Kripto Para Birimi Dolandırıcılığı Suçları

Kripto Para

Kripto para birimi, dijital para birimi olarak ortaya çıkmıştır. Sanal ortamda para kaçırma ya da aklama suçu hukuksal süreç açısından ağır cezai yaptırımları ortaya çıkarır. Kripto para ile başka bir adla yatırım yapmak ya da dolandırıcılık girişiminde bulunmak büyük çaplı para birikimlerinin kaybına da neden olur. Bu tür kayıpların yanı sıra dolandırıcılık suçu adı altında ceza alma işlemi ortaya çıkar.

Eğer sanal ortamda kripto para ile işlem yapılacaksa şirketler aracılığı ile yapılması önerilir. Belli bir şirket adı altında yasal yollardan işlem yapılırsa eğer bu durum suç girişimini de önler. Ancak Borsada kripto para ile dolandırıcılık girişiminde bulunmak birçok cezai yaptırımı ortaya çıkarır.

Sahte Web Sitesi Açma

Kripto paralar için genellikle sanal ortamda yasal web siteleri ortaya çıkar. Bu web siteleri aracılığı ile kripto para kullanımı belli mevzuatlar çerçevesinde gerçekleşir. Yani hukuka aykırılık söz konusu olmaz. Ancak bunun dışında sahte web siteleri de ortaya çıkmaktadır. Bu web siteleri ise insanları dolandırılan ve mağduriyete neden olan sitelerdir. Sahte web sitesini anlamak için adres çubuğunda “URL” olup olmadığına bakılabilir. Eğer URL yoksa bu durum web sitesinin sahte olduğunu gösterir. Bu gibi durumlarda herhangi bir ödeme yapılmaması gerekir. Bu tür web sitelerinin ağır cezalarla cezalandırılması da Türk hukukunda geniş yer bulur. Hem hapis cezası hem de para yaptırım cezası uygulanmaktadır.

Sahte Mobil Uygulamalar

Kripto para dolandırıcıları için kullandıkları diğer bir yöntem sahte olarak ortaya attıkları mobil uygulamalardır. Bu uygulamalar gerçeğinden ayırt edilemeyecek kadar ön plana çıkar. Android kullanıcıları için bu uygulamaları indirmek oldukça riskli bir durumdur. Bu gibi durumlarda uygulamayı indirip para yatıran kişiler de suç işleme girişimine girmektedir.

Güvenilir Olmayan Tweet’ler ve Diğer Sosyal Medya Güncellemeleri

Sosyal medyada takip edilen birçok ünlü ve yönetici vardır. Ancak bunların sahte olup olmadığına dikkat edilebilir. Bu durum sahte yollarla kripto para kazanmayı teşvik edici bir nevi reklam rolünün üstlenir. Tweet ya da facebook yolu ile sahte teklifler gönderilir. Bu teklifi yapan kişiler kadar teklife karşılık verenler de suça tekabül eder. Bu gibi platformlarda teklifi yapan kişiye para ödenirse bu para geri alınmayacak şekilde kaybedilir.

Dolandırıcılık E-Postaları

E-posta yolu ile sapam adı altında birçok mesaj gelebilir. Bu mesajlar daha çok kripto para kazanmayı içeren iletilerdir. Bunlara yanıt verildiği zaman para talebi söz konusu olur. Bu gibi iletilerde bir logo ya da adresin olup olmadığına bakılabilir. Bu tür bilgiler ip ucu niteliği taşır. Eğer herhangi bir logo yoksa mevcut olan hiçbir sekmeye tıklanmaması gerekir. Çünkü bu tür durumlar mevcut olan bilgilerin çalınmasına da neden olabilir. Alt yapısı gelişmiş dolandırıcılık faaliyetleri çoğu zaman bilgiler girilmese bile tek bir tıkla hepsini ele geçirmektedir. Bu gibi durumlarda hukuki yoldan hak arama talebinde bulunulabilir.

Web sitelerinin büyük fırsatları e-posta yolu ile büyük vaatlerde bulunur. Bu gibi durumlarda herhangi bir sekmeye tıklamak yerine gerekli güvenlik araştırmasında bulunulabilir. Böylece en ufak bir risk faktörü de ortaya çıkmaz.

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
Kripto Para Birimi Dolandırıcılığı Suçları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön