Evlatlıktan Reddedilme Mümkün Müdür?

Evlatlıktan reddedilme diğer adıyla mirastan çıkarma davası, günümüzde sık görülen davalardan biridir. Bu tür davalar, geri dönüşü olmayan kesin hükümlü davalardır. 

Aile hukuku ve miras hukuku kanunlarınca evlatlıktan ret mümkündür. Ancak bunun hukuki olarak ağır sonuçları bulunmaktadır. Örneğin; reddedilen evlat, mirastan yararlanamayacağı gibi ebeveynin de evlat üzerinde hakkı bulunmaz. Evlatlıktan reddetme davası açmak isteyen ebeveynler, davanın bu gibi sonuçları konusunda alanında uzman avukatlardan gerekli tüm bilgilendirmeleri alabilir ve bu bilgilendirmeler ışığında ilerleyebilir. 

Ayrıca evlatlıktan reddedilmenin pay mirasçılığı ile ilgisi olduğu için bu konuda bilgi sahibi olmak gerekir. Türk Medeni Kanunu’na göre miras; baba, anne, çocuklar, torunlar ve çocukların eşlerine bırakılabilir. Ancak ret davası sonucunda reddedilen evladın alt soylarına ve eşine de miras bırakılamaz.

Evlatlıktan Reddedilme Nedenleri Nelerdir?

Evlatlıktan reddedilme, her zaman kesin bir nedene bağlı olmak zorunda değildir. Ancak evlatlıktan ret davasında, mirasçılıktan çıkarma işlemi de uygulandığı için kanunen bazı nedenler sınırlandırılmıştır. Yani belirtilen her neden, kanunen kabul edilmez. Türk Medeni Kanunu’nun 510. maddesi, bu konuyla ilgilidir. Maddede nedenler detaylı olarak belirtilmiştir. Hukuki olarak evlatlıktan ret davası için ilk neden, evladın ebeveyne karşı ağır bir suç işlemesi gerekliliğidir. İşlenen suç ise ceza hukuku anlamında düşünülmemelidir. Yani evladın ceza alması gerekmez. Buradaki ağır suç; aile ilişkilerinin zedelenmesi ya da kopmasıdır. Ayrıca ebeveynin iftiraya uğraması, hakarete uğraması ve şiddet görmesi de sebepler arasındadır.

Evladın, aile üyelerine karşı sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda da ret davası açılabilir. Türk Medeni Kanunu’na göre aile üyeleri birbirlerine saygı duymalı, anlayış göstermeli ve yardım etmelidir. Aksi halde sorumluluklarını yerine getirmemiş olur. Tüm bu nedenler, evlatlıktan ret davasını açmak için yeterlidir. Ancak sunulacak nedenler kanıtlanabilir olmalıdır. Evlatlıktan ret davası olumlu sonuçlandığında evlat mirastan çıkarılır.

Evlatlıktan Reddedilme Nasıl Yapılır?

Evlatlıktan reddedilme davası ile evlat, mirasa dair tüm haklarını kaybeder. Türk Medeni Kanunu’nun 511. maddesinde bu konuyla ilgili kesin ifadeler yer alır. Mirastan çıkarılan kişi, mirastan tekrar pay alabilmesi için tenkis davası da açamaz. Evlat, ebeveynden önce ölmüş gibi davranılır.

Bazı durumlarda mirasın bir kısmı reddedilen evlada bırakılabilir. Ancak bunun için mirasçılıktan çıkarma davasında kesin bir hüküm verilmiş olmalıdır. Dava ardından ebeveyn herhangi bir hukuki davranışta bulunmadığı sürece karar bu şekilde devam eder. Mahkeme detayları, gidişatı belirler. Mirastan sadece evlat değil, evladın eşi ve altsoyu da çıkartılır. Ancak bazı mahkeme kararlarında alt soy bu durumdan etkilenmez. Saklı payı bulunur. Bu tamamen mahkeme kararına bağlıdır. Ayrıca reddedilen evladın altsoyu, saklı payı için mahkemeye başvurabilir.

Mirasçılıktan Çıkarma Davası Açılan Evlat Ne Yapmalıdır?

Evlatlıktan reddedilme davasıiçin mirasçılıktan çıkarma yaptırımı uygulanan kişiye, yasa birçok hak tanımaktadır. Bu haklardan biri de itirazdır. İtiraz için deliller toplanmalıdır. Ayrıca mahkeme sırasında bu delillerle beraber itiraz açık bir şekilde dile getirilmelidir. Söylenenlerin delillerle uyuşması ve hâkimin sorularına yanıt verebilmesi gerekir. İtirazın hukuki olarak daha iyi anlaşılması için bu konuda uzmanlaşmış bir avukatla çalışmak gerekir. Bu sayede süreç yakından takip edilebilir. Gerekli durumlarda tekrardan itirazda bulunabilir. Ancak bu itirazların mahkeme süresince yapılması önemlidir. Mahkeme sonuçlandıktan sonra mirasçılıktan çıkarılan kişinin itiraz hakkı bulunmaz. 

Evlatlıktan Reddedilmeye İtiraz Edilebilir Mi?

Evlatlıktan reddedilme itirazı, evladın haklarından biridir. Çünkü bazı durumlarda ebeveynler, menfaat uğruna ya da haksız yere evlatlarını mirastan çıkarmak istemektedir. Bu durumda evlat, duruma itiraz edebilir. Ancak bunu mirasçılıktan çıkarma davasında yapması gerekir. Türk Medeni Kanunu gereği dava sonuçlandıktan sonra itirazda bulunamaz ve tenkis davası açamaz. Dolayısıyla evlat, mahkeme süresince kendini ispatlayacak deliller sunmalı ve itirazını anlaşılır bir şekilde dile getirmelidir. Bu şekilde dava iptal edilebilir. Evladın altsoyu da saklı payını almak için itirazda bulunabilir.

Evlatlıktan Reddedilmenin İptali Nedir?

Evlatlıktan reddedilme işleminin iptali, mirastan çıkarmanın iptali anlamına gelir. Yani ebeveynin mirasçılıktan çıkarma talebi, kanunen ret edilir. Mahkeme; zorlama, aldatma, korkutma ya da yanılmaya bağlı bir durum gördüğünde davaya olumsuz sonuçlandırılır. Ayrıca mahkemeyi aldatma ya da iftira atma gibi durumlar, hukuken suç olduğu için ebeveyne bu konularda dava açılabilir.

Ebeveynin açık yanılgısı, mahkemenin iptali için büyük bir nedendir. Eğer evlat, bu konuda delil sunabilir ve kendini iyi ifade edebilirse dava iptal edilir. Mahkeme iptal edildiğinde ise hiç mahkeme açılmamış gibi hareket edilir. Evlat, miras hakkını devam ettirebilir.

Hangi Durumlarda Tenkis Davası Açılabilir?

Tenkis davası, saklı pay için açılan davadır. Dava nedenin net ve anlaşılır olması oldukça önemlidir. Böylelikle çıkarılan mirastan saklı pay alınabilir. Evlatlıktan reddedilme konusunda ise bu mümkün değildir. Çünkü mirastan çıkarma davasında sonuç kesin olarak verilir. Evladın altsoyları, güçlü bir neden göstererek tenkis davasını açabilir. Ancak bunun için de güçlü delillerin olması gerekir.

Mirasçılıktan Çıkarmanın Affı Olur Mu?

Bir anlık öfkeyle açılan davalar, çoğu zaman iptal olur. Bazı durumlarda ise davaların olumlu sonuçlandığını gözlenmiştir. Öfkeyle olumlu sonuçlanan davalar da ebeveynler çoğu zaman pişman olur ve iptal ettirmek ister. Ancak ebeveynin affetmesi, hukuki olarak bir anlam ifade etmez. Çünkü önemli olan mahkemenin verdiği kesin karardır.

Böyle durumların olmaması için evlatlıktan reddedilme davası açmamak için iyice düşünülmesi gerekir. Bir anlık verilen karar, evladın mirastan yararlanamaması ve daha birçok sonucu beraberinde getirir. Ayrıca mahkemede verilen deliller, birer kanıt niteliği taşır. Ebeveynin dava sonrası evladını affetmesi, sonucu değiştirmez. Verilen karar, istek üzerine geri alınmaz.

DANIŞMA ÜCRETİ ÖDENDİĞİ TAKDİRDE HUKUKİ DESTEKTE BULUNABİLİRİZ.

Danışma Ücretlidir. Avukatın ücretsiz veya asgari ücret tarifesinin altında, Dava Alması, Danışmanlık yapması Avukatlık Kanunu’na aykırıdır. Bu sebeple avukatlardan ücretsiz iş yapmalarının talep edilmemesi rica olunur. .

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
Evlatlıktan Reddedilme Mümkün Müdür?

Evlatlıktan Reddedilme Mümkün Müdür?” hakkında 23 yorum

  1. Merhaba slm ben babam bir hafta önce vefat etti iki abiyim var abiyimin anne babayı attı bakmadı anne babamı istemedi baba şeker hastası ayzamir hastasıydı bir ay hastanede yattı annem 80 yaşında ayağa durmakta zorlanıyor çıkıp bir kere bile.bakmadi bana anne baba lazım değil eşim boşayacak beni dedi eşi tehtit ediyordu anneni babani bakamazsın çıkamazsın dedi bakarsan boşarım seni annem pisliğin içinde yaşadı yemek yapamadı hep kahvaltı yaptılar aramayan sormayan kişi şimdi mal derdine düştü babadan bir evimiz var gelmesini istemiyorum baba evine eve göz diktiler annemin oturduğu yere gelmek istiyorlar çok çektirdiler anneme babama eşi ve abiyim ne yapabilirim eve gelmesini istemiyorum.babamin sağlığına hiç gelmedi sormadı anne baba ne haldesiniz.ne olur beni.aydinlatin simden teşekkür ederim….

    1. Merhabalar. Anlattığınız konu içinde farklı hukuki konuları içermekte . Detaylı bilgi için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

  2. Benim kardesim anne ve babbamda onlar sagken 1 ev istedi ve aldirdi.Normalde 7 kardesiz ve hepimize ayrilmis bir miktar var idi oda durumunun olmadigini ve tekrar almayacagini soyleyerek babama ev aldirdi.babamda ayni yil vefat etti ve kardesim simdi tekrar butun mallara ortak oldu bizimle ayni sekilde mallardan aliyor.ustelik anne ve babama aldrdigi evde cok deger kazandi.Annemede kotu davranip onunda elindekileri almaya calisti.annem onu mirastan red etmek istiyor ne yapabiliriz.

    1. mirasçılıktan çıkarma konusu muhakkak avukat yardımından faydalanmanız gereken bir konudur. bu yuzden bir avukata başvurmanızı tavsıye ederiz.

  3. Evlat babaya itaatsizlik yapıyorsa babasına hakaretlerde bulunuyorsa karşı geliyorsa bıçak çekiyorsa baba ya baba evladını büyütmüş aç açık birakmamis büyütmüş askerlik çağını getirmiş ise evlat babaya istemiyoruz seni dediğinde babamız değilsin dediğinde babanin sucu ne baba bu çocuğu evlatlıktan ret edebilirim

    1. Mirastan çıkarabilirsiniz. Bir avukat yardımından muhakkak faydalanın. Bu konu kendi içinde çeşitli incelikler barındırmakta ve bu konuda uzmanlaşmış avukatlardan yardım almanız sizin lehinize olacaktır.

  4. Merhabalar kızı 13 yaşında ve nafaka ödüyorum. Onu evlatlıktan çıkarabilir miyim ya da ne zaman çıkarabilirim acaba?

    1. Merhabalar . Hukukumuzda evlatlıktan çıkarma diye bir durum bulunmamaktadır. Detaylı bilgi için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz .

    2. 16 yaşındayken öğrencim anne ve babası vefat etti, 20 yaşına geldiğinde tarafımdan evlat edinildi. Tarafımdan yurtiçi, yurtdışında okutuldu. Kendi çocuklarımdan ayrı tutmadım. 32 yaşinda birlikte yuet dışında yaşamaya karar verdik, o benden önce gitti. 2 ay sonra ben yanına gittim. Bana çok kötü davranmaya başladı , beni artık istemediğini söyledi ve beni evine almayacağını söyledi. Beni yarı yolda bıraktı ve beni maddi manevi zor durumda bıraktı ve küçük oğluma şiddet uyguladı. Bu durumda evlatliktan cikarabilir miyim? Hiç iletisimiz kalmadı. Beni her yerden engelledi ve hakaret etti.
      Bana yardımcı olabilirseniz sevinirim.

  5. İyi günler 6 aylık kızım var annesi ile olaylı şekilde ayrıldık. Kızımı evlatlıktan Red edersem çocuğa nafaka ödermiyim?

    1. Merhaba . Evlatlıktan çıkarma gibi durum söz konusu değildir.Ancak mirastan çıkarma işlemi gerçekletirilebilir. Kununda kendi içinde bir takim detayları bulunmaktadır. Ofisimizden randevu alabilirsiniz.

  6. Merhaba biri 13 yaşında kızım diğeri 17 yaşında oğlum var , evlatlıktan reddetmek istiyorum yada devlet korumasına vermek istiyorum, ikisinide istemiyorum, devlete verebilirmiyim nasıl bir yol izleyebilirim,

  7. 2,oğlum var büyük hakaret dayak yedim küçük hakaret etdi biraktim Ankara’dan alanya geldim ve ben kimlikte benim adımı taşımalarına istemiyorum evlatlıktan red edecem malım mulkum yok kalacak onlara zaten küçük 17 girecek benim ne yapmam gerekli

  8. Merhaba benim abim bitcone bağımlısı bir insan ve ailemin haberi olmadan ailemin kartlarından 500 milyar değerinde para çekimi yapmış bir çok bankadan onların adına net bankacılıktan kart istemiş ve kullanmış evde bulunan 230 milyarlık altını gizlice satmış ve bitcone yatırıp kayıp etmiş ailemde evlatlıktan red ve mirasdan red etmek istiyor bunu yapabilirler mi ve madde bağımlısı

  9. Merhaba. Benim ailemle aram yillardir kötü. iler de ölüm olunca hiç bir miras amiyacam yada vermiyecem dedim. O yüzden babam dan beni evlatliktan atmasini istedim kabul etmiyor. Inne ucukadar bile birşeylerini istemiyorum. Kanunun nasil evlatliktan cika bilirim…

  10. ben aileme yaklaşık 12 milyon değerde maL YAPTIM uzerlerine hanım şizofrenı hastası her türlu
    siddet e maruz kaldım üç cocugum 2 torunum var hepsi de iyi eğitim almış dır
    zengin bir aileyiz etrafımıza göre
    neyse benım cocuklarım beni temelli terke ettiler mirasımdan ebedi cıkması ve soy adımın bana geri verilmesi soy adımı taşımasını istemıyorum
    bu munkunmu

  11. 16 yaşımdayım annem ile babam ayrı babam ile yaşıyorum aileden kimse ile kalmak istemiyorum bunu dile getiriyorum yeterince ciddiye almıyorlar başka bir aileye evlatlık gitmek istiyorum nasıl bir yol çizmeliyim acaba?

  12. Merhaba, 33 yıldır ayrıldığım eşime nafaka ödüyorum, kendisi babasından dul yetim maaşı alıp annesi ile kendi evlerinde yaşamaktadır. Nafakayı bugüne kadar müracaat ettim fakat kestiremedim, yeni kanunlar çıktımı kesilmesi mümkünmüdür..

  13. Anne-Babamla uzun bir zamandır çok bir uzun zamandır bir takım olaylar gelişti. Bu olay sulalaeye kadar konular gitti ben Babamın ve annemin kütüğüne bağlı kalmak istemiyorum. Daha fazla fazla kalmak istemiyorum. Ben bu aileden tamamen çıkmak istiyorum. Bundan sonra hayatımda istemiyorum.

  14. Merhabalar;
    Evaltlıktan red edilen reşit bir kız eğitim hayatına devam etmeye başlar ise babadan nafaka talep edebilir miydi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön