Cinsel İstismar ve Cezaları

Cinsel İstismar ve Cezaları

Cinsel istismar  ve cezaları  birçok kritere göre değişik şekillerde işlenebilen bir suçtur ve suçun durumuna göre de değişmektedir. Bireyin 15 yaşını doldurmamış olması. Bu da yine iki şekilde incelenebilmektedir Birincisi birey 15 yaşını doldurmuş ta olabilir ancak buna rağmen zihinsel bakımdan gelişmemiş ise bu durumda da yine cinsel istismar ve cezaları teşkil edecektir. Diğeri ise birey 15 yaşını doldurmuştur ancak yine de kendi isteğiyle değil de karşı tarafın tehdidine maruz kalarak ya da bir aldatmacasına maruz kalarak ve yahut da buna benzer bireyin iradesini sakatlayan farklı bir yolla cinsel istismarın gerçekleşmesi olayıdır.  

Kanunda Cinsel İstismar Ve Cezaları

Cinsel istismar ve cezaları konusunda mağdur bakımından yukarıda da belirtildiği üzere 3 farklı durum ortaya çıkmaktadır. 15 yaşından küçük bireyler çocuk kategorisine girdiği için burada rıza aramaya gerek yoktur. Çünkü zaten yaş itibari ile rıza gösterebilecek durumda değildir. Bu durumda cinsel istismar gerçekleşmesi için sadece cinsel bir davranışta bulunması  yeterli olacaktır. Sonuç olarak 15 yaşından küçük ya da 15 yaşından büyük olsa dahi zihinsel yetisi gelişmemiş bir bireyin bu durumda rıza gösterme imkânı zaten yoktur ve bunun için gerekli olan ehliyeti de yoktur. Dolayısıyla 15 yaşından büyük ya da 15 yaşını doldurmuş olan çocuğun rızası sonucunda gerçekleşen cinsel ilişki sonucunda çocuğun cinsel istismarı suçu değil de  reşit olmayan bir kimseyle cinsel ilişki suçu oluşur.

Çocuklarda Cinsel İstismar ve Cezaları

Çocuğun cinsel istismarı olayında suçun oluşması için illaki vücut dokunulmazlığı ihlali olması gerekmez. İstismarın gerçekleşmesi için çocuğa sarkıntılık yapılması ya da cinsel taciz niteliğinde olan tüm davranışlar, bir çocuğa yapıldığında çocuğun cinsel istismarı suçu için gerekli sebep ortaya çıkmış olacaktır. Çocuğa yapılan cinsel istismar ve cezaları insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamına girmekte olan bir suçtur. Bu sebeple de bu suçta zaman aşımı hiç bir şekilde işlememektedir. Kaç yıl geçerse geçsin sanık bu suçtan ceza yemekten kurtulamaz ve  bu ceza bir şekilde uygulanır. Suç ne zaman işlenmiş olursa olsun buna bakılmaz,  soruşturma ve de yargılama her şekilde devam eder. Çocuğun cinsel istismarı cezaları ile ilgili şikayete tabi tutulmaksızın direkt savcılık tarafından suç şüphesi varsa soruşturma açılabilmektedir. Türk Ceza Kanunu’nun 103. Maddesi’nde çocuğun cinsel istismarı suçu cezası 8 ile 15 yıla kadar hapis cezasıdır. Eğer fiil, mağdur olan çocuğun bedenine bir şey sokulması( organ ya da başka her hangi bir cisim) neticesinde oluşmuş ise bu durumda cinsel istismar suçu ve cezaları  ceza alt sınırı 16 yıl hapis cezasıdır. Suçun derecesi bu şekilde ileri derecede ise zaten bu durumda sanık tutuklu olarak yargılanmaya başlayacaktır. Eğer çocuğun cinsel istismarı suçu sadece sarkıntılık düzeyinde kalmış ve ileri düzeylere gidilmemişse bu durumda da 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir. 3 yıl ile 8 yıl arası büyük bir fark olması ise suçun sadece sarkıntılık düzeyinde olup olmadığının tam olarak belirlenmiş olmadığı içindir.

İstismar Edilen Mağdurun Yaşında Yanılma

Cinsel İstismar edilen çocuk, yapı olarak biraz daha yaşına göre iri yarı biriyse bu durumda yaşında yanılma yaşanabilmektedir. Böyle bir durumda da ilişki yaşayan kimse aslında bunun suç olduğunu bilmemekte, bundan dolayı da ceza yeme durumuyla karşı karşıya kalmaktadır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan failin bu durumda beraat etmesi gerekmektedir. Mağdurun ilk olarak yaşının belirlenmesi gerekmektedir. Mağdur eğer ki resmî bir hastane ya da başka bir kurumda  doğmuşsa,  bu şekilde kısa sürede yaş belirlenmesi sağlanacaktır. Eğer resmiyette gözükmüyorsa da gerekli tetkikler sonucunda yaş belirlenmesi yapılır.

Cinsel istismar suçu ile ilgili diğer önemli konularda ise; detaylı olay yeri incelemesi yapılmaktadır. Gerekli olan tüm delillerin eksiksiz toplanması  gerekmektedir. Vücut muayenesi de gerektiği gibi yine detaylı bir şekilde  yapılır. Cinsel istismar ve cezaları  hiç bir şekilde ertelenemez. Bu da miktarından dolayıdır. Cinsel istismar ve cezaları adli para cezasına çevrilemez. Çevrilecek olan hükmün açıklanması geri bırakılamaz.

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
Cinsel İstismar ve Cezaları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön