Ticaret Hukukunda Kripto Paranın Yeri

Ticaret hukukunda kripto paranın yeri özellikle Bitcoin ve diğer kripto paralara yatırım yapmak isteyen kişiler tarafından merak edilmektedir. Bugün globalleşen dünyada ticaret artık sanal ortamda sadece tek bir tıkla yapılmaktadır. Burada ise devreye ticaret kanunu girer. Çünkü ticaret kanunu, paranın yasal çerçevede korunması ve kullanılması düzenler. Bu da yasa dışı durumlara karşı kripto para sahiplerini ve ticaretini yapanları korumaktadır. Her ülke ticaret hacmine uygun olarak kripto para kullanabilir. Özellikle kripto paralar herhangi bir denetimden geçmez. Bugün hemen her ülkede sadece denetim serbestliğinden ötürü kripto para kullanımı yüksek bir seviyeye ulaşmıştır. Özellikle belli bir ülkeyle sınırlı olan bir para birimi değildir. Her ülke için uluslar arası olacak şekilde ortak bir para birimi olarak karşınıza çıkar.

Yasal Çerçeveler Doğrultusunda Kripto Para Kullanımı

Günümüzde ticaret hukuku da dahil olmak üzere tüm hukuk dallarında kripto para kullanımının önü açılmaktadır. Özellikle geniş bir ticaret hacmine ulaşmış ülkelerde kripto paranın, ticaret hukuku tarafından kullanılması adına işlemler başlatılmaktadır.  Ticaret kanunu başta kripto para olmak üzere bunların nasıl işlem görmesi gerektiği ve uluslar arası alanda nasıl faaliyete geçmesi gerektiğini belirtir. Ticaret kanunu her ülkede ayrı bir alana hitap eder. Çünkü her ülkenin ayrı ticaret kanunları vardır. Bu kanunlar çerçevesinde işlemlerin nasıl ilerleyeceği konusunda ülkelerin özel kanunları takip edilmelidir. Uluslararası hukukta henüz kripto para için bir kanun yoktur. Ticaret kanunu kapsamında senetler ve ulusal para biriminin ticaret hacmi içinde nasıl kullanılması gerektiği yer alır. Bunun için günümüzde gelişen kripto paralar da girmektedir. Kanunlar kapsamında kripto para ticaretinde de tüm yasal haklar korunmaktadır.  

Ticaret Hukukunda Kripto Para

Ticaret hukuku ticaretle ilişkili olan alanları içine alır. Bu alanlar için para transferi ve yapılan işlerle alakalı her şey belli bir ticaret hukukuna bağlıdır. Bu hukuka ise her iki tarafın da uyması gerekir. Böylece dolandırıcılık gibi suçların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Türkiye’de ticaret kanunu 2011 yılında yapılan son düzenleme ile hala konumunu korumaktadır. Bu sebeple, henüz kripto para konusunda net bir kanuna yer verilmemektedir. Ancak kripto paraların 6102 sayılı kanun çerçevesinde işlem görmesi mümkündür.

Elektronik paralar başta olmak üzere ticari alanda birçok anonim şirketi de içine alan ticaret kanunu, ticaret esnasında iki tarafın da tüm haklarını korumaktadır. Bu kanunlar özellikle yasa dışı işlemlerin yapılabilmesi için ön plana çıkmaktadır. Yasa dışı bir işlem yapıldığı zaman karşınıza ticaret hukuku çıkar. Ticaret hukukunda kripto paranın yeri tam olarak belirtilmese de kanun kapsamında ticaret yapan iki kişi korunmaktadır. Kripto para ticareti içerisinde yer alan taraflar; bu paraların üretimini sağlayan firmalar ve bu paraları satın alan şahıslar korunmaktadır. Ayrıca kripto para ile alakalı diğer ticaret işlemlerinde de taraflar, ticaret hukuku kapsamında korunmaktadır.

Ticaret Kanununda Kripto Paralar

Kripto paralar dünya çapında ön plana çıkmış ve yaygınlaşmış bir özelliğe sahiptir. 1991 yılından bu yana icat edilmiş olan bu para birimi ticaret kanunuyla korunarak ülkelere katkı sağlar. Ticaret hukukunda kripto paranın yeri her gün gelişmeye ve genişlemeye devam eder. Kripto paralar sanal ortamda ticaret hacmine katkı sağlar. Ancak sanal ortamda paranın denetlenmesi ya da incelenmesi söz konusu olmaz. Bu durum paranın diğer para birimlerine göre kişiye özel olan bir özelliğini ortaya çıkarır. Bu özellik ise ticaret kanunu ile korunur. Yani sanal ortamda yapılan her türlü hareket ve işlem sadece bu işlemi yapan kişiye özeldir. Üçüncü bir kişinin devreye girmesi söz konusu olmaz. Üçüncü kişilerin devreye girdiği durumlarda genellikle yasal sınırı aşan sorunlar meydana gelmektedir. Kripto para ticaret hukuku çerçevesinde incelenmese de ticaret ile uğraşan her taraf, hukuk kapsamında korunmaktadır.

Kripto Paraların Kullanım Alanları ve Ticaret Hukuku Düzenlemesi  

Kripto para için henüz ticaret hukukunda yeni bir kanun düzenlemesi bulunmamaktadır. Ancak elektronik paralar, diğer para türlerine göre farklı bir kullanım alanına sahiptir. Bir sanal para aracı olduğu için sadece ticaret alanında değil borsa, alışveriş ve daha birçok alanda kullanılabilmektedir. Kripto paralar merkezi elektronik para ve bankası aracılığıyla kullanılmaktadır. Kripto paranın muhasebesi ise aynı şekilde yine sanal ortamda hesaplanmaktadır. Yani kripto alanında yapılan her türlü işlem sadece sanal ortama bağlı bir şekilde gerçekleşir. Ticaret hukukunda kripto para hakkında kanun bu sebepten dolayı da bulunmamaktadır. Ancak birbirleri ile ticaret yapan iki taraf; ticaret hukuku, vergi hukuku ve ceza hukuku kanunlarınca korunmaktadır.

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
Ticaret Hukukunda Kripto Paranın Yeri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön