Konut Dokunulmazlığının İhlali

Konut dokunulmazlığının ihlali

Konut dokunulmazlığının ihlali Türk Ceza Kanununun 116. Maddesine göre kişinin hürriyet haklarını korumayı amaçlar. Kişinin rızası olmadan bulunduğu konuta girmek veya kişinin rızası ile girdiği evden ayrılması istenildiği halde itiraz etmesi de konut dokunulmazlığı ihlali suçuna yol açar. Konut dokunulmazlığı ihlali kanun içeriği suçun tanımı açısından önem taşır. Sürekli haberlerde gördüğümüz “Zorla Haneye Girme” veya “Haneye Tecavüz” gibi başlıklarda yapılan haberler konut dokunulmazlığı ihlaline girmektedir. Ama yeterli derecede kanunun bilinmemesi sebebiyle çoğu kez mağdurlar konut dokunulmazlığı ihlali suçundan haberdar olmadıkları için herhangi bir suç duyurusunda bulunmazlar.  Yazımızın ilk başlarında belirttiğimiz gibi konut dokunulmazlığı ihlalinde kişinin sadece zorla meskene girmesini kapsamayacaktır. Örneğin siz kendi rızanız ile evinize misafir ettiğiniz arkadaşınızı bir süre sonra sizin istediğiniz halde evden ayrılmıyor ise konut dokunulmazlığı ihlaline girmektedir. Konut dokunulmazlığı ihlali suçu bazı hukukçular tarafından kişinin hürriyet hakkı ihlali üzerinde dursa da çoğu zaman konut dokunulmazlığı kapsamına girer. Buna örnek olarak kanun koyucu, kişinin hürriyetinin kısıtlanması ve bulunduğu çevrede güven duygusunun azalmasına bağlar.

Sizin için hazırladığımız konut dokunulmazlığının ihlali başlıklı yazımızda konut dokunulmazlığı nedir, kanun içeriği kapsamı, Türk Ceza Kanunu’nda yer alan 116. Kanun maddelerin ifade ettiği anlam gibi konuları detaylı bir şekilde açıklayacağız.

Konut Dokunulmazlığının İhlali Kanun İçeriği ve Cezai Boyutu

Konut dokunulmazlığı ihlali 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 116. Maddelerinde düzenlenmiştir. Cezai boyutu ise altı aydan iki yıla kadar hapis cezasını kapsamaktadır. Kanun içeriğine göre eğer suç gece vaktinde işleniyorsa bir yıldan üç yıla kadar ceza alabilir. Dava sürecinde hakim cezanın boyutuna göre para cezası da verebilir. Ek olarak ceza kararı verilse dahi erteleme hükümleri uygulanabilir. TCK madde 116/1’de “Bir kimsenin konutuna, konutunun eklentilerine rızasına aykırı olarak giren veya rıza ile girdikten sonra buradan çıkmayan kişi, mağdurun şikayeti üzerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” şeklinde açıkça kişinin rızası olmadan konuta girmenin suç olduğu ifade edilmektedir. Aynı zamanda kanunun yaptırımları ile ilgili emsal kararlar mevcuttur. Dolayısıyla konut dokunulmazlığı ihlalinin açıkça suç olduğunu söyleyebiliriz.

Konut Dokunulmazlığı İhlali Ağırlaştırılmış Durumu

Konut dokunulmazlığı ihlali suçu bazı durumlarda cezai boyutuna ekleme yapılarak ağırlaştırılmış suça girmektedir.

Ağırlaştırılmış konut dokunulmazlığı ihlalinde aşağıdaki maddeleri listeleyebiliriz;

  • Suçun silahla işlenmesi,
  • Suçun birden fazla kişiyle beraber yapılması,
  • Kamu görevi yapması nedeniyle sahip kimlik belgesini göstererek kişinin evine zorla girmesi,
  • Herhangi bir suç örgütünden faydalanarak gücün kullanılması gibi durumlarda cezayı boyut bir kat arttırılır.

Bir polisin kimliğini göstererek zorla bir konuta girmesi konut dokunulmazlığı ihlaline örnek olarak gösterilebilir. Ek olarak polisin konutu arama izin belgesi olması konut dokunulmazlığı ihlaline girmeyecektir.

Konut Dokunulmazlığı İhlali İşyerine Karşı Gerçekleşmesi Durumu

Kişinin mağduriyeti halinde TCK 116. Maddede fıkrada yer alan kanunu kapsamaktadır. Çünkü TCK 116. Madde de açık bir ifade ile rızası olmadan konuta giren kişinin suç işlediği açıkça ifade edilmiştir. Mağdurun şikayeti üzerine altı aydan bir yıla kadar hapis cezası alabilir. Ceza suçun boyutuna göre para cezası olarak da verilebilir. Fakat hapis cezası kesinleşmesi durumunda cezanın hiçbir şekilde adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir. Mağdur işyeri veya konut fark etmeksizin şikayet süresi altı aydır.

Dava Süreci ve Zaman Aşımı

Mağdur olay sonrası altı ay içerisinde şikayetçi olmazsa herhangi bir yasal hakkı bulunmaz. Aynı zamanda davanın zaman aşımı sekiz yıldır. Açıkça belirtmekte fayda var ki her davanın kendi içerisinde zaman aşımı şikayet süresi mevcuttur. Bu sebeple yaşadığınız mağduriyet sonrasında vakit kaybetmeden profesyonel yardım eşliğinde şikayetçi olup dava sürecini takip etmekte fayda olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü konut dokunulmazlığı ihlali şikayetebağlı bir suçtur. Dolayısıyla verdiğiniz ilk ifade ile beraber dava devamında dilekçeniz, davanın seyri açısından azami önem taşır.

Evlilik Halinde Eşlerden Birinin Rıza Göstermesi

Konut veya iş yerinde evlilik birliği halinde veya ortak kullanım durumunda eşlerden birinin duruma rızası olması halinde  yukarıdaki hükümler geçerli olmaz. Fakat rıza ifadesinin meşru bir amaca uygun olması gereklidir.  

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
Konut Dokunulmazlığının İhlali

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön