Bitcoin Dolandırıcılığına Uygulanan Hukuki Yaptırımlar

Bitcoin dolandırıcılığına uygulanan hukuki yaptırımlar arasında cezai yaptırımlar bulunur. Ancak Bitcoin dolandırıcılığı yapmakta olan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulabilir ve soruşturma başlatılabilir.  Ayrıca bu dolandırıcılara karşı dava da açılabilmektedir. Ceza hukuku açısından tüzel kişilerin cezai sorumluluğunun olmadığı kabul edilir. Ancak tüzel kişilere karşı güvenlik tedbirlerine başvurulabilir. Eğer dolandırıcılığı gerçekleştiren kişi ya da kişiler belli ise bu eylemi gerçekleştiren kişi hakkında cezai yaptırımlar uygulanabilir. Tazminat davalarında ise şirkete dava açılması gerekir. Şirkete dava açıldığında şirketin iflası gerçekleşmişse alacağı tahsil etmek mümkün olmamaktadır.

Yaygın Olarak Görülen Kripto Para Dolandırıcılığı

Kripto para olarak adlandırılan sanal para birimlerinin kullanılması çeşitli yönden risk barındırır. Dolandırıcılık girişimleri ile sıkça karşılaşılmaktadır. Bu durumdan kripto para birimi borsaları da etkilenir. Yeni kurulan şirketlere ya da borsa platformlarına yatırım yapılması gerektiğinde kripto paraları kaybetme olasılığı da göz önüne bulundurulmalıdır. Uzmanlar kripto para birimine sahip şirketler için blok zinciri desteğine sahip olması gerektiği önerisinde bulunurlar. Ayrıca belirtilen şirketlerin problemlerin çözülmesi adına gerçekleştirilen iş planlarının olup olmadığı da kontrol edilmelidir.  Bu şirketler tarafından sanal para para birimi likiditesi ve ICO (kripto para birimlerini kullanan bir fon türü) kuralları paylaşılmalıdır. Şirket gerçek kişilerden oluşmalıdır. Aksi takdirde bu şirketler; kripto para birimi olan Bitcoin dolandırıcılığına uygulanan hukuki yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilen dolandırıcılık türlerine maruz kalmamak için neler yapılması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

Bitcoin Dolandırıcılığında Kullanılan Sahte Web Siteleri

Birçok güvenli web sitesi bulunur.  Bu web sitelerinin yanında gerçeğini birebir taklit ederek oluşturulmuş çok sayıda sahte web sitesi bulunmaktadır. Bazı durumlarda yanlışlıkla da olsa sahte bir web sitesi ziyaret edilebilir. Bu durumda kişi; mağdur olabilir. Web sitesinin yanında mutlaka küçük bir kilit simgesi bulunmalıdır. Ayrıca site adresi içeriğinde ‘https’ ibaresinin olmasına da dikkat edilmelidir. Sahte web sitesi gerçek gibi gözükse de ödeme yapılması amacıyla kullanıcıları farklı bir adrese yönlendirebilir.  Bu durumu önlemek adına giriş yapılacak sitenin adı tam olarak yazılmalı ve birkaç kez kontrol edilmelidir. Bu nedenle Bitcoin dolandırıcılığına uygulanan hukuki yaptırımlar sahte web siteleri için de uygulanabilir.

Sahte Mobil Uygulamaların Dolandırıcılıkta Kullanılması

Çeşitli mobil uygulamalar bu dolandırıcılık türünde uygulanmaktadır. Bitcoin News tarafından açıklanmış olan verilere göre çok sayıda insanın telefonunda sahte kripto para birimi hakkındaki uygulamalar bulunmaktadır. Bu durum Android kullanıcıları için daha büyük bir risk teşkil etmektedir. Her yatırımcı bu riskin farkında olmalıdır. Uygulamanın metninde ya da adında birtakım yazım hataları bulunuyorsa bahsedilen uygulama güvenilir olmayabilir. Sahte mobil uygulamalarını kullanıma açanlar hakkında Bitcoin dolandırıcılığında uygulanan hukuki yaptırımlar gerçekleştirilebilir.

Dolandırıcılık İçin Kullanılabilen E-Postalar

Bu e-postalar kullanıcıyı kandırarak virüslü bir dosyayı gerçekmiş gibi gösterebilir. Bu e-postalar sıklıkla kullanılan ürün ya da hizmete benzemekte ise daha da tehlikeli hale gelebilmektedir. Dolandırıcılar tarafından gönderilen e-postalarda hesabınızın güvenliği için harekete geçilmesi gerektiği belirtilir. Ayrıca hesap bilgilerinin şifresini ya da çeşitli belgelerin taraflarına gönderilmesini isteyebilirler. Ancak asıl amaçları hesabı ele  geçirerek giriş bilgilerine erişmektir. Bu türdeki dolandırıcılıklarda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; gelen e-postaların güvenilir olmasıdır. Bu e-postaların orjinal olup olmadığı kontrol edilmelidir.Gelen e-posta adresindeki yazım yanlışları ve normal dışı karakterler göz önünde bulundurulmalıdır. Tehlikeli bir durum gözükmese bile her bağlantı sayfası açılmamalıdır. Bu e-postalar açıldığında birçok kişi dolandırıcılık mağduru olabilir. E-postaları gönderen kişi veya kişiler hakkında suç duyurunda bulunularak Bitcoin dolandırıcılığında uygulanan hukuki yaptırımlar olması sağlanabilir.

Bitcoin Dolandırıcılığında  Sahte Hediyeler Kullanılması

Az miktarda para yatırılması karşılığı kullanıcıya sahte hediye gönderilmesi olayı; kripto paraların çalınmasına neden olan bir dolandırıcılık çeşididir. Dolandırıcılar gönderilen miktar karşılığında daha fazla ödeme yapılacağını karşı tarafa vadetmektedir. Bu vadetme doğrultusunda istenen işlemleri gerçekleştiren kullanıcılar fonlarını kaybetmiş olur. Sahte hediyelerin kullanılması durumu sosyal medya platformlarında sıkça yaşanmaktadır. Bu nedenle sahte hediye sunulan hiçbir etkinliğe katılmamak gerekir. Çünkü hiçbir hediye etkinliği ; kullanıcılardan fon talep etmez. Fon talep edenler ise genellikle dolandırıcılardır. Bu dolandırıcılar ise Bitcoin dolandırıcılığında uygulanan hukuki yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilirler.

Kopyala Yapıştır Zararlı Yazılımı

Bu yazılım dolandırıcıların fon çalmak için kullandıkları yöntemlerden biridir. Bu türdeki yazılımlar panodaki verileri ele geçirir ve dikkatli olunmadığı takdirde tüm para dolandırıcılara aktarılabilir. Bu dolandırıcılar için çeşitli yaptırımlar vardır. Bitcoin dolandırıcılığına uygulanan hukuki yaptırımlar gerçekleştirilerek bu tip yazılımların önüne geçilmesi hedeflenir. Bu tür zararlı yazılımlardan ve dolandırıcılardan korunmak için kullanılan bilgisayarın güvenli olması önem taşır. Görüntülenen web sitelerine ve cihaza yüklenen uygulama ve dosyalara dikkat edilmelidir. Bunların yanında bir antivirüs programı kurulabilir ve düzenli aralıklarla tarama işlemleri gerçekleştirilebilir. İşletim sisteminin en güncel haliyle kullanılması da önem taşıyan bir diğer etmendir.

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
Bitcoin Dolandırıcılığına Uygulanan Hukuki Yaptırımlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön