Mirastan Mal Kaçırma İle İlgili Davalar

Mirastan mal kaçırma davası, hukuki terim olarak aynı zamanda muvazaa terimi olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Bu tür davalar genellikle mirasçısı olduğunuz kişileri vefatlarından sonra ortaya çıkmaktadır. Eğer ki anneniz, babanız ya da diğer mirasçısı olabileceğiniz kişilerin sizin de bildiğiniz mal ya da mülkleri varsa ancak ölümünden sonra sizlere herhangi pay düşmüyorsa ya da bu paylar hakkında veraset ilamında sizin hakkınız görünmüyorsa o zaman bir muvazaa durumunun ile karşı karşıya olduğunuz söylenebilir.

Mirastan mal kaçırma durumu genellikle mirasçısı bulunduğunuz kişiler sizlerin üzerinize düşecek olan hakkı diğer çocuğuna, üçüncü şahsa ya da diğer çocuklarına devretme, satış gösterme yoluyla sizlerin hakkınızı sizden muvazaa yoluyla çekme gibi bir işlemden geçirebilirler ve buna gizli bağış da denilebilir. Bu durum alanında uzman ve profesyonel olan avukatlarımız tarafından tespit edilmesi mümkündür. Tespit sonrasında gerekli işlemlerin yapılabilmesi için evraklar oluşturulur ve dava süreci başlatılmaktadır.

Muris muvazaası ayrıca mirastan mal kaçırma olarak bilinmektedir. Hukuken nispi muvazaa denilen yani nitelikli muvazaanın iki adet işlemi bulunmaktadır. Bunlar görünürdeki işlem ile gizli işlem olarak adlandırılır. Bu iki işlem vasıtasıyla miras sahipleri mal varlıklarını üçüncü kişileri aldatma amacı güderek diğer mirasçısına bağışta bulunabilir ya da satış işlemi yoluyla düşük fiyatlar dahilinde göstererek evlat kayırma gibi durumları meydana getirebilir. Bağışlama işlemi gizli işlem olarak görüldüğünden muvazaalı işlem olmaktadır. 

Mirastan Mal Kaçırma
Mirastan Mal Kaçırma Davası

Mirastan Mal Kaçırma Davasında Süreç Nasıl İşlemektedir?

Miras sahibi kişi, mal varlığının tümünü ya da değerli bir kısmına bazı mirasçılarına eşit olmaksızın hatta kayırarak üzerine satış ya da diğer yollarla işlem yapmaktadır. Bu hususta işlemler yapıldıktan sonra kişi nin ölümünden sonraki süreçte diğer mirasçılarının hakları olanı alamama gibi bir durum ortaya çıkabilir. Bu duruma muris muvazaası denilmektedir. Bu durumyazılı ya da sözlü olsa dahi hileli bir işlem olarak sayıldığı takdirde gerekli delillerin de toplanması ile kişilerin mahrum oldukları hakları geri alabilirler.

Mirastan mal kaçırma dava sürecinin gerçekleşebilmesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • * Üçüncü kişilerin haklarını almalarını engelleyecek şekilde bir aldatma amacı varsa,
  • * Taraflar muvazaalı işlem yaptıkları takdirde yazılı ya da sözlü olarak anlaşmalarının bulunması,
  • Tarafların bu işlemi yapma amaçları ile hukuki çerçeveden yapılan işlemin uyumsuzluklarının bulunması durumlarında bu dava süreci gerekli belgelerin toplanılması dahilinde dava süreci hızlı bir şekilde başladıktan sonra hakkı elinden alınan kişilerin hakları geri verilebilir.

Mirastan Mal Kaçırma Davasını Kimler Açabilir?

Mirastan mal kaçırma davasını saklı pay sahibi olup olmamasına bakılmaksızın hak sahibi olmasına rağmen miras hakkının çiğnendiği düşünülen her mirasçı bu davayı gerekli deliller ile mahkemeye sunup ispatı sonrası açılmaktadır. Evlatlık olan kişiler, yasal olarak hak sahibi kişiler ve atamış mirasçılar bu davayı açabilir. Ancak redd-i miras yoluna giderek haklarından feragat eden kişilerin bu davası açmaları mümkün değildir çünkü sunulan hakkı reddettikleri zaman geri alamazlar ve bu konu üzerinden herhangi bir hak talep etmelerinin bir sonucu olmayacaktır. Bu davayı açacak olan mirasçılar tek başlarına bu davayı açabilmektedirler. 

Mirastan Mal Kaçırma Davası

Mirastan Mal Kaçırma Davasında Zaman Aşımı Süresi Var Mıdır?

Mirastan mal kaçırma davası yani diğer adı ile muris muvazaası davası, miras sahibi olan kişinin vefatından sonraki süreçlerde açılabilmektedir. Bu davanın herhangi bir zamanaşımı süresi bulunmamaktadır. Kişiler yıllar geçse bile bu davayı açabilir ve gerekli deliller mahkemeye sunulduğunda alınan karara istinaden sahip oldukları hakları geri alabilmektedirler.

Mirastan Mal Kaçırma Davasında Hukuki Destek

Mirastan mal kaçırma davasında pek çok farklı durumlarla karşılaşılabilmektedir. Bu hususta özellikle usulsüzlük gibi konuların neler olduğu konusunda gerekli araştırmaların doğru bir şekilde yapılıp ilgili makamlara delil olarak sunulması oldukça önemli bir konudur. Bu davanın açılması hususunda bu alanda deneyimli olan avukatlar tarafından açılması beklenen bu dava kişilerin deneyimi ve alanlarında doğru bilgi sahibi olmaları oldukça önemlidir. Bu hususta alanında uzman ve oldukça deneyim sahibi olan avukatlarımız tarafından profesyonel anlamda bir danışmanlık ve avukatlık hizmetine sahip olabilirsiniz. Bizlere ulaşmak için iletişim kanallarımıza internet sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

Hukuki destek ve randevu için

0542 761 84 06

Av.ibrahimhalilaydin@gmail. com

https://g.co/kgs/xS5LdD

Avukat İbrahim Halil Aydın

Mirastan Mal Kaçırma İle İlgili Davalar

Mirastan Mal Kaçırma İle İlgili Davalar” için bir görüş

  1. İyi günler iyi çalışmalar. 2 sene önce dedem vefat etti. Üzerine 45 dönüm yer var biliyorduk biz ama vefat ettikten sonra ögrendik ki 25 dönümmüş o diğer 20 dönüm dedem vefat etmeden tahmini 5-10 yıl önce alınırken direkt dayım üzerine alınmış. Ama bu yer başka yerde olan tarlayı satıp başka yerden alınmış binevi takas gibi ama direkt dayımın üzerine yapılmış dedemden geçmesede dolaylı yoldan mal kaçırma bununla ilgili yapabilcegimiz bisey olabilirmi yerde fabrika yanı cok degerli dayım fabrika calısanı öyle bi yeri alcak gücü olmayan biri devlet kayıtlarında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön