Kişiler Arasındaki Konuşmaların İzinsiz Kayda Alınmasının Cezası

Kişiler arasındaki konuşmaların izinsiz kayda alınmasının cezası

Kişiler arasındaki konuşmaların izinsiz kayda alınmasının cezası Türk ceza mahkemesine göre 133. madde altında işlenir. Burada cezai durum 6 aydan 2 yıla kadar verilmektedir. Ayrıca işlenen suçun niteliği de göz önünde tutularak ceza uygulanır. Sesi izinsiz kayda almak demek bir suçtur. Üstelik bunun izinsiz bir şekilde başkalarına aktarılması da ayrıca bilişim suçu içine girer. Kişiler arasındaki konuşmaların izinsiz kayda alınmasının cezası suçun tüm nitelikli halleri de göz önünde tutularak ortaya konur. Bu tür suçlar özel hayatı çiğneyen suçlardır. Bu yüzden yargı önünde bu suçların cezasız kalması gibi bir durum da söz konusu olmaz.

Konuşmaların İzinsiz Kayda Alınması Suçunda Zaman Aşımı

Kişiler arasındaki konuşmaların izinsiz kayda alınmasının cezası hukuksal açıdan ağır yaptırımları ortaya koyar. Bu tür davalarda her davada olduğu gibi belli zaman aşımı da söz konusudur. Zaman aşımı 8 yılı bulur. Bu süre dolduktan sonra da dava süreci sona erer. Zaman aşımı sonrası davanın yeniden devam edilmesi isteniyorsa aynı şekilde mahkemeye başvurulup tekrar dosyanın açılması gerekir. Kişiler arasındaki konuşmaların izinsiz kayda alınmasının cezası ağır yaptırımları ortaya koyar. Zaman aşımı da göz önünde tutularak deliller altında dava süreci ortaya konabilir. Böylece zaman aşımı gibi bir durumun yaşanması da söz konusu olmaz.

Kişiler Arası Konuşmaları Dinleme Suçunun Türleri

Kişiler arasındaki konuşmaların izinsiz kayda alınmasının cezasının yanı sıra kendi içinde türleri de vardır.

  • Konuşmada olmayan üçüncü kişilere ses kaydını dinletmek
  • Aleni olmayan konuşmayı kasıtlı olarak kayda almak
  • Konuşmanın tarafı olmayan kişilerin kaydının almak

Konuşmayı dinleme suçu içinde tüm bunlar göz önünde tutularak cezai bir durum ortaya konur. Özellikle özel hayatı çiğneme durumu da burada söz konusu olmaktadır. Kişiler arasındaki konuşmaların izinsiz kayda alınmasının cezası içinde yargı önünde tüm nitelikli suçlar göz önünde tutularak uygulanır. Özellikle bu tür suçlarda af ya da öteleme durumu söz konusu olmaz. Bu tür cezalarda indirim durumu da yaşanmaz.

Aleni Olmayan Konuşmaları Yayma Suçu

Kişiler arasındaki konuşmaların izinsiz kayda alınmasının cezası aleni bir suç işlendiği için 2 yıla kadar çıkar. Burada özel olarak nitelenen bir konuşmanın halka açık olarak yayılması ele alınır. Sadece iki kişi arasında yer alan bir konuşmanın üçüncü kişilerce dinletilmesi bir suçtur. Alenen olmayan konuşmaları yayma suçu nitelikli suç unsurları arasına girer. Burada mağdur olan kişinin özel hayatı fail tarafından çiğnenir. Kişiler arasındaki konuşmaların izinsiz kayda alınmasının cezası özellikle özel hayatı çiğneme adı altında işlenir. Burada söz konusu olan mağdur kişinin zor duruma düşmesi yer alır. İki kişi arasındaki ses kaydının diğer kişilere kasıtlı olarak yayılması nitelikli bir suça girer.

Özel Olmayan Konuşmaların Cezası

Kişiler arasındaki konuşmaların izinsiz kayda alınmasının cezası ikiye ayrılır. Bu durum özel konuşma veya özel olmayan konuşma olarak nitelenir. Eğer konuşma çok önemli ve özel değilse bu konuşmanın yayılması mağduru rahatsız etmez. Ancak burada mağdur yine de şikayetçi olursa cezai durum işlenir. Özel olmayan konuşmaların cezası özel konuşmalara göre daha hafif kalır. Burada verilen ceza sadece kişinin ses kaydının yayılmasıdır. Kaydın içinde önemsiz bir şeyin olması gibi bir duruma bakılmaz. Ancak özel bir ses kaydıysa bu durumda cezai yaptırım da artar. Ses kaydının içeriği cezayı doğrudan etkileyen bir unsur olduğu için yargı önünde önem taşır.

Kişiler Arası Konuşma Suçunda Şikayetten Vazgeçme

Kişiler arasındaki konuşmaların izinsiz kayda alınmasının cezası eğer mağdur kişi şikayetten vazgeçerse sona erer. Ancak burada fail olan kişinin pişmanlığını dile getirmesi gerekir. Mağduru bu noktada ikna ederse eğer dava süreci sona erer. Eğer mağdur kişi davadan vazgeçmezse bu durumda dava süreci kaldığı yerden devam eder. Şikayetten vazgeçme işlemi için her iki tarafında buna onay vermesi gerekir. Sadece tek bir tarafın onayı ile bu durum işlenmez. Mağdur kişi hukuksal açıdan hakkını aramaya devam ederse eğer bu durumda şikayet durumu ortadan kalkar. Çünkü burada özel hayata karşı işlenen bir suç söz konusu olduğu için cezai yaptırım öne çıkar.

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
Kişiler Arasındaki Konuşmaların İzinsiz Kayda Alınmasının Cezası

Kişiler Arasındaki Konuşmaların İzinsiz Kayda Alınmasının Cezası” hakkında 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön