Yurtdışından Türkiye’deki Avukata Vekalet Verme

Belirli durumlar içerisinde bir kişinin farklı bir kişiye kendi adına işlerini ve işlemlerini kendi adına yürütmesi adına yazılı olarak yetkilendirilmiş olan belgeye vekaletname denir. Genel ve özel olmak üzere ikiye ayrılan belge türüdür. Genel vekaletnamelerin içeriğinde birden fazla yetki bulunurken özel olanlarda sadece boşanma, taşınmazların satımı gibi tek bir konu yer alır. Bazen yurt dışında yer alan vatandaşlar Türkiye’de yer alan işlerini halletmek ya da bir dava açmak isteyebilir. Bu noktada Türkiye içerisinde bir tanıdığına ya da avukata vekalet vermesi gerekir. Yurtdışından Türkiye’deki avukatlara vekalet verme adımları için de dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Bu noktada bilinmesi gerekenler;

  • Yabancı ülkedeki noter aracılığı ile
  • Yabancı ülkedeki Türk Konsolosluğu aracılığı ile olmak üzere iki farklı adımda vekalet verilebilir.

Yabancı Ülkedeki Noter Aracılığı İle Vekalet Verme

Yurtdışından Türkiye’ye vekalet verilecek yetkilerin neler olduğunun yazılı olduğu bir kağıda sahip olmak gerekir. Bu kağıt içerisinde yer alan yabancı noterin kullandığı dil ile olmalıdır. Göz önünde bulundurulması gereken hususlara dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde geçersiz sayılma ihtimalleri yer alır. Bu ihtimaller;

  • Vekaletnamede yer alan sayfaların her birinin altında vekalet verecek kişi tarafından imzalanması gerekir.
  • Vekaletnamenin tüm sayfalarında hem yabancı noterin imzası, mührü ve kaşesi yer almak zorundadır.
  • Vekaletname fotoğraflı olacaksa eğer fotoğraf üzerinde noter mührü, imzası ya da kaşesi yer almalıdır.
  • Verilecek olan vekaletnamenin son sayfasına ya da bu sayfanın arkasına pasaport ya da nüfus cüzdanı fotokopisi koyulmalıdır. Bu örnek onaylanmalıdır ki aslı gibi olsun.
  • Boşanma ve tapu davasında fotoğraflı olmak zorunluluğu bulunur.
  • Noterde gerçekleşen işlemlerin düzenleme şeklinde olması gerekir. Eğer vekalet verilecek kişiye gelmeden onaylanırsa bu işlem geçersiz sayılacaktır.
  • Başlık kısmına Re’sen düzenleme şeklinde vekaletname yazılmasında fayda olacaktır.
  • Metin mümkün olduğu sürece Türkçe metnin anlamına yakın olması gerekir.
  • Düzenlenen yetkilerin açık bir dil ile belirtilmesi istenir. Dolayısı ile bu husus oldukça önemli bir durum arz etmektedir. Vekaletnamenin kısa olması kişi için sorun oluşturabilir.

Bu durumların gözler önüne alınarak hazırlanması önemli bir detay olmaktadır.

Yabancı Noter Vekaletnamesinin Tasdik Edilmesi

Vekaletname içerisinde yer alan her şey içerik ve yetki yönü ile devlet tarafından tasdik edilmesi gerekir. Bu işlem yapılmadıkça Türkiye sınırlarında bu belgenin hangi ülke makamında verildiği ya da resmi olup olmaması araştırılamaz. Bunun için hem imza tasdiki hem de apstil şehri yollarından bir tanesinin seçilmesi gerekir.

İmza tasdik daha çok vekaletname nerede çıkarıldıysa o ülkelerinin yasalarına uygun olarak yapılır. Genellik ile yetkili olan herkesin imzası toplanır ve son olarak Türk Konsolosluğu Büyük Elçisi tarafından imza sirküsü tasdik edilerek yapılır. Apostik şehri ile verilen belgenin tasdik edilmesi Apostil sözleşmesi ile taraf olması gerekir. ABD ve tüm Avrupa ülkeleri içerisinde bu sözleşme taraf olarak yer alır. Hangi makam tarafından konulduğunu bulunan ülke belirler. Bu sayede Apostil şerhli vekaletname Türkiye sınırları içerisinde geçerli sayılacak hale gelecektir.

Yabancı Noter Vekaletnamesinin Ana Dile Çevrilmesi

Yabancı noter huzurunda vekaletname düzenlenmesi yapılmış olan ve bunun ardından apostil ya da imza tasdikli olan vekaletnamenin hazır hale gelmesinin ardından ana dile çevirisinin yapılması gerekir. Bu çeviri işlemleri de yine noter ya da konsolosluk huzuru içerisinde gerçekleşmesi gerekir. Bazı işlemlerin gerçekleştiği noterler çeviri vekaletname belgesinin arkasına yapılıp onaylanması sağlanmış olsa bile Türkiye içerisinde bazı kurumlar bu tür çevirileri kabul etmiyor. Yeminli olarak görev alan tercümanların mutlaka tecrübeli olmalarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Eksik ya da usulü olmayan bir işlem yapılması durumunda kayıpların büyük olması dikkatleri çekebilir. Eğer Apostil sözleşmesine taraf olmayan bir ülkede yer alınıyorsa zaten bu işlemlerin konsolosluk içerisinde yapılması gerekir. Bu sayede yeminli tercümanda burada çağırılabilir ve işlemler burada garanti altında onaylatılabilir.

Apostil ile onaylanan vekaletnameler hem ilgili ülkenin konsolosluğu içerisinde hem de Türkiye içerisinde herhangi bir noterde çevirisi gerçekleştirilebilir.

Yabancı Ülkedeki Türk Konsolosluğu Aracılığı İle Vekalet Verme

Yer alınan ülke içerisinde Türk konsolosluğu yer alıyorsa bu şekilde Türkiye’deki avukatlara yurtdışından vekalet verme adımları daha kolay olmaktadır. Bunun için dikkat edilmesi gereken adımlar;

  • Türk konsolosluğu aranmalı ve uygun olan zaman dilimi için noter servisinden randevu alınmalıdır.
  • Vekaletin verilecek olduğu kişi Türkçe bilmiyorsa Türkçe yeminli olarak görev alan bir tercüman ile randevu alınmalı ve bu saat içerisinde Konsolosluk içerisinde hazır olunmalıdır.
  • Vekaletname belgeleri Türkçe bir şekilde onaylanacak ve düzenlenme ardından tarafınıza teslim edilecektir.

Yurt dışından belge alma işlemleri sırasında hangi yöntem tercih edilecek olursa olsun her bir adıma dikkatli yaklaşılması gerekir. Aksi bir sorun olmadan yurtdışından avukata vekalet verme adımları bu şekilde gerçekleşmektedir.

Yurtdışından Türkiye’deki Avukata Vekalet Verme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön