Hollanda Mahkemelerince Alınan Boşanma Kararı Türkiye’de Geçerli Midir? 

Hollanda’da yaşamakta olan Türk vatandaşları ya da Hollanda vatandaşlığına geçmiş kişiler evliliklerini sonlandırmak için Hollanda mahkemelerine boşanma kararı hususunda başvuruda bulunabilmektedirler. Mahkemenin alacağı bu karar hususunda, Türk Kanunu ya da Hollanda Kanununun yükümlülüklerine istinaden kararlar alabilmektedir ve buna uygun sonuçlar elde edilebilmektedir. Alınan kararlar sonrasında hukuken kişi Hollada’da boşanmış kabul edilebilmektedir ancak Türkiye’de hala evli olarak nüfusta gözkükebilmektedir.

Bu gibi durumlar ile çok sık karşılaşılmaktadır. Bu gibi durumlarda yapmanız gereken şeyler vardır. Bu hususta, Hollanda mahkemelerince alınan kararların sonuçlarının Türk Hukukuna herhangi bir biçimde aykırılık olup olmadığının kararlaştırılması için Türkiye’de açılacak olan tanıma ve tenfiz davaları bulunmaktadır. bu davalar sonrasında Hollanda’da boşanmış ancak Türkiye’deki nüfus kayıtlarında evli gözükme durumunuz tanıma ve tenfiz dava süreçlerinden sonra Türkiye’de de artık ayrılmış olarak gözükür ve nüfus kayıtlarına da bu şekilde doğru bir biçimde geçmektedir.

Hollanda Boşanma Kararı Türkiye İçin Yeterli Midir?

Hollanda mahkemelerince alınan boşanma kararları Hollanda’da geçerli olmaktadır. Ancak Türkiye’de tanıma ve tenfiz dava süreçleri gerçekleşmediyse bu hususta Türkiye’de hala evli olarak nüfusta görülmektedir. Ancak tanıma ve tenfiz davaları sonucu alındıktan sonra Türkiye’de ayrılmış olarak sayılırsınız. Hollanda mahkemeleri aldığı karar doğrudur ancak geçerliliği için bahsedilen davaların açılması ve bu dava sonuçlarına göre alınan kararlar neticesinde Türkiye’deki nüfus kayıtlarından silinmiş olur.

Hollanda Boşanma Kararı

Hollanda Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Yapılmazsa Ne Gibi Sonuçlarla Karşılaşılır?

Hollanda boşanma kararı Türkiye’deki mahkemelerce tanıma tenfiz süreçleri gerçekleştirilmezse hala evli olarak görünürsünüz. Bu hususta başka bir evlilik yapamazsınız. Ayrıca soy ve miras yolu ile eşlerin herhangi birinin vefatı sonrasında Hollanda’da boşandığınız eski eşiniz hala mirasçınız olarak görülmektedir. Aynı zamanda Hollanda’da boşanma sonrasında eşlerden biri yeni eşinden çocuğu olduğunda Türkiye’de tanıma tenfiz davası görülmediği için babası eski eş olarak nüfusa geçebilmektedir. Bu durumlarla karşılaşmamak için alınan kararlar sonrasında Türkiye’de en kısa süre içerisinde uygun prosedürlerin başlatılmasını sağlamanız gerekmektedir.

Hollanda Boşanma Kararının Tanıma Tenfiz Davası İçin Türkiye’ye Gelmek Zorunlu Mudur?

Hollanda’da alınan boşanma kararının Türkiye’de açılacak tanıma tenfiz davasına gelmeniz zorunlu değildir. Türkiye’deki avukatlara vereceğiniz vekalet işlemleri sonrasında avukatlar gerekli işlemleri sırasıyla gerçekleştirmektedir. Bu hususta kurumunuzda bulunan alanında deneyimli ve profesyonel  avukatlarımıza verecek olduğunuz vekaletname işlemleri sonrasında dava süreçleri hızlı bir şekilde başlatılmaktadır. Bu işlem sırasında gerekli olan belgelerin tamamının hızlı bir şekilde avukatınıza ulaştırmanız hem dava sonucunun hem de sürecinin daha hızlı bir şekilde olmasını etkilediği için kısa süre içerisinde belgeleri posta yoluyla göndermeniz gerekmektedir.

Hollanda Boşanma Kararının Tanıma Tenfiz Davasını Açmak İçin Neler Yapılmalı?

Hollanda’da gerçekleştirilen boşanma kararının Türkiye’de tanıma tenfiz davasının açılabilmesi için öncelikle Türkiye’de bulunan avukatlara vekaletname vermeniz gerekmektedir. Verilen vekaletnameler sonrasında avukatlarınıza gerekli olan belgelerin teslimi sonrasında dava hızlı bir şekilde açılabilmektedir. Geri kalan işlemleri avukatlarınız sizler adına düzenlemesini yapmaktadır ve bu hususta gerekli bilgilendirmeleri tarafınıza iletmektedir. Bu gibi durumlarda hukuk büromuz tarafından danışmanlık ve avukatlık hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.

Hollanda Boşanma Kararı

Hollanda Boşanma Kararının Tanıma Tenfiz Davası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Hollanda mahkemelerince alınan kararların Türk Kanununa herhangi bir aykırılık durumlarının olup olmadığını belirlemek için tanıma ve tenfiz davaları oldukça önemlidir. BU hususta gerekli belgeler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • * Avukatlara verecek olduğunuz vekaletname, (eğer davalar tek taraflı ise karşı tarafın adresinin güncel hali gerekmektedir.)
  • * Hollanda mahkeme ilamının aslı ya da tasdikli suretinin alınması,
  • * Kararın kesinleşme şerhi,
  • * Apostil şerhi,
  • * Boşanma davasının karar aşamasının kesinleştiğine dair Belediyeden(Gemeente) alınacak olan kesinleşme yazısının (Kennisgeving Van İnschrijving) olması gerekmektedir.
  • * Noter tasdikli avukat vekaletnamesi,
  • * Karar, Kesinleşme Şerhi ve Apostille belgelerinin tamamı Yurtdışındaki konsolosluk tasdikli yeminli ya da Türkiye’de bulunan bir noterde yastıklı yeminli tercümesi gereklidir,
  • * Tanıma ve Tenfiz dilekçesi,
  • * Boşandığınız kişi Türk Vatandaşlığına sahip değilse yani Hollanda vatandaşı ise, Tebligat Kanununun yükümlülüklerinin yerine getirilmesi hususunda dava dilekçesi, mahkeme tensip tutanağı ve uluslararası tebligat evraklarının tamamının Felemenkçe’ye tercümesinin yapılarak davalı kişinin güncel ev adresinin en yakınındaki Hollanda Adli makamlarına Türkiye Adalet Bakanlığında gönderilmesi işlemi gerçekleştirilmektedir. 

Hukuki destek ve randevu için

0542 761 84 06

Av.ibrahimhalilaydin@gmail.com 

https://g.co/kgs/xS5LdD

Avukat İbrahim Halil Aydın 

Hollanda Mahkemelerince Alınan Boşanma Kararı Türkiye’de Geçerli Midir? 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön