Boşanma Davası Türleri

Boşanma davası türleri, anlaşmalı ve çekişmeli boşanma olarak iki ayrı kategoride incelenmektedir. Boşanma davasını açacak olan kişinin dava giderlerini peşin olarak ödemesi gerekir. Davanın giderleri ödenmeden yalnızca dilekçe verilmesi, davanın açılması için yeterli olmamaktadır. Giderlerin eksik yatırılması durumunda ise davaya bakacak olan hakim, ücretin tamamlanması için gereken süreyi davacıya vermektedir. Davanın giderleri genel olarak 300 ile 500 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Boşanma türleri, davanın sonuçlanma süresi açısından farklılık gösterir. Anlaşmalı boşanma davasının sonuçlanması 1 ile 4 aylık bir sürede olmaktadır. Çekişmeli boşanma davasında ise taraflar arasında anlaşmazlık olduğundan süre konusunda net bir sınırlama bulunmamaktadır. Genel olarak ifade edildiğinde 1.5 -3 yılda sona ermektedir.

Boşanma Nedenleri Nelerdir?

Boşanma davasının nedenleri, boşanma davası türleri arasında farklılık göstermektedir. Anlaşmalı boşanma davasında ortak bir karar sonucu evlilik sona erdirilmek istemektedir. Çekişmeli boşanma davasında ise bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Nafaka, velayet ve tazminat konularında ortaya çıkabilecek problemler mahkeme sürecinde çözüme kavuşturulur. Çekişmeli boşanma davasının sürecinde genel ve özel sebeplerin hepsi ayrı ayrı incelenmelidir.

Hakaret, geçimsizlik, güven kırıcı davranışlar ve şiddet gibi nedenler genel boşanma sebebi kategorisinde incelenmektedir. Aldatma, ortak mülkü terk erme, zihinsel hastalıklar ve hayata kast etme sebepleri ise özel boşanma nedenleri arasında incelenmektedir. Genel boşanma sebeplerinde iki taraf da birbirlerinin eksikliklerini kanıtlamak mecburiyetindedir.

Kaç Tür Boşanma Davası Vardır?

Boşanma davası türleri iki çeşittir. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası olmak üzere iki farklı dava süreci bulunmaktadır. Davanın açılmasının süreci, davanın türüne göre değişkenlik göstermektedir. Çekişmeli boşanma davasında, davanın açılacağı yer konusunda bazı sınırlamalar bulunmaktadır. Yetkili mahkeme davalı veya davacı tarafın ikametinin bulunduğu yerde olmak zorundadır.

Anlaşmalı boşanma davasında ise yetkili mahkemenin konumunun herhangi bir önemi yoktur. Anlaşmalı boşanmada, tarafların mahkeme süresinde kararlarını değiştirmeleri durumu olmadığı sürece davanın sonucu boşanma ile sonuçlanır. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası maddeleri arasında, davayı açan kişinin belirttiği nedenleri kanıtlaması gerekmektedir. Aksi taktirde dava kabul edilemez.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Boşanma davası türleri arasında bulunan anlaşmalı boşanma, tarafların ortak bir karara varması sonucunda açılabilmektedir. Anlaşmalı boşanma kapsamında, boşanmanın kanun karşısındaki sonuçlarını düzenleyen ve eşler tarafından onaylanması gereken sözleşme bulunur. Boşanma kararının verilebilmesi için öncelikli olarak hakimin tarafları dinlemesi gerekir. Boşanmak isteyen eşin aile mahkemesine sunduğu protokole göre dava sonuçlandırılır.

Çocuk varsa çocuğun menfaati taraflar arasında kararlaştırılmıştır. Anlaşmalı boşanma davasına bakacak olan mahkemenin yerinin herhangi bir önemi yoktur. Anlaşmalı boşanma davası türü, tebligat ve ön izleme aşamalarından sonra duruşma tarihinin belirlenmesiyle gerçekleşir. Evliliğin en az 1 sene sürmesi ve her iki tarafın da duruşmaya katılması anlaşmalı boşanmanın şartlarındandır.

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?

Çekişmeli boşanma, boşanma davası türleri arasında bulunan diğer bir boşanma çeşididir. Çekişmeli boşanma davası, genel ve özel nedenler olarak iki ayrı kategoride incelenmektedir. Türk Medeni Kanunu’nda bulunan 161 ve 165. Maddeler arasında çekişmeli boşanma davasının kuralları belirlenmiştir. Özel boşanma nedenlerinin kanıtlanması durumunda hakim, davayı boşanma ile sonuçlandırmak zorundadır.

Anlaşmalı boşanmada olduğu gibi çekişmeli boşanma da Aile Mahkemesi’nde açılır. Çekişmeli boşanma davası çeşitleri, davanın açıldığı genel ve özel nedenlere bağlı olarak farklı değerlendirilir. Genel boşanma nedenlerine bağlı olarak açılan boşanma davasında özel boşanma sebepleri değerlendirilemez. Ancak özel boşanma nedenlerine bağlı olarak açılan boşanma davası, genel nedenlerle açılan davaya dönüştürülebilmektedir.

Çekişmeli Boşanma Davası Delilleri Nelerdir?

Çekişmeli boşanma davası türleri tarafların birbirlerinin kusurlarını kanıtlamak zorunda olduğu dava türüdür. Bu nedenle, davada delil olarak kullanılabilecek belgeler kanun tarafından önceden belirlenmiştir. Boşanma sürecine tanık olan herkes mahkemede şahit olarak öne sürülebilmektedir. Telefonlarda kayıtlı olan görüşmeler, sosyal medya görüntüleri ve mesajlar da kanıt olarak kullanılabilmektedir.

Bir defa olmak şartı ile boşanmada delil olabilecek ses kaydı da öne sürülebilmektedir. Aynı zamanda, uçak ve otel kayıtları ile güvenlik kamerasında bulunan görüntüler de kanıt niteliğindedir. Karşı tarafın haksız olduğunu belirten tüm deliller mahkemeye sunulur. Hakim, delilleri inceleyerek davanın reddi veya boşanma kararı ile davayı sonuçlandırmaktadır.

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
Boşanma Davası Türleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön