Kripto Para Kullanımının Hukuki Süreci

Ticaret hukuku genel olarak hukukun bir alt dalıdır. Ulusal ve uluslararası anlamda bir ülkenin ticaret yükümlülüğünü nasıl yerine getirmesi gerektiğini kapsamaktadır. Ticaret hukuku sayesinde ticaret yapan tarafların hakları korunmaktadır. Ticaret kanunu, kripto para ticareti yapan iki tarafı da korumaktadır. Özellikle yapılan ticaretin belirli kurallarla ve kanunlarla korunması gerekir. Kripto paranın kullanıldığı alım satım işlemleri de birer ticaret olarak kabul edilmektedir. Kripto para kullanımının hukuki süreci hakkında net bir açıklama ya da kanun bulunmamaktadır. Ancak her ticaret işleminde olduğu gibi taraflar, dolandırıcılık gibi sorunlar karşısında ticaret hukuku kapsamında korunmaktadır.

Ticaret Kanunu ve Kripto Para

Ticaret kanunu ile ülke içi ve ülkeler arası ticari ilişkileri kapsayan hukuk alanıdır. Bu hukuk alanı hem ülke içi hem de ülke dışında yapılan her türlü ticaret işini içine alır. Kripto para kullanımının hukuki süreci ve yapılan diğer her türlü ticaretin kanunlara ve kurallara uygun bir şekilde gerçekleşmesi sağlar. Ticari ilişkileri denetleyen bu kanun, her ülkede yürürlükte olmakta ve o ülkenin ticari ilişkilerinin kontrolünü sağlamaktadır. Ancak kripto paraların bir denetim merkezi bulunmamaktadır. Denetim merkezinin bulunmaması yani, bu paraların denetlenememesi kanunlar tarafından açıklanmasını ve korunmasını da engeller. Günümüzde binin üzerinde kripto para çeşidi bulunmaktadır. Binin üzerinde kripto para çeşidinin bulunmasına karşın bu paraların belirli bir üreticisi yoktur. Kimin ürettiği belli olmayan Bitcoin ve Blockhoin gibi paraların; üretim esnasında denetlenmesi de mümkün değildir. Ancak vergiye tabii olan şirketlerin, kripto para satın alması ya da bu paraları kullanması durumunda denetleme ticaret kanunu kapsamında yapılabilmektedir. Şirketlerin yanı sıra, Kripto para alım satımı yapan iki taraf arasındaki ticaret anlaşmazlıkları da denetlenebilmektedir. Tüm bu ticaret adımları, resmi ve uluslararası paralarda olduğu gibi ticaret hukuku kapsamında denetlenir.

Hukuki Süreçte Kripto Para Kullanımı

Kripto paraların birçok avantajı bulunmaktadır. Değerinin inip yükselmesi ile sürekli olarak gündemde kalan bu paralar, yatırımcıların da göz bebeğidir. Yatırım esnasında belirli bir denetim kurumu bulunmadığı için bu tür işlemler yasal takibe alınamaz. Ancak çok sayıda yatırımcı ve kripto para kullanıcısı birbirleri ile alışveriş yapabilmektedir. Bu durumda ise doğrudan kripto paranın ve ticaretin taraflarının ticaret kanunu doğrultusunda korunması gerekmektedir. Kripto paralar hukuki açıdan korunmazsa haksız kazanç sağlama ve dolandırıcılık gibi yasal olmayan sorunlar meydana çıkar. Bu gibi durumları önlemek amacıyla kripto para kullanımının hukuki süreci de bulunmak zorundadır. Ülkemizde ve uluslararası alanda bu tip düzenlemeler henüz gelmemiş olsa da kripto para ticaretinde meydana gelebilecek illegal işlemler; ceza hukuku ve vergi hukuku kanunlarına tabii tutulabilmektedir. Bu elektronik paralarla ilgili her ülke kendi içinde geçerli olan bir kanun ve madde ortaya çıkarabilmektedir. Bu paralar sadece ülkeler arası bir alanda işlem görmediği için sadece uluslararası kanunların kapsamında olmamaktadır. Bugün hem ülke çapında hem de uluslararası alanda kripto para kullanımı ve yatırımı mevzuatlarının genişlemesi söz konusudur. Özellikle ülkelerin genel para biriminden bağımsız olduğu için, bu elektronik paranın farklı ülkeler arasında değer kaybı söz konusu değildir.

Ülke İçi Kripto Paranın Hukuki Çerçevesi

Ticaret kanunu elektronik paralarla yapılan ticaretler de dahil olmak üzere bu alandaki tüm yürürlüklüleri içine almaktadır. Sadece uluslararası alanda değil yurt içinde de usullerin korunmasında ticaret kanunları etkilidir. Hukuki süreçler uluslararası alanda ülkelerin ortak anlaşmaları doğrultusunda düzenlenebilmektedir. Ülke içerisindeki kanunlar ve hukuki süreçler ise kendi içerisinde değişiklik gösterir. Bugün birçok ülkenin kendi özel kanunları çerçevesine kripto para ile alakalı düzenlemeler yapmaktadır. Kripto para kullanımının hukuki süreci bulunması için gerekli çalışmalar, dünya çapında yapılmaktadır.

Kripto Paranın Kanunlar ile Korunması

Ticari hacmin hukuki süreci elektronik paraların gelişmesi ile bu durumu da kapsamına almıştır. Kripto para kullanımının hukuki süreci olması, ticaret yapan tüm taraflar için gereklidir. Çünkü kripto paralar kanunlar çerçevesinde korunmazsa illegal kazançların artması ön görülmektedir. Hem bireylerin hem de ülkelerin anlaşmazlıklar yaşamasının önüne geçilmesi için kripto paralar da kanunlar çerçevesinde düzenlemelere tabi tutulmaktadır.

Kripto Para Ticaretinde Hukuksal Sorunlar

Kripto para kullanımı günümüz koşullarında pek çok ülkede geniş bir kullanıma sahiptir. Kullanımının bu kadar çok artış göstermesi ticari alanda pratiklik ve maddi kazanç sağlamasıdır. Ayrıca kripto paralarla yapılan işlemlerin uzun süreli bir işlem ya da aracı bir kurum gerektirmemesi de kullanımının bu denli artmasına neden olur. Elektronik paralar belirli bir ülke veya bir kurum tarafından özel olarak denetlenmemektedir. Tüm ülkelerde eşit değerlere sahiptir. Para değerinin eşit olması özellikle ülkeler arası ticaret açısından fayda sağlamaktadır. Ticaret hukuku ile korunmadığında birçok sorun meydana gelebilir. Kripto para dolandırıcılığı ve benzer sorunları önlemek için kripto paraların denetlemelere tabii olması gerekmektedir.

Hukuksal Çerçeve Kapsamında Kripto Para

Kripto para kullanımı birçok ülkede genel varlık fonuna büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. Özellikle enflasyon gibi alanlardan etkilenmediği için paranın değerinin düşmesi ya da değer kaybı gibi bir durum da söz konusu olmamaktadır. Bu da gelişmekte olan ülkelerin ticari hacmine büyük ölçüde yarar sağlamaktadır. Sağlıklı bir ülkeler arası ticaret hacmi için geliştirilen bir para birimi olduğu söylenebilmektedir. Bir diğer ülkenin para birimine göre paranın değerini kaybetmesi durumu söz konusu olmamaktadır. Kripto para ile ticaretten borsaya kadar her alanda yapılan işlemler kriptoya ayrılmış hukuk alanıyla korunmaktadır. Kripto para kullanımının hukuki süreci de ilgili ticaret hukuku kanunları ile korumaya alınmaktadır.

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
Kripto Para Kullanımının Hukuki Süreci

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön