TCK 98 Yardım Ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi

Yardım ve Bildirm Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi

Türk Ceza Kanunu uyarınca, yardım ve bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi yani yaşı, yaralanmış olması ya da herhangi bir hastalık nedeniyle veya bütün bunlardan bağımsız bir sebeple bağımsız olarak yaşaması mümkün olmayan, yardım edilmesi gereken bireye yardım edilmemesi ya da durumun yetkili mercilere bildirilmemesi suç kapsamında incelenir. Bu konu Türk Ceza Kanunu 98. maddesinde yardım ve bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi başlığı altında düzenlenmiştir. TCK 98. maddesi 2 fıkradan ibarettir.

İçindekiler

  • Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Ne Demek?
  • Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Halinde Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?
  • Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Nedeniyle Bireyin Ölmesi Halinde Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?
  • Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Suçu Hakkında Karar Vermekle Yetkili Mahkemeler Hangileridir?  
  • Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi İçin Verilen Ceza Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi?
  • Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi İçin Verilen Cezada Hüküm Açıklanması Geri Bırakılabilir Mi?
  • Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi İçin Verilen Ceza Ertelenebilir Mi?
  • Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Şikayete Bağlı Suçlar Kapsamında Yer Alır mı?
  • Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Suçu İçin Zamanaşımı Geçerli Midir?
  • Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Suçu Uzlaşmaya Tabii Suçlar Arasında Yer Alır Mı?

Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Ne Demek?

Yardım ve bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi bir başkasından yardım almadan kendini idare etmesi mümkün olmayan bir bireye yardım edilmemesi suçuna istinaden TCK 98. maddesinde düzenlenmiştir. Bu kapsamda yardıma muhtaç bireyler, aşağıdaki özelliklerden bir veya birkaç tanesine sahiptir.

  • Mağdurun yaşının çok ileri ya da çok küçük olması hali
  • Mağdurun hastalığı sebebiyle kendi kendine yetemeyecek durumda olması
  • Mağdurun yaralanmış olması nedeniyle kendi kendisini idare edemeyecek halde bulunması
  • Yukarıda sayılan sebepler dışında herhangi bir sebep yüzünden bireyin kendi kendine yetememesi hali

Yukarıda belirtilen koşullar altında bulunan bireye, halihazırda sahip olunan şart ve durum ölçüsünde yardım edilmelidir. Bu yardımın mağdurdan esirgenmesinin cezai yaptırımı vardır.

Yukarıda belirtilen şartlara maruz kalan bireyin durumunun vakit kaybedilmeden ilgili resmi kurumlara bildirmesi de yasal zorunluluktur. TCK 98. maddede yardım ve bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi başlığı altında söz konusu durumdaki kişiyi umursamamak adli ceza gerektiren bir hal olarak tanımlanır.

Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Halinde Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?

Yardım ve bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde verilecek ceza TCK 98. maddenin 1. ve 2. fıkrasında bildirilmektedir. TCK 98. Madde 1.fıkra uyarınca gereken vatandaşlık görevini yerine getirmeyen kişi en fazla bir yıla kadar olmak üzere hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Nedeniyle Bireyin Ölmesi Halinde Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?

Yardım veya bildirim yükümlüğünün yerine getirilmemesi neticesinde yardıma ihtiyacı olan bireyin hayatını kaybetmesi durumunda,  TCK 98. madde 2. fıkrası uyarınca verilecek ceza en az bir yıldan başlayarak, bir yıl ila üç yıl arasında hapis cezası olarak düzenlenmiştir.

Mağdurun yardım alamadığı için ölmesi konusunda TCK 98. madde 2.fıkrada yapılan düzenleme, neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış suç kapsamına gireceği için faile verilecek cezada arttırma yapılır.

Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Suçu Hakkında Karar Vermekle Yetkili Mahkemeler Hangileridir?  

Yardım veya bildirim yükümlüğünün yerine getirilmemesi halinde ilgili davaya bakma ve karar verme yetkisine sahip mahkemeler asliye ceza mahkemeleridir.

Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi İçin Verilen Ceza Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi?

Adli para cezası Türk Ceza Kanunu kapsamında verilen hapis cezası ile birlikte verilebildiği gibi tek başına da verilebilen bir cezadır. Yardım veya bildirim yükümlüğünün yerine getirilmemesi halinde mahkemede hükmedilen cezanın hapis olması durumunda, verilen ceza adli para cezasına çevrilemez. Ancak TCK 98. madde 2. fıkrasına göre verilen hapis cezasının adli para cezasına çevrilebilmesi mümkündür.

Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi İçin Verilen Cezada Hüküm Açıklanması Geri Bırakılabilir Mi?

Yardım veya bildirim yükümlüğünün yerine getirilmemesi durumunda mahkeme tarafından verilen hapis cezası ve/veya adli para cezası için hüküm açıklanması geri bırakılabilir.

Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi İçin Verilen Ceza Ertelenebilir Mi?

Ceza ertelemesi mahkeme tarafından verilen hapis cezasının fiili olarak hapishanede geçirilmesinin belli koşullar altında ertelenmesi anlamını taşır. Yardım veya bildirim yükümlüğünün yerine getirilmemesi durumunda hakim erteleme hükümlerini uygulayabilir.

Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Şikayete Bağlı Suçlar Kapsamında Yer Alır mı?

Yardım veya bildirim yükümlüğünün yerine getirilmemesi suçu, şikayete bağlı suçlar arasında yer almaz. Böyle bir suçun işlendiği savcılık tarafından tespit edildiğinde, resen soruşturma başlatılabilir. Bu duruma bağlı olarak şikayetten vazgeçilmesi halinde davanın düşmesi söz konusu olamaz.

Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Suçu İçin Zamanaşımı Geçerli Midir?

Yardım veya bildirim yükümlüğünün yerine getirilmemesi suçunun işlenmesi halinde, zamanaşımı için verilen süre sekiz yıl olarak belirlenmiştir. Yani olayın gerçekleştiği tarihin üzerinden 8 yıl geçtiği halde konu ile ilgili mahkeme açılmamış ya da açılan mahkeme karara bağlanmamış, sonuçlanmamış ise dava düşer.

Yardım ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Suçu Uzlaşmaya Tabii Suçlar Arasında Yer Alır Mı?

Yardım veya bildirim yükümlüğünün yerine getirilmemesi Türk Ceza Kanunu uyarınca uzlaşmaya bağlı suçlar arasında değildir. Yani sanık ve mağdur arasında iletişim kuran bir kişi tarafından taraflar arasında uzlaşma sağlanması söz konusu edilemez.

  • BU MAKALENİN TÜM TELİF HAKLARI AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN’A AİTTİR. İZİN ALINMADAN MAKALELERİMİZİN PAYLAŞILMASI DURUMUNDA YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.
  • MAKALE SİTEMİZDE MAKALERELERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTEYEN HUKUKÇU,HUKUK ÖĞRENCİSİ,AVUKAT VE DİĞER BRANŞLARDAN OLAN SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZ AD -SOYAD VE MAKALELERİNİ av.ibrahimhalilaydin@gmail.com  ADRESİNE GÖNDEREBİLİRLER. MAKALELERDE KONU SINIRLAMASI YOKTUR. ANCAK YAZIM KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ RİCA OLUNUR.
  • MAKALE İÇERİKLERİ AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN TARAFINDAN ÜRETİLMEKTE OLUP HERHANGİ BİR HUKUKİ TAVSİYE İÇERMEMEKTEDİR. OKUDUĞUNUZ BU MAKALELERE DAYANILARAK YAPTIĞINIZ HUKUKİ İŞLEMLERDE SORUMLULUK KABUL ETMİYORUZ. TAVSİYEMİZ HUKUKİ DESTEK İÇİN BİR AVUKATLA İLETİŞİME GEÇMENİZDİR.

Etiketler

#ailehukuku #cezahukuku #cezakanunu #TürkCezaKanunu #türkiye avukat bitcoin Boşanma Davası boşanma kararı emeklilik FETÖ FETÖ ÜYELİK hukuk devleti ilkesi hukuki danışmanlık Kasten öldürme kripto para kripto para kullanımı kripto para yasal mı KÖTÜ MUAMELE kıdem tazminatı mahkeme malulen emeklilik masumluk karinesi miras hakkı miras hukuku reddi miras SINIRDIŞI EDİLME sorgu SORGUDA AMAÇ SORGULAMA SORUŞTURMA tanıma ve tenfiz turk hukuku turk hukukunda bitcoin türk hukuku URFA AVUKAT vasiyetname Vasiyetnamede saklı payların ihlal edilmesi vasiyetname iptali vekalet vekaletverme yabancı mahkemeler YASAK SORGU İFADE ALMA İŞKENCE

TCK 98 Yardım Ve Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön