Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Tanınması Davası

Evlilik dışı doğan çocuğun tanınması davası, babanın çocuğu kendi nüfus hanesine kayıt edebilmesi için açılır. Resmiyette evlilik birliği olmasa dahi doğumla birlikte anne ile çocuk arasında soybağı kurulur. Bu durumda çocuk annenin soyadını alacak ve velayeti annede olacaktır. Çocuğun baba ile arasında soybağı kurulabilmesi için ise hukuki sürecin başlatılması gerekebilir.

Evlilik dışı dünyaya gelen çocukların anneyle soybağı kendiliğinden kurulurken, baba için aynı durum geçerli değildir. Çocuğun annenin kütüğüne kaydedilmesi için yalnızca bir başvuru yeterlidir. Geçmişte babanın evlilik dışı çocuğu kendi nüfusuna tescili mümkün değildi. Ancak yapılan son değişikliklerle çocuğun baba tarafından tanınması durumu mümkün hale geldi.

Tanıma ve babalık hükmüne ilişkin düzenlemeler 4721 sayılı Medeni Kanunu’nun 3. ayrımında belirtilmiştir. Ayrıca 282. maddeye göre soybağı doğum ile kurulabilir. Evliliğin sonlanmasını takip eden ilk üç yüz gün içerisinde doğan çocuklar ile baba soybağı kurabilir. Diğer durumlarda babanın evlilik dışı doğan çocuğun tanınması davası açarak hukuki prosedürleri izlemesi gerekir.

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Velayeti

Küçüklerin korunmasını amaçlayan velayet, anne ve babaya tanınan yasal hak ve sorumlulukların tamamıdır. Bu yüzden velayetin çocukların tam anlamıyla korunmasını sağlamak için kanun hükümlerince verilmesi önemlidir. Evlilik birliği içinde veya dışında olduğuna bakılmaksızın çocuğun anne ile soybağı garanti altındadır. Evlilik dışı doğumlarda velayet hakkı da yalnızca annede olur.

Evlilik birliğinin sona ermesinin ardından doğan çocukların velayeti Türk Medeni Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Boşanmayı takiben üç yüz günlük süre içerisinde doğan çocukların velayeti ortak olacaktır. Bu gibi durumlarda çocuk babanın nüfusuna kaydedilecek ve soyadını alacaktır. Bununla birlikte babayla soybağı kurulmamış olsa bile çocuğun nüfusuna kayıt sırasında belirtilen baba adı yazabilir.

Evlilik dışı doğan çocuğun velayetinin anne yerine babaya verildiği istisnai durumlar da mevcuttur. Annenin vefat etmiş olması, yaşının küçük veya yaşamsal özelliklerinin kısıtlı olması bu durumlara örnektir. Çocuğun yüksek menfaati velayetin babada olmasına işaret ediyorsa bu yönde karar verilebilir. Bunun için babanın evlilik dışı doğan çocuğun tanınması talebinde bulunması gerekir.

Anne ve Babanın Doğumdan Sonra Evlenmesi Durumunda Velayet

Anne ve babanın doğumdan sonra evlendiği durumlarda çocuğun tanınması için başka bir hukuki süreç gerekmez. Yasal ve geçerli bir evlilik olduğu sürece velayet evlilik birliği içerisinde doğan çocuklarda olduğu şekildedir. Evlenme ile soybağı kurulacağı için çocuğun velayeti eşlerin ortak sorumluluğunda olacaktır. Yalnızca nüfus müdürlüklerine bildirilmesi yeterlidir.

Evlilik Dışı Doğan Çocuğu Babanın Tanıması Şartları Nelerdir?

Tanıma; babanın çocuğun kendisinden olduğunu belirtmek için mahkemeye, nüfus müdürlüklerine, notere veya konsolosluğa başvurmasıyla gerçekleşir. Tek taraflı hukuki bir işlem olup, sonucunda kurucu bir yenilik doğurur. Ancak mevzuatta tanınmaya ilişkin koşulları sağlıyor olmak gereklidir. Bu koşullar şu şekilde sıralanabilir:

  • Çocuğun başka bir erkekle babalık vasfı altında soybağının bulunmaması gerekir. Böyle bir durum olduğu takdirde resmiyetteki babalık vasfının geçersizliği ispatlanmalıdır.
  • Tanıma talebinde bulunacak kişi için çocuğun biyolojik babası olma zorunluluğu vardır. Ayrıca bu kişinin tanımaya engel bir durumunun olmaması gerekir.
  • Baba, tanımaya ilişkin süreci uygun hukuki çerçeve içerisinde gerçekleştirmeli ve tüm şartları sağlamalıdır.

İstisnai durumlar dışında babanın çocuğu tanımasına ilişkin genel şartlar bu şekildedir. Evlilik dışı çocuğun tanınmasına ilişkin diğer durumlar için hukuki yardım ve danışmanlık almak yerinde olacaktır.

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Baba Tarafından Tanınması

Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti için evlilik birliği kurulmasının yanında babanın izleyebileceği farklı yollar mevcuttur. Bunun için babanın nüfus müdürlüklerine veya mahkemeye iddiasını yazılı olarak sunması gerekir. Diğer bir yol ise çocuğun babanın haklarından faydalanabilmesi için vasiyetnamede tanımanın beyan edilmesidir.

Babanın iddiasını düzenlenen senet ile birlikte konsolosluğa veya notere sunması, tanıma için izlenen yöntemlerden birisidir. Başvuru sonrasında noter veya konsolosluk yazılı bildiriyi nüfus müdürlüklerine gönderir. Ancak kendi içerisinde detaylı bir süreç olduğu için bir hukuk danışmanı takibinde yapılması faydalı olacaktır.

Babalık Davası

Babanın çocuğu tanıması ve kendi nüfusuna kaydını yapabilmesi için dava açması gerekebilir. Bu uygulamaya evlilik dışı doğan çocuğun tanınması davası veya babalık davası adı verilir. Çekişmesiz dava kapsamında olan babalık davası sık başvurulan hukuki bir yoldur. Genel olarak çocuğun resmiyette başka bir baba ile soybağı olması durumunda başvurulur.

İletişim sayfamızı ziyaret ederek yaşadığınız sorun hakkında görüş talebinde bulunabilirsiniz.

Hukuki destek ve randevu için;

0542 761 84 06

Av.ibrahimhalilaydin@gmail.com 

https://g.co/kgs/xS5LdD

Avukat İbrahim Halil Aydın 

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Tanınması Davası

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Tanınması Davası” hakkında 2 yorum

  1. Babalık davasını kazandık yargıtay onadı fakat soyadı hala benim olarak gözüküyor ben annesiyim nufusta soy bagında baba olarak düzeltme yapılmış fakat neden hala babanın soyadında değil ne yapmak lazım çelişmeli olarak davayı kazandık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön