mahkemeleri olmaktadır ve yerleşim yerinde bulunmakta olan mahkemeye talepte bulunmanız gerekmektedir. Bunun sonucunda açılacak olan mahkeme gerekli delil ve belgeler dahilinde mahkemeye sunulmaktadır. 

Eğer ki haklı sebeplerde yer alan maddelere sahipseniz dava süreciniz daha kısa sürebilmektedir hatta yukarıda belirtilen bazı durumlarda dava açmanıza bile gerek kalmadan işleminiz hızlıca yerine getirilir. Bunu dışında avukatlık hizmetleri hususunda alanında uzman avukatlarımız tarafından danışmanlık ve avukatlık hizmetlerinden yararlanabilmek için internet sitemizden bizlere ulaşabilirsiniz. 

isim değişikliği
İsim Değişikliği

İsim Değişikliği Davası İçin Hangi Belgeler Gerekli Olmaktadır?

İsim değişikliği davası hususunda gerekli olan belgeler istenilen taleplere göre belgelendirme konusunda farklılıklar göstermektedir. Bu hususta öncelikli olarak dava dilekçesinin dava talebi hususunda doğru bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Haklı sebepler kapsamına giren davalarda belgeler avukatlarımız tarafından sizlerden talep edilmektedir.

İsim Değişikliği Davasına İtiraz Süreci Nasıl Gerçekleşir?

İsim değişikliği davasında eğer ki kişiler bu yapılan düzenlemeler sonrasında zarar görme durumları meydana gelmiş ise bir sene süren bir itiraz süreci hakkına sahiptirler. Bu süre içerisinde ilgili mercileri yapılacak olan itirazlar sonrasında yapılan düzenlemelerin kaldırılması talep edilebilir. Ancak itiraz sürecinin başlatılması için kişilerin zarar gördüklerine dair ispatlanabilir delillere sahip olmaları gerekmektedir. Delillerle birlikte mahkeme kararı kişilerin zararının ispatı dahilinde yapılan ad değişikliği geri alınabilir. Bu hususta özellikle ünlü kişiler adına akrabaları bu hususta ad değişimini dair yapılan düzenlemeler diğer kişiler hakkında zarara yol açabileceği durumlarda itiraz dahilinde yapılan düzenlemeler geri çekilir. 

İsim Değişikliği İle İlgili Davalarda Süreç Ne Şekilde İşlemektedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön