Reşit Olmayanlarla Cinsel İlişki Suçunun Cezası

Reşit Olmayanlarla Cinsel İlişkinin Suçları Cezası

Reşit olmayanlarla cinsel ilişki suçunun cezası işlenen suçun kapsamına göre değişir. Reşit olmayan kişiler 18 yaş altında olan kişilerdir. Bu kişilere karşı işlenen cinsel bir istismar doğrudan yargılanmanın önünü açar. Çünkü burada küçük yaştaki bir kişiye filli olarak uygulanan bir istismar suçu söz konusudur. Cinsel istismar suçu failin bunu bilinçli ve bilinçsiz yapmasına göre değişir. Yani kişi kullandığı bir maddenin etkisinde kaldığı için bu suçu işliyor olabilir. Ancak mağdur olan kişi reşit olmadığı için cezanın hafifletilmesi durumu söz konusu olmaz. Burada doğrudan fail olan kişiye ağırlaştırılmış bir ceza yargı kararı ile ortaya konur.

Reşit Olmayanı Taciz Etme Suçu

Reşit olmayanlarla cinsel ilişki suçunun cezası reşit olmayan bir kişiye tecavüz değil taciz edildiği zaman bile yine de ağır ceza alma durumu söz konusu olmaktadır. Çünkü burada doğrudan reşit olmayan bir kişiye karşı saldırı durumu vardır. Bu durum yargı önünde reşit olmayan kişiye karşı ortaya konularak ceza işlemi başlatılır. Cinsel istismar suçu reşit olmayan bir bireyde fiziksel veya ruhsal olarak ağır bir travma yaratabilir. Bu durum ise o kişinin hayatı boyunca etkisinde kalacağı bir soruna dönüşebilir. Bu gibi durumların toplumda tekrar yaşanmaması adına ceza durumu ağırlaştırılarak uygulanır. Bu cezaya itiraz etme durumu da söz konusu olmaz.

Reşit olmayanda Yaşanan Ruhsal Çöküntü

Reşit olmayanlarla cinsel ilişki suçunun cezası sadece fiziksel olarak ortaya çıkmaz. Bu gibi durumlarda ruhsal çöküntü de çok fazla yaşanmaktadır. Ruhsal çöküntü mağdur olan kişinin hayatı boyunca etkisinde kalacağı bir durumdur. Bu gibi durumlarda ceza sadece fiziksel olarak değil ruhsal sağlığı zedelemesi bakımından da arttırılır. Ruhsal çöküntü bir kişinin sağlığını genel olarak etkileyen bir durumdur. Bu gibi durumların daha sonra yeniden yaşanmaması adına ceza indirimi ortaya konmaz. Fail cezaya itiraz edebilir ancak ceza uygulamasında bir değişim yaşanmaz. Çünkü burada fiili olarak işlenen bir suç söz konusudur. Bu suçun cezasının hafifletilmesinin önü kapatılır.

Reşit Olmayanı Tehdit Ederek İstismarda Bulunma

Reşit olmayanlarda cinsel ilişki suçunun cezası kişinin tehdit edilerek ondan yararlanmasına bağlı kalınması halinde en az 12 yıldan başlar. 12 yıl ve üzerinde olacak şekilde bir ceza durumu uygulanır. Bu ceza durumunda indirim söz konusu olmaz. Çünkü yargı önünde reşit olmayan kişiye uygulanan istismar suçunun cezası ağırdır. İstismar suçunda sadece reşit olmayanlar değil yetişkinler için de ağır cezai durum ortaya çıkmaktadır. Ancak yaşı 18 den küçük olan bir bireyin yaşadığı durum daha ağır ve travmatik oluyor. Bu gibi durumlarda yargı daha hassas davranarak cezayı daha fazla ağırlaştırmaktadır. Çünkü burada toplum kurallarına aykırı olan bir durum söz konusudur.

Cinsel İstismarın Toplu Olarak İşlenmesi

Reşit olmayanlarda cinsel ilişki suçunun cezası tek değil çoklu olarak işlendiği zaman içeriği değişir. Bu durumda tek değil birden fazla kişiye ceza uygulanır. Ancak kişi sayısı çok olduğu için bu durumda cezada bir indirim söz konusu olmaz. Sadece aynı ceza oranı birden fazla olacak şekilde kişilere uygulanır. Cinsel ilişki cezası reşit olmayan bir kişiye birden fazla kişinin istismar adı altında saldırması cezai durumu hafifletmek yerine git dide arttırmaktadır. Bu gibi durumlarda yargı önünde itiraz edilse de ceza indirimi ortaya çıkmaz. Yargı son kararını verdikten sonra ceza yürürlüğe girer. Daha sonradan cezaya itiraz etme de söz konusu olmaz.

Cinsel İstismar Suçunda Yardım Eden Kişiler

Reşit olmayanlarda cinsel ilişki suçunun cezası sadece işleyen değil yardım edenleri de içine alarak genişler. Burada suçu işleyen daha ağır bir ceza alır. Ancak suçu işlememesine rağmen yardım eden kişiler de vardır. Bu kişiler de en az suçu işleyen kadar ceza alırlar. Cinsel suça yardım etme durumunda bu fiil gerçekleştiği için en az suçu işleyen kadar yardım eden de bu durumda ceza alır. Üstelik cezasının hafif olması ya da hiç ceza almaması durumu söz konusu olmaz. Yargı önünde bu tür suçlarda parmağı olan herkes yargılanır. Bir aklanma ya da cezasız kalma durumu ortaya çıkmaz.

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
Reşit Olmayanlarla Cinsel İlişki Suçunun Cezası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön