TCK83 Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla, İhmali Suç Sayılması

İhmal sonucu gerçekleşen kasıtlı öldürme eylemi ile ilgili yaptırımlar, Türk Ceza Kanunun 83. Maddesinde belirtilmektedir. TCK 83. Madde uyarınca kasten öldürme suçu, kasıtlı bir eylem sonucu gerçekleşebileceği gibi, kasıtlı bir ihmal sonucuna bağlı olarak da gerçekleşebileceği  vurgulanmaktadır.

İçindekiler

  • İcrai Suç Ve İhmali Suç Nedir?
  • Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla Değerlendirilebilmesi İçin Gerekli Koşullar Nedir?
  • Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesinin Cezası Nedir?

İcrai Suç Ve İhmali Suç Nedir?

Failin aktif bir eylem sonucu işlediği suçlar ‘’icrai suç’’ kapsamında incelenir. Yapılması gereken bir görevin ihmal edilerek, yapılmaması sonucu ortaya çıkan suç ise ‘’ihmali suç’’ olarak tanımlanır.

İhmal sonucu ortaya çıkan suçlarda, failin ölüme neden olacak direk bir eylemi bulunmaz. Fakat bununla birlikte failin olaya müdahale etmesi gerekirken etmemesi nedeniyle mağdurun ölümüne sebebiyet verilmesi, ihmali suçlar kapsamına girer. Olay bu şekilde incelendiğinde ise failin suçu, sorumluluğu altındaki bir yükümlülüğü yapmak yerine,  hareketsiz kalması hem icrai ,hem de ihmali suç işlediği biçiminde de değerlendirilebilir.

Genel olarak ihmal, bireyin yapmak zorunda olduğu bir eylemi gerçekleştirmemesi olarak tanımlanır. İhmalin hukuk kuralları ile uyumlu olmaması durumunda fail, hukuk kuralları çerçevesinde cezalandırılır. Yani hukuki alanda ihmal yasalar tarafından yapılması gereken davranışların yapılmaması şeklinde de tanımlanabilir.

Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla Değerlendirilebilmesi İçin Gerekli Koşullar Nedir?

Bir öldürme vakasının ihmali davranışla değerlendirilen kasten öldürme suçu kapsamında incelenmesi için aşağıdaki koşulların gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılır.

  • 83.Maddenin birinci fıkrasına göre, bireyin yapmakla sorumlu olduğu bir davranışı/ görevi yapmaması nedeniyle bir suç gerçekleşmiş ise, failin bu olaydan sorumlu tutulabilmesi için ihmal edilen davranışın tıpkı kasten öldürme davranışı gibi ölümle sonuçlanmış olması şartı aranır. Bu durum hukuki olarak ‘’ihmali ve icrai davranışın eşdeğer olması’’ şeklinde tanımlanır.
  • İhmali ve icrai davranışın eşdeğer kabul edilmesi için gerekli koşullar şunlardır:
    • Failin söz konusu icrai davranıştan sorumlu olmasının kanunen bir dayanağı olması gerekir.
    • Failin söz konusu icrai davranıştan sorumlu tutulabilmesi için yazılı bir sözleşmeden kaynaklanan sorumluluğu bulunmalıdır.
    • Failin sebep olduğu eylemin diğer insanların yaşamında tehlikeli bir durum meydana getirmesi şartı aranır.

Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesinin Cezası Nedir?

Failin belli bir sorumluluğu ihmal etmesi sonucunda bir başkasının hayatı son bulmuş ise, hakimin takdir yetkisi kapsamında verilebilecek cezalar şunlardır:

  • Ağırlaştırılmış müebbet hapis yerine, 20 yıl ila 25 yıl arası hapis cezası
  • Müebbet hapis cezası yerine, 15 yıl ila 20 yıl arası hapis cezası
  • Diğer durumlarda ise yine hakimin takdir yetkisine bağlı olarak, 10 yıl ila 15 yıl hapis cezası verilebilir. Söz konusu ihmali suç kapsamında yer alan kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi için takdir edilen cezada indirim yapılmayabilir.

BU MAKALENİN TÜM TELİF HAKLARI AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN'A AİTTİR.İZİN ALINMADAN MAKALELERİMİZİN PAYLAŞILMASI DURUMUNDA YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.
MAKALE SİTEMİZDE MAKALERELERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTEYEN HUKUKÇU ,HUKUK ÖĞRENCİSİ,AVUKAT VE DİĞER BRANŞLARDAN OLAN SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZ AD -SOYAD VE MAKALELERİNİ av.ibrahimhalilaydin@gmail.com  ADRESİNE GÖNDEREBİLİRLER  . MAKALELERDE KONU SINIRLAMASI YOKTUR. ANCAK YAZIM KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ RİCA OLUNUR. 
MAKALE İÇERİKLERİ AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN TARAFINDAN ÜRETİLMEKTE OLUP HERHANGİ BİR HUKUKİ TAVSİYE İÇERMEMEKTEDİR. OKUDUĞUNUZ BU MAKALELERE DAYANILARAK YAPTIĞINIZ HUKUKİ İŞLEMLERDE SORUMLULUK KABUL ETMİYORUZ. TAVSİYEMİZ HUKUKİ DESTEK İÇİN BİR AVUKATLA İLETİŞİME GEÇMENİZDİR.

Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla, İhmali Suç Sayılması

#ailehukuku #cezahukuku #cezakanunu #TürkCezaKanunu #türkiye avukat bitcoin Boşanma Davası boşanma kararı emeklilik FETÖ FETÖ ÜYELİK hukuk devleti ilkesi hukuki danışmanlık Kasten öldürme kripto para kripto para kullanımı kripto para yasal mı KÖTÜ MUAMELE kıdem tazminatı mahkeme malulen emeklilik masumluk karinesi miras hakkı miras hukuku reddi miras SINIRDIŞI EDİLME sorgu SORGUDA AMAÇ SORGULAMA SORUŞTURMA tanıma ve tenfiz turk hukuku turk hukukunda bitcoin türk hukuku URFA AVUKAT vasiyetname Vasiyetnamede saklı payların ihlal edilmesi vasiyetname iptali vekalet vekaletverme yabancı mahkemeler YASAK SORGU İFADE ALMA İŞKENCE

TCK83 Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla, İhmali Suç Sayılması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön