Bitcoin Dolandırıcılığı Türk Hukuku Karşısında Cezası

Bitcoin dolandırıcılığı da diğer suçlar gibi hukuk karşısında cezası bulunmaktadır. Özellikle ceza hukuku içinde bu alanda birden fazla yaptırım söz konusu olmaktadır. Dolandırıcılık suçu için yasa önünde ağırlaştırılmış hapis cezası vardır. Bunun yanı sıra para cezası da verilmektedir. 

Bitcoin dolandırıcılığı özellikle vergi dolandırıcılığı ile de ilişkili bir durumdur. Çünkü Bitcoin kullananlar ülke içinde belli vergi yükümlülüğü ile karşılaşır. Vergi yükümlülüğünden kaçmak da cezaya girer. Büyük çaplı yatırımlar vergi miktarını da artırır. Ancak dolandırıcılık altında para miktarını gizlemek vergiden kaçmak demektir. Bu da özellikle bitcoinde ortaya çıkmaktadır. Genel olarak bu alan çok fazla denetimden geçmese de sanal ortamda gözetim altında tutulmaktadır. Bu kayıtların birinde yasa dışı bir durum ortaya çıkarsa hukuki süreç de başlar. Bu süreç vergiyi kaçıran ve dolandırıcılık yapan kişinin ağır cezalara maruz kalmasına da neden olur. Bu nedenle vergi yükümlüğünün, bitcoin çerçevesinde de dikkate alınması gerekir. Bu sayede bireyler, yasal yollarla işlemlerini gerçekleştirebilir.

Bitcoin Yatırımlarında Vergi Kaçırmada Hukuki Süreç Nasıl İşler?

Bir ülkede mevcut olan vergiler bazı alanlarda fa Bitcoin ile her alanda yapılan yatırımlar hem kişi hem de ülke ekonomisi için yarar sağlayabilir. Ancak bunların da belli bir vergisi vardır. Bitcoin vergisi kişinin devlete ödemekle yükümlü olduğu ve ona tanınan miktarın her yıl düzenli olarak ödenmesini kapsar. Ancak bu yükümlülükten kaçınmak için gizli yollarla yatırımlar yapan da vardır. Bu gibi durumlarda ceza yaptırımları ön plana çıkmaktadır.

  • Ağır hapis cezası 
  • Yurt dışına çıkma yasağı 
  • Para cezası 
  • Uluslararası alanda önemli yatırımlardan men edilmesi

Gibi birçok ceza uygulanır. Üstelik bunlar bitcoin yatırımlarında kaçırılan verginin hangi yollarla örtbas edilmesine bağlı olarak değişebilir. Yani kişi yasakları çiğneyip ağır kural ihlali etrafında bu suçu işlerse ceza daha fazla artabilir. Türk hukukuna göre Bitcoin kullanımında yapılan ve yasal olmayan tüm işlemler, yargı önünde değerlendirilmelidir. Bitcoin dolandırıcılığı gibi bir soruna sahip olan bireyler, avukatlardan yardım alarak bu sorunun üstesinden gelmeyi deneyebilir. Bu cezaya ek olarak yukarıda sayılan diğer yaptırımlar da sunulur. Bugün bitcoin para dolandırıcılığı suçundan ceza yiyen birçok vatandaş vardır. Bu vatandaşlar, avukatların gerekli delilleri bulması ve bunu dava esnasında uygun bir şekilde sunması ile ceza yemektedir. Bu nedenle, Bitcoin dolandırıcılığına maruz kalan bir bireyin, alanında uzman bir avukattan yardım alması, davanın olumlu yönde sonuçlanması açısından büyük bir önem taşımaktadır. 

Bitcoin Dolandırıcılığında Hapis Cezası

Hapis cezası işlenen birçok suçtan ötürü ön plana çıkan bir cezai durumdur. Ancak bitcoin dolandırıcılığında 9 yıla varan bir hapis cezası söz konusudur. Dijital alanda yasa dışı para aklama ve kaçırma gibi durumlarda kişi doğrudan hapis cezasına çarptırılır. Özellikle yurt dışına yönelik yapılan dolandırıcılık işlerinde ülkenin adını karalama suçu da başta o Bitcoin sanal ortamda daha çok para kazanmak isteyenler için dolandırıcılık alanında ön plana çıkan bir alandır. Ancak teknolojinin geliştiği bir çağda sanal ortamda yapılan her bloke ve işlem hareketi bilgi deposunda depolanır. Bu da kişinin kendini ele vermesine neden olur.

Özellikle kimlik avı ve spam adı altında bitcoin dolandırıcılığı çok fazla yapılmaktadır. Kripto para siber suçlar etrafında sanal ortamda kurbanlarını seçip gerekli alt yapıyı da hazırlanıp işlemlerini öyle yapar. Ancak bu gibi durumlarda en ufak bir hata bile kişiyi ele vermektedir. Özellikle bu tür suçların üstünün kapatılması ya da örtbas edilmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Çünkü dijital ortamda yapılan her işlem dijital sürecin izlenmesini zorunlu kılmaktadır. Bu da doğrudan işlenen suçun ortaya çıkmasına yardım eder. Siber saldırıların birçok yolu ve yöntemi vardır. Belli bir kesimi hedef alan bu suçlar hukuki sürecin önünü açar. Hukuki süreçte birden fazla yaptırım kişiye uygulanır. Adı kara listeye alınan bir kişinin uluslararası alanda iş yapma durumu hukuki süreçle elinden alınabilir.

Türk Ceza Kanunu ve Bitcoin Dolandırıcılığı

Türk ceza kanunu 1 Haziran 2005 yılında yürürlüğe giren bir kanundur. Bu kanun çerçevesinde kişinin hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesinden dolayı işlenen suçlarla uygulanan cezaları kapsar. Ceza kanunu bitcoin dolandırıcılığı üzerine belli dönemlerde yapılan değişikliklerle karşılaşılmıştır. Ancak ceza kapsamında her zaman yargılar ön planda tutulmuştur. Özellikle ceza kanununda bitcoin dolandırıcılığı üzerine belli durumlar ön plana çıkar.

  • Birini dolandırma
  • Para aklama
  • Yasa dışı işler yapma
  • Kişiyi hürriyetinden mahrum bırakma
  • Ülke ekonomisine zarar verme
  • Yurt dışına para kaçırma

Bunların her biri ekonomik açıdan bitcoin alanını da kapsayan dolandırıcılığa giren suçlardır. Bu suçların mevzuat kapsamında değerlendirilip kişinin buna göre cezalandırılması ön plana çıkar.

Özellikle Türk ceza kanununun 301. maddesi sadece bitcoin dolandırıcılığını değil devleti de içine alan bir duruma işaret eder. Bu maddeye göre “Devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar” ele alınır. Bu madde, Bitcoin dolandırıcılığına devletin kamusal birimlerini de dahil eden bireyleri kapsamaktadır. Türk hukuku karşısında böyle bir işlem gerçekleştiren Bitcoin dolandırıcıları, yalnızca Ticaret Hukuku kapsamında değil, daha pek çok farklı hukuki alanda davalı olmaktadır. 

Bitcoin dolandırıcılığına devletin kamusal birimlerini de dahil etmek, pek çok farklı soruna neden olabilir. Ancak günümüzde Türkiye’de yer alan avukatlar, bu gibi büyük çaplı dolandırıcılık suçlarının peşine düşerek adil bir sonuca varmasını amaçlar. Avukatlar, Bitcoin dolandırıclığı alanına her ne kadar yeni yeni girmiş olsa da çeşitli yardımcı kaynaklar sayesinde sorunsuz bir şekilde delil bulabilmektedir. 

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
Bitcoin Dolandırıcılığı Türk Hukuku Karşısında Cezası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön