TCK 91 Organ Veya Doku Ticareti

ORGAN VEYA DOKU TİCARETİ

Organ veya doku ticareti suistimale açık bir konudur. Türk Ceza Kanununda, yasalara uygun olmayan koşullar altında ve organ veren kişinin rızası olmadan organ ve/veya dokusunun alınması ile organ veya doku ticareti yapılması suç olarak değerlendirilir.

Organ veya doku ticareti ile ilgisi yasal düzenlemeler TCK 91. Maddede belirtilmiştir. TCK 91. madde  8 fıkradan meydana gelir. Bu yazıda organ veya doku ticareti hakkında yasal olarak oluşturulan kısıtlamalardan bahsediyoruz.

İçindekiler

  • Organ Veya Doku Alınması Halinde Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?
  • Ölüden Organ veya Doku Alınması Durumunda Cezai Yaptırım Uygulanır Mı?
  • Organ Veya Doku Ticareti İçin Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?
  • Organ Veya Doku Ticareti Bir Örgüt Tarafından İşlenirse Uygulanacak Cezai Yaptırım Nedir?
  • Organ Veya Doku Saklamak, Transfer Etmek ya da Aşılamak Suç Kabul Edilir mi? Cezası Nedir?
  • Menfaat Karşılığı Olmak Üzere Organ Veya Doku Elde Edilmesi İçin Yayın Organlarını Kullanarak Reklam veya İlan Vermek Suç Mu? Cezası Nedir?
  • Organ Veya Doku Ticareti Tüzel Kişilik Tarafından Gerçekleştirilirse Ne Olur?
  • Organ Veya Doku Alınırken Ölüm Veya Yaralanma Olması Halinde Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?

Organ Veya Doku Alınması Halinde Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?

TCK 91. Maddenin 1 fıkrasında belirtildiği üzere yaşamını sürdüren bir bireyin yasal olarak geçerli sayılabilecek rızası olduğunu gösteren bir belge olmaksızın, organ veya doku alınması suç kapsamında değerlendirilir. Belirtilen şartlarda yani yaşamını sürdüren bireyden onun rızası olmaksızın organ alınması durumunda, bu eylemi gerçekleştiren kişi 5 yıl ila 9 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılır. Eğer yaşayan kişiden organ alınmamış fakat rızası olmaksızın doku alınmış ise eylem yapan kişi 2 yıl ila 5 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılabilir.

Ölüden Organ Veya Doku Alınması Durumunda Cezai Yaptırım Uygulanır Mı?

Türk Ceza Kanunu 91. Maddesinin 2 fıkrasında yasal olarak belirlenen kurallara karşı gelinerek, ölüden organ ya da doku alımı yapılması halinde eylemi gerçekleştiren kişi 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.

Organ Veya Doku Ticareti İçin Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?

Türk Ceza Kanunu 91.maddenin 3. Fıkrasına organ veya doku ticareti yapılmasının yasal olarak suç kapsamında değerlendirileceği açıkça belirtilmiştir. Organ ve/veya doku satın alınması, satılması ya da satış işlemine herhangi bir biçimde aracılık edilmesi de yasal olarak suç kabul edilir. Organ veya doku ticareti yapılması halinde 1. Fıkrada belirlenen cezalar uygulamaya konur. Organ ticaretinde uygun bulunan cezai yaptırım failin 5 yıl ila 9 yıl hapis yatması, doku ticareti yapılması halinde ise fail için uygun bulunan cezai yaptırım 2 yıl ila 5 yıl arasında hapis cezası verilmesidir.

Organ Veya Doku Ticareti Bir Örgüt Tarafından Yapılırsa Uygulanacak Cezai Yaptırım Nedir?

TCK 91. maddenin 4. Fıkrasına göre, 1. ve 3 fıkrada belirtildiği gibi hayati fonksiyonlarını sürdüren bireyin rızası olmadan organ veya dokularının alınması ve/veya organ veya doku ticareti yapılması herhangi bir örgüt tarafından gerçekleştirildiği takdirde suçun kapsamı değişir. Bu durumda örgüt için verilecek cezanın sınırları 8 yıl ila 15 yıla kadar uzatılır ve on bin güne kadar adli para cezası verilmesi şeklinde düzenlenebilir.

Organ Veya Doku Saklamak, Transfer Etmek ya da Aşılamak Suç Kabul Edilir Mi? Cezası Nedir?

Türk Ceza Kanunu 91. Maddesi 5 fıkrası uyarınca, yasal olarak kabul edilebilir yol ve yöntemler dışında yol ve yöntemlerle edinilen organ veya dokunun saklanması, bir yerden bir yere taşınması veya aşılamasının yapılması kesinlikle suç kabul edilmektedir. Böyle bir durumda eylemi gerçekleştiren faile 2 yıl ila 5 yıl arasında hapis cezası verilebilir.

Menfaat Karşılığı Olmak Üzere Organ Veya Doku Elde Edilmesi İçin Yayın Organlarını Kullanarak Reklam veya İlan Vermek Suç Mu? Cezası Nedir?

Türk Ceza Kanunu 91 . maddenin 6.fıkrasında belirtildiği gibi, organ veya doku elde edilmesinden menfaat sağlamak, bu menfaate bağlı olarak ilan ve/veya reklam verdirmek ve bu reklam ya da ilanları yayınlamak suç kapsamında değerlendirilir. Söz konusu suçun cezası 1 yıla kadar hapis cezası olarak belirlenmiştir.

Organ Veya Doku Ticareti Tüzel Kişilik Tarafından Gerçekleştirilirse Ne Olur?

 TCK 91 maddede belirtilen bütün suçların bir tüzel kişi veya kişilik tarafından işlenmesi halinde, söz konusu tüzel kişi hakkında özel güvenlik tedbirlerinin alınmasına karar verilebilir. Bu durum 91. Maddenin 7. fıkrasında açıklanmaktadır.

Organ Veya Doku Alınırken Ölüm Veya Yaralanma Olması Halinde Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?

TCK 91. maddenin 1. Fıkrasında belirtildiği gibi yasaya uygun olmayan koşullarda ve bireyin rızası olmadan organ veya doku alımı sırasında ya da sonrasında ölüm ya da yaralanma olaylarının gerçekleşmesi halinde, eylemi yapan kişi TCK’da yer alan  ‘’Kasten Yaralama’’ ya da ‘’Kasten Öldürme’’ suçunda belirtilen hükümlere göre ceza alır.

  • BU MAKALENİN TÜM TELİF HAKLARI AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN’A AİTTİR. İZİN ALINMADAN MAKALELERİMİZİN PAYLAŞILMASI DURUMUNDA YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.
  • MAKALE SİTEMİZDE MAKALERELERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTEYEN HUKUKÇU,HUKUK ÖĞRENCİSİ,AVUKAT VE DİĞER BRANŞLARDAN OLAN SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZ AD -SOYAD VE MAKALELERİNİ av.ibrahimhalilaydin@gmail.com  ADRESİNE GÖNDEREBİLİRLER. MAKALELERDE KONU SINIRLAMASI YOKTUR. ANCAK YAZIM KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ RİCA OLUNUR.
  • MAKALE İÇERİKLERİ AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN TARAFINDAN ÜRETİLMEKTE OLUP HERHANGİ BİR HUKUKİ TAVSİYE İÇERMEMEKTEDİR. OKUDUĞUNUZ BU MAKALELERE DAYANILARAK YAPTIĞINIZ HUKUKİ İŞLEMLERDE SORUMLULUK KABUL ETMİYORUZ. TAVSİYEMİZ HUKUKİ DESTEK İÇİN BİR AVUKATLA İLETİŞİME GEÇMENİZDİR.

Etiketler

#ailehukuku #cezahukuku #cezakanunu #TürkCezaKanunu #türkiye avukat bitcoin Boşanma Davası boşanma kararı emeklilik FETÖ FETÖ ÜYELİK hukuk devleti ilkesi hukuki danışmanlık Kasten öldürme kripto para kripto para kullanımı kripto para yasal mı KÖTÜ MUAMELE kıdem tazminatı mahkeme malulen emeklilik masumluk karinesi miras hakkı miras hukuku reddi miras SINIRDIŞI EDİLME sorgu SORGUDA AMAÇ SORGULAMA SORUŞTURMA tanıma ve tenfiz turk hukuku turk hukukunda bitcoin türk hukuku URFA AVUKAT vasiyetname Vasiyetnamede saklı payların ihlal edilmesi vasiyetname iptali vekalet vekaletverme yabancı mahkemeler YASAK SORGU İFADE ALMA İŞKENCE

TCK 91 Organ Veya Doku Ticareti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön