Almanya’da Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Almanya’da Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Almanya’da çalışma izni almak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız ulusal bir vize başvurusu yapması gerekmektedir. Kişinin geçerli Alman vatandaşlığı yoksa Alman çalışma vizesinin bir parçası olarak alınması gereken vizeye verilen isim Almanya çalışma vizesidir. Almanya çalışma izni başvuruları bir Alman Konsolosluğu’na veya Büyükelçiliği’ne yapılır. Bu konudaki yegâne otoriteler bunlardır. Almanya çalışma vizesi başvuruları yapmak için Almanya’da bir iş teklifi almanız ya da kendi bulduğunuz işyerinin işvereni ile iş sözleşmesi yapmanız gerekir.

Almanya, üçüncü ülke olarak görülen ülkelerin vatandaşları için bazı kısıtlamalar getirmiştir. Alman vatandaşı veya Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin, Avrupa Ekonomik Topluluğu, İsviçre vatandaşı değilseniz, üçüncü bir ülkenin vatandaşı olarak kabul edilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kendi imkânları ile iş bulabilmeleri için yerel gereklilikleri karşılamaları ve buldukları işlerin Alman makamları tarafından belirlenen standartları karşılaması gerekmektedir.

Almanya Çalışma Vizesi Başvuruları

Almanya çalışma vizesi başvuruları kolay bir şekilde yapılmaktadır. Bunun için Almanya’da çalışacağınızı belgelerle ispatlamanız gerekmektedir. Bu belgeler ile birlikte ispatladığınız çalışma yerinize gitme imkânı doğmaktadır. Almanya’da bulunan işler için, bölgede öncelikli olarak Alman uyruklu veya diğer eyaletlerin vatandaşları yoksa bulunan işlere geçebilir ve orada çalışabilirsiniz. Türk vatandaşı olarak bir Alman üniversitesinde okuyorsanız ve mezun olduktan sonraki 18 ay içinde niteliklerinize uygun bir iş bulursanız, Almanya bu sürenin bitiminde oturma ve çalışma izninizi verir. Üniversite öğreniminizi bitirdikten sonra ülkenize dönmek isterseniz, Almanya’da iş aramak için 6 ay süre ile vize almaya doğal olarak hak kazanırsınız. Bu altı ay boyunca niteliklerinize uygun bir işveren ve iş bulursanız ve bu arada kendinizi geçindirmek için yeterli mali kaynağa sahipseniz, Alman Göçmen Bürosu’nda ücretli çalışma için oturma izni başvurusunda bulunabilirsiniz.

Almanya İhtiyaç Duyulan Meslekler

İşgücü kıtlığı ekonomiyi küçültme riski taşıdığından, Almanya’nın ‘vasıflı işçiler’ olarak tanımlanan göçmenlere ihtiyacı var. Bunların başında gelen meslekler mühendisliklerdir. Özellikle bilgisayar ve yazılım mühendislikleri çok ihtiyaç duyulan meslek dallarıdır. Bunun yanı sıra hemşireler ve doktorlar da Alman hükümeti tarafından aranan meslek guruplarındandır. Türkiye’den hemşire ve doktor göçü sıkça yaşanır. Almanya çalışma izni vizesine başvurmak için bir Türk üniversite diplomanız varsa, bu diplomanın bir Alman üniversite diplomasına eşdeğer olması gerekir. Bu tür denklikler de sürekli belirtilen bölümlerin çoğunda vardır. Örneğin hemşirelik için denklik veren birçok üniversite bulunmaktadır.

Almanya bilim insanları dışında yemek ve hizmet sektörü içinde işçi talebinde bulunmaktadır. Özellikle hasta bakıcı ve restoran hizmetleri konusunda işçiye ihtiyacı vardır. Zanaatkârlar ve teknoloji uzmanları da Almanya için aranan elemanlar arasındadırlar.

Almanya Çalışma Vizesi İçin Dil Şartı Var Mı?

İşiniz bilgi teknolojisi (özellikle yazılım) veya mühendislik alanlarında ise, Almanya’daki dil yeterliliğinizi kanıtlamak zorunda değilsiniz, ancak faaliyet alanınız bu mesleklerin dışındaysa, başvururken dil yeterliliğinizi kanıtlamak zorundasınız. Almanya çalışma izni vizesine başvurmak için, çalışma süresi 90 günü aşarsa ulusal uzun süreli vizeye (D tipi) başvurmanız gerekir. Ulusal vize (D tipi) başvurusunda bulunurken, bu vize türü için gerekli belgelere ek olarak hazırladığınız belgelerle birlikte iş amaçlı seyahat ettiğinizi belirtmeniz gerekmektedir.

Ulusal Vize Başvuru Formu’na Konsolosluğun resmi web sitesinden ‘Form ve Dilekçe’ kısmından ulaşabilirsiniz.

Almanya çalışma izni vizesi, oturma izni almak için gerekli adımlardan biridir. Almanya’da oturma izni için gerekli olan minimum dil seviyesi A1 dil seviyesidir. A1 seviye Almanca bilgisine sahip kişiler; gündelik ihtiyaçlarını karşılayabilecek seviyede kelime haznesine sahiptirler ve günlük basit sohbetlere katılabilirler. Bu seviyeyi kanıtlamak için, Almanca onaylı bir dil kursuna katılmanız ve bir sınavı geçmeniz gerekir. A1 sertifika sınavını başarıyla tamamlayan kişilere Kurum, A1 dil sertifikası verecektir. Kurumun resmi internet sitesinde A1 sertifikası almak için gerekli şartlar, ders saatleri ve sınav tarihleri listelenmektedir.

 

Almanya çalışma izni vizesi için gerekli evraklar;

– Pasaport,

– Vesikalık fotoğraf,

  • – Kimlik fotokopisi,

– Nüfus kayıt örneği,

  • – Evlilik/ boşanma/ çocuk bilgileri,

  • – İkametgâh Belgesi,

  • – Sağlık Sigortası Belgesi,
  • – Diplomalar,
  • – İş Sözleşmeleri,

  • -İş Teklifi Alınan Yerin Bilgileri, işyerinin antetli kağıdına yazılı davet mektubu gibi belgeler gereklidir.

Pasaport: Almanya çalışma izni vizesine başvurmak için gerekli olan pasaportun en az bir yıllık geçerlilik süresi olmalıdır. Başvuru sahibinin pasaportu yoksa pasaport başvurusu için gerekli belgeleri temin ederek eyalet veya ilçe polis karakolunun Pasaport Şube Amirine başvurması gerekir. Pasaport başvurusunu internet üzerinden yapabilirsiniz.

Almanya Çalışma İzni Başvuru Formu: Bu form gerekli bilgilerle birlikte başvuru sahibi tarafından Almanca olarak doldurulmalıdır. Başvuru formunda herhangi bir eksiklik olması halinde başvuru geçersiz sayılacaktır. Başvuru formu, başvuru sahibi tarafından imzalanmalıdır. Bu form, çok fazla kişisel bilgi isteyen çok sayfalı uzun bir formdur. Başvurunuzu tamamlama konusunda bir Alman vize memuru ile iletişime geçtiğinizde, vize memurları size tavsiyede bulunabilecektir.

Almanya’da Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Almanya’da Çalışma İzni Nasıl Alınır?” hakkında 5 yorum

  1. Merhaba İbrahim Bey. Ben İnşaat mühendisiyim aynı zamanda şu an Hacettepe Üniversitesi’nde yüksek lisansıma devam etmekteyim ve Göethe Enstitüsü’nde A1 kursuna devam ediyorum. Mühendisler için dil şartı aranmıyor bilgisini biraz daha açabilir misiniz? Dil sertifikası almadan vize başvurusunda bulunabilir miyim?

  2. Merhabalar ben Oyku , Dokuz Eylul Universitesi Avrupa Birligi Calismalari master programindan mezun oldum. Ingilizce ve Italyanca biliyorum ve Avrupa da calismak istiyorum. Almanya da bu sekilde is bulabilir miyim ? Almanca bilmeden basvuru yapabilir miyim ?

  3. Merhaba , eşim bulgar vatandaşı benimde bulgaristan oturum kartım var 2 şubat itibaren almanyadayiz eşim calisiyo ikametgahimiz var benim çalışmam için yabancılar polisine gittik bize vize icin termin almamiz gerektiğini söylediler 3 ağustosa termin verdiler benim eşim Avrupa vatandaşı calisio evimiz burda ben çalışma iznini daha kolay alamam mi veya başka bi prosedür varmidir yardımcı olursanız sevinirim

    1. Bir sonuça vardınız mı acaba bizde aynı durumdayız eşimin romanya oturumu var Almanyada nasıl çalışabilir

  4. Merhaba benim adim Emine ben almanya da yasiyorum ben türkiye de imam nikahiyila evlilik yapdim esim buraya almanya ya gelmek isdemiyor 9 tane diplomasi var nereye basvurmasi gerekiyor bana bilgi verirseniz cok memnun olurum tsk saygilar Emine Kosar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön