Boşanma Davasında Taraf Hakları

Boşanma davasında taraf hakları, anlaşmalı ve çekişmeli boşanmaya göre farklılık gösterebilmektedir. Türk Medeni Kanunu’nda yer alan boşanmanın nedenleri üzerine dava açılması bazı sonuçları ortaya çıkarır. Boşanma davasının açılması sonucunda maddi ve manevi bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunlar, kanunların taraflara sunduğu haklar sayesinde çözüme kavuşturulmaktadır. Tazminat, nafaka, mal paylaşımı ve çocuğun olduğu durumlarda da velayet konularının tarafların haklarının korunarak çözülmesi gerekir.

Aile mahkemesi, davayı boşanma ile sonuçlandırdığında malların paylaşımı haricindeki diğer konuları ortadan kaldırmaktadır. Mal paylaşımının sonuca ulaştırılamadığı durumlarda ise mal paylaşımı davası, boşanma davası ile aynı zamanda ya da boşanma davası sonuçlandıktan sonra ayrı bir dava olarak yürütülmektedir.

Boşanma Davasında Kadının Hakları

Boşanma davasında taraf hakları düzenlemeleri kapsamında kadınların sahip olduğu bazı haklar bulunmaktadır. Kadının ayrı yaşama hakkı, ortak olan mülkün özgün hale gelmesini talep etme hakkı, ücretsiz olarak avukat talep edebilme hakkı, ziynet eşyalarından alacağı hak, çocuğun teslimini ve velayetini talep etme hakkı, hem kendi için hem de çocuğu için tedbir nafakası hakkı, yoksulluk ve iştirak nafakası hakkı bulunmaktadır.

Aynı zamanda boşanma davasında kadın, maddi tazminat hakkı, ortak mülkiyetten kaynaklı alacak hakkı, kendi eşyalarını alma hakkı gibi haklara da sahiptir. Boşanma davasında tarafların hakları mahkeme kararı ile korunur. Böylece, dava sonucunda boşanan taraflar arasında çıkabilecek sorunlar kanun ile çözüme kavuşturulmaktadır.

Boşanan Kadının Kişisel Durumu

Davanın boşanma ile sonuçlandığı durumlarda kadın, evlenmeden önce kullandığı soyadını yeniden kullanmaya başlar. Aynı zamanda, boşanma davasında taraf hakları düzenlemeleri içerisinde bu durumda bir istisna yapılabilmektedir. Kadın, kişisel menfaatleri için boşandığı eşinin soy adını kullanmaya devam etmek isteyebilmektedir.

Eski eşinin soy adını kullanmak isteyen kadın, bu durumdan eski eşinin herhangi bir zarar görmeyeceğini ispatlar ve onayını alırsa hakim, bu duruma izin verir. İleryen zamanlarda ise bazı sorunların ortaya çıkması durumunda erkek, bu durumun sona erdirilmesi için talepte bulunabilir.

Boşanma Davasında Erkeğin Hakları

Boşanma davasında taraf hakları kanunları kapsamında erkeklerin sahip olduğu çeşitli haklar bulunmaktadır. Genel olarak bu haklar, kadınların sahip olduğu haklar ile aynı genel başlıkta incelenir fakat kararı veren hakim, duruma uygun olarak çeşitli düzenlemeler yapabilmektedir. Erkek, ayrı yaşama hakkı, ortak mülkün özgünleşmesini talep etme hakkı ve mal varlığından kaynaklı alacak hakkını talep edebilmektedir.

Erkeğin de nafaka ve velayet talep etme hakkı bulunmaktadır. Çocuğun teslimini ve velayetini talep etme hakkı, maddi ve manevi tazminat hakkı, hem çocuğu hem de kendi için tedbir nafakası hakkı, iştirak ve yoksulluk nafakası hakkı bulunmaktadır. Mahkeme sürecinde bu haklar korunur ve taraflar arasında sorun çıkması engellenir.

Boşanma Davası Açan Tarafın Hakları

Boşanma davası, evlilikten olumsuz etkilenen erkek ya da kadın tarafından açılabilmektedir. Boşanma davası açan kişinin hazırladığı deliller ve şahitler ile dava süreci başlar. Boşanma davasını açan taraf, her zaman kazanır diye bir durum söz konusu değildir. Boşanma davası açan tarafın hakları, öncelikli olarak nafaka ile maddi ve manevi tazminat talep etmesini sağlayabilmektedir.

Davayı açan taraf, haklı olduğunu kanıtlamak zorundadır. Herhangi bir şekilde kanıtlanamayan davalar mahkeme kararı ile reddedilir. Boşanma davasında taraf hakları dışında, bu durumdan zarar gören başka kişilerin olması durumunda o kişilerin de mahkemede konuşma hakkı bulunur. Haklı olan taraf davayı kazandığında kaybeden tarafın yeniden dava açması ile dava süreci yeniden incelenebilmektedir.

Boşanan Anne ve Babanın Çocuk Üzerindeki Hakları

Mahkeme, karardan önce boşanma davasında taraf hakları kapsamında mümkün olduğunca anne ve babayı dinler. Daha sonra, çocuğun vesayet altında olması durumunda vesayet makamı ve vasinin durumu incelenir. Annenin ve babanın sahip olduğu haklar ile çocuğun ilişkisi yeniden düzenlenir. Velayeti alamayan taraf, imkanları doğrultusunda çocuğun bakım ve eğitim masraflarına destek vermek zorundadır.

Talep edilen durumlarda, velayeti almayan tarafın çocuğun masrafları için ne kadar ödeme yapılacağı belirlenebilmektedir. Anne ya da babanın başka biri ile evlenmesi, ikamet ettiği adresi değiştirmesi ve vefat etmesi durumlarında yeni değişikliklerin yapılması zorunludur. Bu durumlarda, tarafların isteği üzerinde gereken değişiklikler uygulanır.

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
Boşanma Davasında Taraf Hakları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön