Çekişmeli Boşanma Davası Nedir? Şartları Nelerdir?

Çekişmeli boşanma davası; taraflar arasında tazminat, nafaka, velayet gibi boşanmanın sonuçları üzerinde uzlaşılamadığı durumlarda açılır. Eşlerden birinin boşanmayı istememesi halinde de çekişmeli süreç yaşanacaktır. Anlaşmalı boşanma davası haricinde kalan tüm boşanmalar bu sınıflandırma içerisinde yer alır.

Konuya ilişkin hazırladığımız Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları Nelerdir? makalemizi inceleyerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Aile hukuku içerisinde değerlendirilen boşanma davalarına ilişkin düzenlemeler 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda belirtilmiştir. Boşanmaya ilişkin öne sürülebilecek sebepler kanunun ikinci bölümünde sıralanmıştır. Anlaşmalı davalar dışında boşanmaya neden olan tüm sebepler çekişmeli boşanma davası kapsamındadır. Çekişmeli boşanmalar konusunda hukuki destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma davası ile Aile Mahkemeleri, Aile Mahkemelerinin olmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri ilgilenir. Eşlerin son altı ay içerisinde oturdukları yerde veya taraflardan birinin ikametinin bulunduğu yerdeki mahkemelere açılabilir. İlave olarak davalı taraf yetki itirazında bulunarak davanın başka bir mahkemede görülmesini talep edebilir.

Anlaşmalı boşanma davasında eşlerin en az bir yıl süredir evli olmaları şartı bulunmaktadır. Çekişmeli boşanma davasında ise böyle bir koşul yoktur. Taraflar evlilik süresinin herhangi bir zaman diliminde dava açabilir. Diğer yandan eşlerin resmi olarak nikâhlarının olması gereklidir.

Gerekli şartları taşıdığını düşünen taraf, hazırladığı dilekçeyle ilgili mahkemeye başvuruda bulunabilir. Türk Medeni Kanunu’nda yer alan boşanma sebeplerinden biri veya birkaçı dayanak gösterilmelidir. İddialar ve delilleriyle birlikte hazırlanan dilekçe mahkemeye sunulur. Fakat dava dilekçesi 6100 sayılı Hukuk Mahkemeleri Kanunu’nda belirtilen yönergelere göre hazırlanmış olmalıdır. Aksi takdirde mahkeme tarafından reddedilecektir.

Çekişmeli Boşanma Davası Şartları Nelerdir?

Çekişmeli boşanma davası şartları Türk Medeni Kanunu’nun ikinci bölümünün “boşanma sebepleri” isimli A bendinde belirtilmiştir. Buna göre başlıca boşanma sebepleri şu şekildedir:

  • Eşlerden birinin zina etmesi durumunda diğer taraf mağdur konumuna geçer. Bu durumu dayanak göstererek dava açabilir.
  • Eşlerden birinin diğer eşin hayatına kastetmesi, yani öldürmeye teşebbüs etmesi dava sebebidir. Diğer taraftan onur kırıcı veya kötü davranışlarda bulunan eşe de boşanma davası açılabilir.
  • Eşlerden birinin onur kırıcı, küçük düşürücü suçlar işlemesi veya ilintili bir yaşantı sürdürmesi şartlar arasındadır. Diğer eş bu sebeplerden ötürü birlikte yaşamak istemeyip boşanmaya gidebilir.
  • Eşlerin birbirlerine ve çocuklarına karşı evlilik birliğinden doğan sorumlulukları bulunmaktadır. Bir eşin haklı bir gerekçeye dayanmadan ortak konutu terk etmesi bu yükümlülükleri yerine getirmemesi demektir. En az altı ay sürmesi halinde boşanma davası açılabilir.
  • Eşlerden birinin evlilik sonrasında oluşan akıl hastalığı sebebiyle diğer eşin hayatını çekilmez kılması boşanma nedenlerindendir.

Mevzuatın boşanma koşullarına ilişkin son maddesi ise (madde 166) evlilik birliğinin sarsılmasıdır. 166 maddede yer alan evlilik birliğinin sarsılması ve ortak yaşamın yeniden kurulamaması genel boşanma sebeplerindendir. Bu madde dayanarak çekişmeli boşanma davası açılabileceği gibi anlaşmalı boşanma davası da açılabilir.

Çekişmeli Boşanma Davası Aşamaları Nelerdir?

Çekişmeli boşanma davası süreci dilekçenin aile mahkemesine verilmesiyle başlar. Ardından davalı tarafa dilekçe tebliğ edilir ve ön inceleme duruşması gerçekleştirilir. Bu aşamada uyuşmazlığın konusu ve tarafların talepleri dinlenir.

İlk duruşmanın ardından tarafların kanıtlarını sunmaları için ek süre verilir. Bir sonraki aşamadaysa tarafların dilekçede sundukları gerekçelerin ve kanıtların değerlendirmesi yapılır. Tahkikat duruşması adı verilen bu aşama davanın seyri açısından oldukça önemlidir.

Tüm incelemelerin ardından taraflarının son sözlerinin alındığı sözlü yargılama duruşması gerçekleştirilir. Boşanma davasının son duruşması olan bu aşamaya kadar tüm deliller incelenmiş ve tanıklar dinlenmiştir. Taraflara davanın hükmü, gerekçeleri ve hukuki ayrıntılar okunur. Ortalama bir aylık süre içerisinde karar yazılı olarak taraflara bildirilir.

Kararın bildirilmesinin ardından taraflar temyiz veya istinaf gibi yollara gidebilir. Çekişmeli boşanma davasını aşamaları genel hatları ile bu şekildedir. Fakat davanın seyrini, süresini ve aşamalarını tamamen tarafların içerisinde bulundukları durum belirleyecektir.

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davası genellikle tek celsede sonuçlanmayan dava türleri arasındadır. Boşanmanın daha kısa sürede gerçekleşmesi için hukuki prosedürler doğru şekilde gerçekleştirilmeli, süreler kaçırılmamalıdır. Delillerin incelenmesi, tanıkların dinlenmesi, keşif araştırmaları gibi detaylar davanın süresini etkilemektedir. Bununla birlikte genel ortalamaya bakıldığında boşanmanın 6 ay ile 1 buçuk yıl arasında sürdüğü söylenebilir.

Çekişmeli boşanma davalarının süresi tamamen kişi ve durum özelinde değişkenlik göstermektedir. Bizimle iletişime geçerek daha detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Çekişmeli Boşanma Davası Avukatı ve Hukuki Danışmanlık

Boşanma davalarında avukat ile çalışmak zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat gerek başvuru aşaması gerekse sonraki hukuki süreçlerde yapılacak hataların geri dönüşü de yoktur. Tüm sürecin mevzuata uygun şekilde yürütülmesi tarafların menfaatine olacaktır. Bu yüzden çekişmeli boşanma davası konusunda avukatlık desteği almak faydalıdır. Ayrıca vekil tayin edilmesi halinde mahkemede davacı adına avukatı bulunabilir.

Şanlıurfa çekişmeli boşanma davası avukatı ve danışmanlık hizmeti almak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

+90 0542 761 84 06

E MAİL: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

address : Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı kat:2 no :217 Haliliye Şanlıurfa

https://g.page/r/CWmruL4XqMswEAE

https://www.youtube.com/channel/UC2tCXK3iOFb27mShQlol1CA

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir? Şartları Nelerdir?

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir? Şartları Nelerdir?” için bir görüş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön