Metaverse Dünyasında Hukuk’un Yeri

Metaverse Dünyasında Hukuk’un Yeri

Metaverse dünyasında hukuk kavramları arasındaki ilişki, bu sanal dünyanın popülerlik kazanması ile akıllara birçok soru getirmektedir. Facebook’un ismini meta olarak değiştirmesi ile birlikte daha da popüler olan Metaverse, kısa süre içerisinde neredeyse herkes tarafından konuşulur hale geldi. Türkiye’de de arsa satışları ile gündemde yerini edinen bu sanal evrene yönelik olan yoğun ilgi, yatırım odaklı yaklaşanlar için bir fırsat gibi gözükse de bu işin hukuki boyutu da bir soru işareti olmaktadır.

Metaverse evreninde de tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi hırsızlık, taciz, dolandırıcılık gibi suçlar ile karşılaşmak mümkün. Peki bu suçlar karşısında ne gibi bir yol izlenecek ve mağdurlar haklarını nasıl arayacak? Bu gibi problemlere geçmeden önce Metaverse’ün tam olarak ne olduğuna dair bilgilenmek gereklidir.

Metaverse Nedir?

Metaverse dünyasında hukuk, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg tarafından geçtiğimiz günlerde oldukça ses getirici bir şekilde sunulmuştu. Facebook ve ona bağlı olan şirketlerin isminin “Meta” olarak değişmesi de yine bu sunum üzerinden duyuruldu. Teknolojide yeni bir devri başlatacağı düşünülen Metaverse; kelime kökeni olarak satılır ve alınır mal anlamına gelen “meta” ile evren anlamında kullanılan “verse” kelimelerinin türetilmesi şeklinde oluşturulmuştur.

Mark Zuckerberg, Metaverse kavramını deneyimin içinde olduğunuz somutlaştırılmış bir internet olarak tanımlıyor. Meta veri deposunun bu versiyonu, sanal evreni fiziksel dünya ile bütünlemeyi hedefleyen sosyolojik ve ekonomik işlevlerin yeniden düzenlenmesini öngermektedir. Metaverse evreninin getireceği olumlu taraflar oldukça fazla olsa da hukuki kısım birçok insanın kafasında soru işaretleri oluşturuyor. Bu doğrultuda Metaverse dünyasında hukuk kavramlarının nasıl bütün halinde ilerletileceği de merak konusudur.

Metaverse Dünyasında Hukuk Bölümü

Metaverse dünyasında hukuk ilişkisinin net olarak nasıl uyumlu hale getirileceği gibi sorular birçok kişiyi meraklandırıyor. Örnek olarak siber suçlar, halihazırda sistemin bütünlüğüne karşı işlenen suçlar, verilere karşı işlenen suçlar ve sistemin düzenine karşı içlenen suçlar olarak ayrılmaktadır.

Sanal dünyalar ve Metaverse kavramları, aslında yine yazılım kodlarından, donanımlardan ve verilerden meydana getiriliyor. Bunları bilişim sistemi alanına dahil ettiğimizde mevcut ceza kanununda yer alan sisteme yetkisiz giriş, sistemdeki verileri silme, kopyalama ya da sistemin düzenini bozma gibi birçok suçun sanal evrenler için de geçerli olması bekleniyor.

Bu sanal evrenler, kısman dijital oyun olarak düşünülse de belirli farklara sahiptir. Metaverse evreninin dijital oyunlardan en önemli farkı, iki boyutlu bir ekrana bakmak yerine sanal gözlük kullanımı ile dolaşabilme, sanal eldivenler ile nesnelere dokunabilme gibi deneyimlerin yaşanabilmesidir. Bir diğer fark ise dijital oyunlarda yaşanılan suçlar, oyun içi hırsızlıklar vs. daha farklı bir cezalandırma sistemi ile işlerken Metaverse evreninde gerçek birimlerdeki para kullanımının olması ve daha ciddi bir faaliyet olması sebebiyle hukuki boyutu da farklı olacaktır.

Block zincir alt yapısı konusunda ise, bu yapının sanal mülkiyeti korumak adına çok daha iyi bir teknik koruma oluşturduğunu söylemek gerekir. Merkeziyetsizliği sağlaması sebebiyle sanal arsaların, binaların, kripto varlıkların ve hatta avatarların siber suçlara uğraması en az seviyeye indirilebilir. Fakat kötü niyetli insanların da bu evrenlere dahil olması büyük olasılık olduğu için herhangi bir şekilde farklı dolandırıcılık yöntemlerinin ortaya çıkması beklenebilir. En yüksek seviyedeki teknik korumaların bile hileciliğe karşı etkili olamadığı konular görüldüğü için net bir cezai sistemin getirilmesi şart görülüyor.

Her Sanal Evren Kendi Kurallarını Mı Koyacak? Hukuk Kuralları Ne Olacak?

Şu zamana kadar internet ve sosyal medya aleminde önce platformlar kuralları koymuştu ve daha sonra devletler bir takım yasal düzenlemeler getirerek yeniden bu kuralları revize etmişti. Kripto varlıklarda da bu şekilde olduğu için sanal evrenlerde de aynı bir düzenleme süreci olması bekleniyor. Metaverse ve hukuk ilişkisi doğrultusunda ilk önce her sanal evrenin kendi kurallarını koyması ve sonrasında devletlerin yasal düzenlemeler getirmesi bekleniyor.

Taciz, ırkçılık, hırsızlık gibi temel suçlar zaten sanal evrenlerde suç olarak kabul edilse de bu suçlara delil bulmak oldukça zor olacaktır. Bu sebeple karşılaşılabilecek olumsuz durumlarla ve işlenebilecek suçlarla baş etmenin en uygun yolu, sanal evrenlerin kendi içindeki topluluk kurallarının ve hukuk politikalarının oldukça yeterli ve adaletli olması olacaktır. Bu noktada Metaverse evrenindeki kullanıcıların da kendi avatarlarını ve kişisel verilerini özenle koruması, dikkat etmesi ayrıca gerekmektedir.

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
Metaverse Dünyasında Hukuk’un Yeri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön