Evlatlık Olan Kişinin Türkiye’de Mirasçılık Durumu Ne Şekilde Gerçekleşir?

Evlatlık olan kişi, kendilerini nüfuslarına geçirmek isteyen kişilere yapay soy yoluyla bağlanmaktadırlar. Bu gibi durumlarda kan bağı olmaksızın yapay yollarla oluşturulan bu durum, hukuki çerçeveler dahilinde korunmakta ve gerekli işlemlerin yapılması sonrası gerçekleşmektedir. Ayrıca kişiler başka birilerinin evladı olsalar bile biyolojik anne-babalarının soyundan düşmezler. Türk Hukukunda evlat edinen kişilerin öz ailelerinden düşen miras payından yararlanabilmeleri ve öz ailelerinden mirasçılık hakkına sahip olmaları konusunda çeşitli durumlar vardır. Ancak Almanya gibi bazı yabancı hukuk kurallarında daha farklı bir durumdan bahsetmek mümkündür.

Evlatlık olan kişi kendisine düşen miras payında herhangi bir ihlal ya da muvazaa gibi durumdan şüphelendiğinde ilgili yerlere başvurarak dava açılabilmektedir. Evlat edinen kişiler yapay soy olsalar bile kişilerin kan bağı ile olan çocuklarına istinaden aynı şekilde değerlendirilip eşit haklara sahip olabilmektedirler. Bu hususta alanında profesyonel ve deneyimli avukatlarımız tarafından belirtilen işlemler hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Gerekli delil ve evrakların hazırlanması konusunda avukatlarımız ile yapacak olacağınız iş birliği sonrasında işlemler hızlı bir şekilde başlatılır. Eğer yurt dışında ikamet ediyorsanız vekaletname yolu ile avukatlarımıza yetki verebilirsiniz. İnternet sitemiz üzerinden iletişim kanallarımıza ulaşabilirsiniz.

Evlatlık Olan Kişi
Evlatlık Olan Kişinin Türkiye’de Mirasçılık Durumu

Evlatlık Olan Kişi Evlat Edinen Aileden Miras Hakkına Sahip Olur Mu?

Evlatlık olan kişi kendisini evlat edinen kişinin vefatı durumunda miras hakkına sahip olabilmektedir. Ancak veraset ilamında belirtmiş olan durumlar için hak talep edebilmektedir. Evlatlıklar ve onların altsoyu, kendilerini evlat edinen kişilerin tıpkı onların kan bağı ile oluşan bir bağları varmış gibi mirastan hak sahibi olurlar. Belirtilen bu mirasçılık mirası burakan kişinin kendi altsoyundan farklı olarak değerlendirilmezler ve aynı yetkilere ve aynı haklara sahip olabilmektedirler. Ancak bunu da belirtmek gerekir ki kim belirtilen kişiyi evlat edinmiş ise ancak onun mirasından faydalanabilir. Kişilerin eşinden ya da diğer akrabalarından kalacak olan mirastan hak sahibi olamaz. Çünkü bu durumlarda kan bağının olması beklenir.

Evlatlık Olan Kişi Biyolojik Ailesinden Miras Hakkı Elde Eder Mi?

Türk Hukukunda evlatlık olan kişi biyolojik anne ve babasından kalan miraslar konusunda hak sahibi olabilmektedirler. Kişinin biyolojik anne ve babasından ve kan yolu dolayısıyla kendi akrabalarından gelebilecek olan miraslar konusunda mirasçı olabilmektedirler. Yani bu kişiler hem evlat edinen kişiden hem de kendi öz anne ve babasından mirasçılık haklarına sahip olabilmektedirler. Ancak evlat edinen kişinin vefatı durumunda kendisini evlat edinen kişi ile biyolojik ailesinin mirasçılık hakkına sahip olmaları başka bir konudur ve farklı prosedürler ortaya çıkmaktadır.

Evlatlık Olan Kişi
Evlatlık Olan Kişinin Türkiye’de Mirasçılık Durumu

Evlatlık Olan Kişi Tarafından Evlat Edinen Aileye Miras Hakkı Düşer Mi?

Evlatlık olan kişi, kendisini evlat edinen kişiden miras hakkına sahip olabilmektedir. Ancak bu kişiler kendilerini evlat edinen kişiden daha önce vefat etmesi durumlarında hak sahibi olamazlar. Evlatlığın mirasçısı Türk Kanununa göre olmamaktadır. Yani bu durum tek taraflıdır. Evlat edinen kişi kendisini evlat eden kişiden hak talep edebilir ancak kendisinin vefatı durumunda hak veremezler. Bu durumda evlat sahibi olan kişilerin kan bağından olan kişiler de bu durumda hak sahibi olamazlar.

Evlatlık Olan Kişi Tarafından Biyolojik Ailesine Miras Payı Düşer Mi?

Evlatlık olan kişi, biyolojik ailesinden miras hakkına sahip olabilir. Aynı şekilde öz anne-babası da evlat vermiş olsalar bile kendi çocuklarından miras hakkına sahip olmaktadırlar. Ancak evlat edinen kişinin vefatı sonrasında evlatlığa  belirli bir miras payı bırakmışsa bu pay bu kişinin öz anne ve babasına miras olarak geçmemektedir. Bu payı ancak evlatlığın kendisi ve kendisinin alt soyu sahip olabilmektedir.

Evlatlık Olan Kişi Mirasçılıktan Çıkarılabilir Mi?

Evlatlık olan kişi belirli durumlarda mirasçılıktan çıkarılabilir. Ancak bu durumun olabilmesi için evlat edinen kişinin evlatlığı tarafından kasten öldürülmesi ya da kasten öldürmeye teşebbüs etmesi ya da diğer türlü işlemiş olduğu ağır bir suç durumunda mirasçılıktan çıkarılmaktadır. Bu durumlar haricinde kesinlikle mirasçılıktan men edilemezler. Diğer mirasçıların kişinin kendisine öz evlat olmadığını ve evlat edinmiş olduğu için miras vermeme gibi durumları hukuken söz konusu olamaz. Evlat edinen kişiler mirasçılık konusunda öz evlat ile eşit haklara sahip olmaktadırlar.

Hukuki destek ve randevu için

0542 761 84 06

Av.ibrahimhalilaydin@gmail. com

https://g.co/kgs/xS5LdD

Avukat İbrahim Halil Aydın 

Evlatlık Olan Kişinin Türkiye’de Mirasçılık Durumu Ne Şekilde Gerçekleşir?

Evlatlık Olan Kişinin Türkiye’de Mirasçılık Durumu Ne Şekilde Gerçekleşir?” hakkında 2 yorum

  1. Merhaba sayın avukat bey benim amcamin oglu onceden koyde dogdugu icin babamin uzerine kayit olmus ozamanlarin zamaninda evlatlik olduguna dair bir belge yok sadece yurt disina goturmek icin uzerimize yazilmis simdi ise babam mefat etti amcamin oglu butun mirastan almak istiyor bizler baba kütüğünde dusmesini ve miras tan hak almamasini istiyoruz surec nasil isler bizleri bilgilendirirseniz memnun kalririm

  2. Çocuğumuz olmadığı için eşimle beraber bir çocuğu evlat aldık.Vefatımız halinde her şey ona kalsın istiyoruz .Hukuken mümkün mü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön