İstenmeyen Gebelik Sonucu Dünyaya Gelen Bebeklerin Evlatlık Verilme Süreçleri Hakkında Bilinmesi Gereken Hukuki Detaylar

Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizdeki kadınlarında belirli yasalarla kürtaj hakları bulunmaktadır. Bu yasalar gereğince hükümet kadınlara kürtaj yasası adı altında belirli haklar vermiştir. Bu hakların başında gebeliğin 10. haftasına kadar anne adayının kesin karar vermesi ve doktoruna kürtaj için başvurması gerekiyor. Peki, 10. haftaya kadar kürtaj olma hakkı kimlere hangi koşullarda veriliyor? İşte sorumuzu cevapları:

  1. 18 yaş ve üzeri tüm kadınlar kendi rızalarıyla 10 haftayı geçmemek kaydıyla yasalar gereği kürtaj yaptırma hakkına sahiptirler.
  2. 18 yaş ve üzeri kadınların kürtaj için evli olup olmadıklarına bakılmaksızın kendi rızalarıyla kürtaj yaptırabilirler.
  3. Kürtaj yaptıran ya da yaptıracak olan 18 yaş ve üstü kadının bilgileri ailesinden birisi dahi olsa bile üçüncü kişilerce bilgi paylaşılmaz.
  4. Kürtaj yalnızca istenmeyen gebeliklerde yapılmaz. Çocuğun anne karnında ölmesi durumunda en kısa zamanda kürtaj ile bebeğin tahliyesi yapılır.
  5. 17 yaşında genç bir kadının istenmeyen gebelik sonucu 10 haftayı geçmemesi kaydıyla bekarsa ebeveyn onayıyla kürtaj hakkı vardır.
  6. 17 yaşındaki genç kadın evli ise ebeveyn onayı ve eşin rızasını gösteren belge ile kürtaj yapılabilir. 17 yaşından küçük kadınların istenmeyen gebeliklerde kürtaj hakkı mahkeme kararı ile alınabilir. Kısacası 16 yaş ve altı kadınların evli bile olsalar ebeveyn ve eş rızası yeterli gelmemektedir.

İstenmeyen Bebeğin Doğum Sonrası Evlatlık Süreci

İlk 10 haftayı geçiren anne adayının, istenmeyen bebeğin doğum sonrası evlatlık verilmesi anne tarafından istenebilir. İstenmeyen gebelik sonucu dünyaya gelen bebeklerin evlatlık verilme süreçleri hakkında bilinmesi gereken hukuki detayları sizlerle paylaşıyoruz. Biyolojik anne ve baba tarafından istenmeyen gebelik sonucu dünyaya gelen bebeğin sağlıklı bir aile ortamında yetişmesi adına bebek evlatlık verilebilir. Bebeğin evlatlık verilmesi adına işlenen süreç:

  1. İstenmeyen gebelik sonucu mecburen hayata getirilen bebeğin sağlıklı bir aile ortamında ilgi ve sevgi ile büyütülmesi adına ilk başvurabileceğiniz mercilerin başında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı çocuk esirgeme kurumlarına bebeğinizi yeni ailesiyle buluşturmak adına bırakabilirsiniz.
  2. Bebeğini evlatlık vermek isteyen biyolojik aileden ıslak imzalı rıza metni alınmaktadır.
  3. Evlatlık edinmek isteyen ailenin en az 5 yıl evli olmaları gerekir.
  4. Eğer evlat edinecek aile 5 yıl değilse çiftlerin yaşlarının 30 veya üzeri olması beklenir.
  5. Evlat edinecek ailenin evlatlık alınacak çocuktan en az 18 yaş büyük olmaları gerekir.
  6. Aile içinde eşlerden biri diğer eşin önceki evliliğinden olan çocuğunu evlatlık edinmek isterse en az 2 yıl evli olmaları gerekir.
  7. Bekar veya dul kişiler 30 yaş üzeri ise evlatlık edinebilirler.
  8. Her türlü işlem tamamlandığında evlatlık alacak aile vazgeçerse o ailenin bir sonraki evlatlık talebi reddedilir.

Evlatlık Sürecinin Son Aşamaları

Biyolojik ailesi tarafından istenmeyen bebeğin doğum sonrası evlatlık sürecinin başlangıcını yukarıda açıkladık. Evlat edinmek isteyen aileden beklenen şartları da yukarıda belirttik. Evlat edinmek isteyen ailelerin gerekli belgeleri ilgili mercilere ilettikten sonra işleyen evlatlık sürecinin son aşamaları hakkında bilgiler aktaracağız. İlgili belgeleri teslim eden evlatlık edinecek aile adaylarıyla 5 görüşme sonrası inceleme raporu oluşturulur. Bu raporun, olumlu sonuçlanması dahilinde aileler sıraya alınır. Bu sıralamada evlat edinilecek bebeğin veya kişinin sağlık durumu, yaşı eğer varsa kardeşi ile evlatlık istenmesi durumlarında çok nadirde olsa sıralamaya bağlı kalmadan işlem hızlandırılır. Evlat edinilecek bebeğin veya kişinin kendisini evlat edinmek isteyen ailenin yanına 1 yıllığına “Evlat Edinme Öncesi Geçici Bakım Sözleşmesi” ile yerleştirilme işlemi yapılır. Daha sonra bu 1 sene içinde evlatlık alınacak kişi veya bebeğin durumu her 3 ayda bir yetkililer tarafından kontrol edilir. Aynı zamanda bu süreçte ailenin sosyal ve ekonomik durumları da mercek altına alınır. Tüm bu süreçten sonra evlat edinilecek kişinin veya bebeğin velayeti için evlat edinme davası açılır.

Yurt Dışında Evlatlık Edinmek İsteyen Ailelerden İstenen Belgeler

  1. Yurt dışında yaşayan bir TC. Vatandaşı evlat edinmek istiyorsa bulundukları devletin ilgili makamına başvuru yapabilirler.
  2. Evlat edinmek isteyen aile başvurularını şahsen bir dilekçeyle ilgili makama yapması gerekir. Bunun için önceden İl Müdürlüğünden randevu oluşturmak gerekir.
  3. Nüfus onaylı kayıt örneği dosyada yer alması gereken belgelerin başında gelir.
  4. Başvuranların ve birlikte yaşadıkları aile üyelerinin sabıka kayıtları.
  5. Mal varlığını, aylık gelirini ve sosyal güvenlik durumunu gösteren belgeler.
  6. Yerleşim yeri belgesi (İkametgah)
  7. Öğrenim belgesi
  8. Sağlık kurulu raporu
  9. Türkiye’de yaşayan yabancı vatandaşlardan veya yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından oturma izni belgesi ve çocuğun bu ülkede ikametine izin verildiğini gösteren belge.
  10. Unutulmaması gereken bir nokta; evlat edinilen çocuklar biyolojik çocuklarla aynı haklara sahip olurlar.

Evlat Edinmek ile Koruyucu Aile arasındaki fark nedir?

Bir çocuğu evlat edinen ailede, çocuğun velayeti evlat edinme davası neticesinde evlatlık alan aileye geçer. Fakat, koruyucu aile olmak isteyen ailelerin velayet almak gibi bir mecburiyetleri yoktur. Kısacası evlat edinme davası açmak zorunda değillerdir. Koruyucu aile olan bir aile bünyesinde büyütmek ve tüm bakımlarını üstlendiği çocuğu devletle birlikte yetiştirir. Koruyucu aile olan bir aile çocuğun tüm ihtiyaçlarını devletle birlikte yürütür ancak velayetine sahip olmaz. Koruyucu aile olması için bir ailenin sağlaması gereken şartlar:

  1. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak
  2. 25-65 yaş aralığını sağlamak
  3. Türkiye sınırlarında ikamet etmek.
  4. Düzenli gelire sahip olmakla birlikte en az ilkokuldan mezun olmak.

Koruyucu aile olmak için bir dilekçe ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvuru yapılır. Başvurudan sonra kişilerden belirli belgeler istenir. Bu belgeleri teslim ettikten sonra bir inceleme sürecinden geçirilirler. Bu inceleme süreci sonunda onay çıktığında aile korunacak çocukla eşleştirilir. Eşleştirilmeden sonra ise aileyle koruyucu aile olması için son adımlar atılır ve sözleşme imzalanır. Çocuk veya korunmak adına edinilen kişi ailenin yanına yerleştirilir ve daha sonra denetimler ara ara devam eder.

İstenmeyen Gebelik Sonucu Dünyaya Gelen Bebeklerin Evlatlık Verilme Süreçleri Hakkında Bilinmesi Gereken Hukuki Detaylar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön