Tedbir Nafakası Nedir? Şartları Nelerdir?

Tedbir nafakası, boşanma davasının açılmasından sonuçlandığı ana kadar süren geçici bir nafaka türüdür. Boşanma davasının sonuçlanmasının ardından nafaka ödeyen eşin yükümlülüğü kendiliğinden ortadan kalkar. Boşanma davasının açılması sebebiyle yoksulluk yaşayacak eşin mağduriyetinin önlenmesi için verilir. Ayrıca 18 yaşından küçük çocuklar için kullanılmak üzere velayetin bırakıldığı eşe ödenir.

Türk Medeni Kanunu’nda yer alan dört nafaka türünden birisidir. Bunun dışında mevzuatta; yoksulluk nafakası, iştirak nafakası ve yardım nafakası yer alır. Cinsiyet ayrımı olmaksızın eşlerden birinin talep edebileceği gibi, mahkeme tarafından da ödenmesine karar verilebilir. Dava sırasında veya öncesinde olmak üzere herhangi bir aşamada talep edilebilir.

Tedbir nafakasının verilmesinde görevli mahkemeler Aile Mahkemeleri, aile mahkemelerinin bulunmadığı küçük yerleşimlerdeyse asliye hukuk mahkemeleridir. Nafaka talebinde bulunacak tarafın boşanma davası öncesindeki hayatından farklı bir durum yaşaması göz önünde bulundurulur. 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 197 ve 169. maddelerinde konuya ilişkin ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir.

Tedbir Nafakası Şartları Nelerdir?

Aile Mahkemesi veya Asliye Hukuk Mahkemesinin tedbir nafakasına hükmedebilmesi için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Buna göre başlıca koşullar şu şekilde sıralanabilir:

Tedbir Nafakası Kime Verilir?

  • Tedbir içeren bir nafakaya hükmedilebilmesi için talep koşulu bulunmamakla birlikte, eşlerin boşanma sürecinde olmaları gereklidir. Evliliğin iptali, ayrılık veya boşanma davalarından birinin açılması veya açılma aşamasında olunmalıdır.
  • Nafakaya hükmedilmesi için ortada gerekli nedenler olmalı, bu nedenler ispatlanabilmelidir.
  • Nafaka ödemekle yükümlendirilen eşin belirlenen tutarı ödeyecek maddi gücü olmalıdır.
  • Lehine karar verilecek tarafın gelirinin olması şartı aranmaz.
  • Durumunuzun tedbir nafakası almak veya ödemek konusundaki uygunluğunu öğrenmek için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Tedbir nafakasının verilmesinde kadın veya erkek ayrımı bulunmamaktadır. Sadece taraflardan birinin boşanma davası sebebiyle yoksullaşması nafaka verilmesi için yeterli olabilmektedir. Ergin olmayan çocukların bakımı ve yararına kullanılmak için velayeti üstlenen eşe verilebilir.

Boşanma veya ayrılık davası sırasında davalı veya davacı olmasına bakılmaksızın iki taraf da talep edebilir. Bu nafaka türü için kusur şartı aranmamaktadır. Yani evlilik birliğinin temelden sarsılmasına neden olan, kusurlu eş de tedbir nafakası talep edebilir.

Boşanma Davası Açmadan Tedbir Nafakası Talep Edilebilir Mi?

Boşanma davası açmadan önce talep etmek mümkündür. Bunun için talepte bulunan eşin ayrı yaşaması ve bunun haklı bir gerekçeye dayanması ispatlanmalıdır. Örneğin diğer eşin şiddet uygulaması, uyuşturucu kullanması, aldatma gibi sebepler gerekçe gösterilebilir. Bunların yanında ayrı yaşayan eş, 18 yaşından küçük çocukların yararı için de talepte bulunabilir.

Boşanma davası açtıktan sonra eş ve çocukların geçinmesi için talep edilebilir. Buna göre mahkeme, tarafların maddi durumlarını göz önünde bulundurarak geçici nafaka ödenmesine hükmedebilir. Bunun yanı sıra mahkeme talep olmaması halinde de nafaka ödenmesi kararı verebilir. Dava süresince yoksullaşan eşin barınma, geçinme, çocukların bakımı durumları göz önünde bulundurulur.

Tedbir Nafakası Ne Kadar Süre Ödenir?

Tedbir nafakası, belirli süresi olmamakla birlikte boşanma davasının kesin olarak sonuçlanmasına kadar devam eder. Sonrasındaysa yoksulluk veya iştirak nafakasına dönüşür. Başlangıcı ise hangi aşamada talep edildiğiyle ilişkilidir. Boşanma davası süresince mahkeme nafaka üzerinde değişiklik talebine göre uyarlama yapabilmektedir. Boşanma davası öncesindeki kararlarda hâkim herhangi bir değişiklik yapana kadar devam eder.

Tedbir Nafakası Ne Kadar Sürede Bağlanır?

Tedbir nafakası genellikle boşanma davalarının ilk duruşmasında bağlanmasına hükmedilir. Bu tarihten itibaren aylık periyotlarla nafaka ödemesi gerçekleşecektir. Bununla birlikte Aile Mahkemeleri’nin tensip zaptı ile de bağlanabilir. Boşanma davası öncesi taleplerde ise kararın verildiği tarih itibariyle başlar.

Tedbir Nafakasının Miktarı Neye Göre Belirlenir?

Söz konusu miktarı belirlenirken tarafların sosyal ve ekonomik durumları göz önünde bulundurulur. Güncel koşullar ve paranın alım gücünün ne seviyede olduğu miktar belirlenirken değerlendirilen kriterler arasındadır. Bununla birlikte tarafların aylık gelirleri, mal varlıkları, güncel giderleri göz önünde bulundurulur.

Çocukların sayısı, bakımları için yapılması gereken harcama miktarı da değerlendirmeyi etkileyecektir. Eğitim, sağlık gibi zaruri giderleri incelenerek sonunda hakkaniyetli bir karar verilecektir. İlaveten güncel koşullar her zaman değişebileceği için belirlenen nafaka miktarı da süreç içerisinde değişebilir.

Tedbir Nafakasının Ödenmesi ve Ödenmemesi

Mahkeme tedbir nafakasının aylık periyotlarda veya toptan şekilde ödenmesine karar verebilir. Verilecek hüküm tamamen durum öznelinde olacaktır. Nafakanın mahkeme tarafından belirlendiği şekliyle ödenmemesi durumunda cebri icra yoluna gidilebilir. Diğer nafaka türlerinde olduğu gibi cezai sorumluluk bulunmamaktadır. Fakat nafaka hükümlüsü eş için icra takibi başlatılması yolu açıktır.

Hukuki destek ve randevu için;

0542 761 84 06

Av.ibrahimhalilaydin@gmail.com 

https://g.co/kgs/xS5LdD

Avukat İbrahim Halil Aydın 

Tedbir Nafakası Nedir? Şartları Nelerdir?

Tedbir Nafakası Nedir? Şartları Nelerdir?” için bir görüş

  1. Merhabalar benim eşimle olan evliliğim onun 3 benim ilk evliligin ama ben onunla evlenirken 2 . Evliliği olarak biliyordum o şekilde evlendim sonradan başka bir evliliği ve bir çocuğu olduğu ortaya çıktı bosanma aşamasındayız tedbir nafakasi istiyor vermeme gbi bir durum söz konusu olabilirmi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön