TCK 101 Kısırlaştırma

Türk Ceza Kanunu kapsamında kendi rızası dışında herhangi bir bireyi kısırlaştırma suç kabul edilir. TCK 101. maddesinde kısırlaştırma eyleminin muhakkak bu konuda yetkili kişiler tarafından yapılması şartı bulunmaktadır. Kısırlaştırma suçunun yetkilendirilmemiş kişiler tarafından gerçekleştirilmesi halinde verilecek cezada artış yapılır. Kısırlaştırma suçu ile ilgili hükümler TCK 101. maddede 2 fıkra halinde düzenlenmiştir. Kısırlaştırma eyleminin suç sayılması ile korunun hukuki değer kişinin vücut bütünlüğü hakkının korunmasıdır. Böylece bireyin vücut bütünlüğüne dayanan maddi ve manevi hakları korunma altına alınmış olur.

Kısırlaştırma Suçu

İçindekiler

  • Kısırlaştırma Suçu Nedir?
  • Bireyin İsteği Dahilinde Kısırlaştırma Suç Mudur?
  • Kısırlaştırma Suçunun Cezai Yaptırımı Nedir?
  • Kısırlaştırma Sırasında Mağdurun Ölmesi ya da Bedensel Bir Zarara Uğraması Halinde Ne Olur?
  • Kısırlaştırma Suçu Şikayete Bağlı Suçlar Arasında Yer Alır Mı?
  • Kısırlaştırma Suçu Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi?
  • Kısırlaştırma Suçu İçin Verilen Hükmün Açıklanması Geri Bırakılabilir Mi?
  • Kısırlaştırma Suçu İçin Ceza Ertelemesi Hükmü Uygulanır Mı?
  • Kısırlaştırma Suçu İçin Zamanaşımı Geçerli Olur Mu?
  • Kısırlaştırma Suçu İle Yetkili Mahkemeler Hangisidir?

Kısırlaştırma Suçu Nedir?

Kısırlaştırma suçu TCK 101. maddede belirtildiği üzere, kısırlaştırılacak kişinin rızası olmadan kesinlikle yapılmamalıdır. Kısırlaştırma eylemine tabii tutulacak kadın ya da erkeğin rızası dışında bu eylemin gerçekleştirilmesi halinde fail veya faillere hapis cezası verilir. Kısırlaştırma suçunun hem bireyin rızası olmadan hem de yetkili olmayan birisine yaptırılması halinde hükmedilen hapis cezasının süresi arttırılır.

Bireyin İsteği Dahilinde Kısırlaştırma Suç Mudur?

Kısırlaştırma bireyin bilgisi ve isteği kapsamında gerçekleştirilirse, TCK 100. madde 2. fıkrasına göre suç sayılmayabilir. Ancak kısırlaştırma eyleminin suç kapsamından çıkarılması için kısırlaştırmanın  yetkili birisi tarafından yapılması şartı bulunmaktadır.

Bireyin rızası olsa da, kısırlaştırma eyleminin yetkili olmayan birisi tarafından gerçekleştirilmesi durumunda, fail hakkında hapis cezası verilebilir.

Kısırlaştırma Suçunun Cezai Yaptırımı Nedir?

Kısırlaştırma suçu için verilecek ceza TCK 101. Maddesinde iki fıkrada belirtilmiştir. Buna göre bireyin kendi rızası dışında kısırlaştırılması halinde, faile 3 yıl ila 6 yıl arasında hapis cezası verilebilir. Kısırlaştırmanın hem bireyin rızası dışında, hem de yetkili olmayan birisine yaptırılması durumunda hakim tarafından belirlenen hapis cezası üçte bir oranında arttırılır.

Kısırlaştırma eylemi kişinin bilgisi dahilinde olsa bile eğer işlem, mesleki açıdan ya da uzmanlık bakımından  yetkisiz birisine yaptırılırsa bu kez verilecek ceza 1 yıl la 3 yıl arasında hapis cezasıdır.

Kısırlaştırma Sırasında Mağdurun Ölmesi ya da Bedensel Bir Zarara Uğraması Halinde Ne Olur?

Kısırlaştırma sırasında mağdurun hayatını kaybetmesi ya da bedensel zarar uğraması halinde işlenen suç neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç kapsamına girer.   

Kısırlaştırma sırasında ya da sebebiyle mağdurun ölmesi ya da bedensel zarara uğraması halinde verilecek ceza da  neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış suçlara ilişkin hükümler  kapsamında değerlendirilir.

Kısırlaştırma Suçu Şikayete Bağlı Suçlar Arasında Yer Alır Mı?

Kısırlaştırmanın bireyin rızası olmadan yapılması ya da eylemin yetkisiz birisine yaptırılması halinde suçun soruşturulması ve kovuşturulması için şikayet gerekliliği yoktur. Kısırlaştırma suçu ile ilgili bilgi sahibi olan savcılık makamı resen dava açabilir. Şikayetin geri çekilmesi halinde dava ile ilgili işlemler durdurulmaz.

Kısırlaştırma Suçu Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi?

Kısırlaştırma suçu temelde iki ana başlık altında incelenmektedir. Bu sınıflandırma şöyledir:

  • Bireyin rızası dahilinde kısırlaştırma  
  • Bireyin rızası dışında kısırlaştırma

Kısırlaştırma eyleminin bireyin rızasına bağlı olarak yapılması durumunda verilen hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir. Bununla birlikte bireyin rızası olmadan kısırlaştırma eylemi gerçekleştirilmiş ise, hükme bağlanan kararın adli para cezasına çevrilmesi söz konusu olmaz.

Kısırlaştırma Suçu İçin Verilen Hükmün Açıklanması Geri Bırakılabilir Mi?

Kısırlaştırma suçunun rızaya bağı olarak işlenmesi halinde verilen hükmün açıklanması geri bırakılabilir. Fakat kısırlaştırmanın bireyin rızası dışında yapılması halinde hükmün açıklanması geri bırakılamaz.

Kısırlaştırma Suçu İçin Ceza Ertelemesi Hükmü Uygulanır Mı?

Kısırlaştırmanın rızaya bağlı gerçekleştirilmesi halinde ceza ertelemesi hükmü uygulanabilir. Buna göre faile alt sınırından verilen hapis cezasının, fiilen hapishanede tamamlanmasından şartlı olarak vazgeçilebilir.

Kısırlaştırma eyleminin bireyin rızası dışında yapılması halinde ceza ertelemesi hükmü yürürlüğe sokulmaz.

Kısırlaştırma Suçu İçin Zamanaşımı Geçerli Olur Mu?

Kısırlaştırma suçu zamanaşımı kapsamına giren suçlar arasında yer alır. Kısırlaştırma eyleminin bireyin rızası dahilinde yapılmış olmasının üzerinden 8 yıl geçtiği halde herhangi bir dava açılmaması ya da davanın sonuca bağlanmamış olması haline, zamanaşımı nedeniyle davadan vaz geçilebilir.

Kısırlaştırma suçunun bireyin rızası dışında işlenmesi durumunda uygulanacak zaman aşımı süresi 15 yıl olarak hükme bağlanmıştır.

Kısırlaştırma Suçu İle Yetkili Mahkemeler Hangisidir?

Kısırlaştırma suçu ile ilgili davaya bakması ve konu hakkında karar vermesi için resmi olarak yetkilendirilen mahkemeler asliye ceza mahkemeleridir.

Kısırlaştırma Suçu Uzlaştırmaya Tabii Suç Sayılır Mı?

Bireyin rızası dahilinde olsun ya da olmasın kısırlaştırma suçu uzlaşmaya tabii suçlar kapsamında değildir. Yani kısırlaştırmadan mağdur kişi ile olayın faili arasında üçüncü bir kişi yardımı ile anlaşma sağlanması mümkün değildir.

  • BU MAKALENİN TÜM TELİF HAKLARI AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN’A AİTTİR. İZİN ALINMADAN MAKALELERİMİZİN PAYLAŞILMASI DURUMUNDA YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.
  • MAKALE SİTEMİZDE MAKALERELERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTEYEN HUKUKÇU,HUKUK ÖĞRENCİSİ,AVUKAT VE DİĞER BRANŞLARDAN OLAN SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZ AD -SOYAD VE MAKALELERİNİ av.ibrahimhalilaydin@gmail.com  ADRESİNE GÖNDEREBİLİRLER. MAKALELERDE KONU SINIRLAMASI YOKTUR. ANCAK YAZIM KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ RİCA OLUNUR.
  • MAKALE İÇERİKLERİ AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN TARAFINDAN ÜRETİLMEKTE OLUP HERHANGİ BİR HUKUKİ TAVSİYE İÇERMEMEKTEDİR. OKUDUĞUNUZ BU MAKALELERE DAYANILARAK YAPTIĞINIZ HUKUKİ İŞLEMLERDE SORUMLULUK KABUL ETMİYORUZ. TAVSİYEMİZ HUKUKİ DESTEK İÇİN BİR AVUKATLA İLETİŞİME GEÇMENİZDİR.

Etiketler

#ailehukuku #cezahukuku #cezakanunu #TürkCezaKanunu #türkiye avukat bitcoin Boşanma Davası boşanma kararı emeklilik FETÖ FETÖ ÜYELİK hukuk devleti ilkesi hukuki danışmanlık Kasten öldürme kripto para kripto para kullanımı kripto para yasal mı KÖTÜ MUAMELE kıdem tazminatı mahkeme malulen emeklilik masumluk karinesi miras hakkı miras hukuku reddi miras SINIRDIŞI EDİLME sorgu SORGUDA AMAÇ SORGULAMA SORUŞTURMA tanıma ve tenfiz turk hukuku turk hukukunda bitcoin türk hukuku URFA AVUKAT vasiyetname Vasiyetnamede saklı payların ihlal edilmesi vasiyetname iptali vekalet vekaletverme yabancı mahkemeler YASAK SORGU İFADE ALMA İŞKENCE

TCK 101 Kısırlaştırma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön