Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi

Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi Türk Ceza Kanunu uyarınca suç kabul edilir. Vatandaşın dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi, yasal olmayan şekilde ve sebepsiz yere gerçekleşiyorsa bu duruma yol açan kişi için cezai yaptırım uygulanır. Bireylerim dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi TCK ‘’Hürriyete Karşı Suçlar’’ bölümünde 121.maddede 1 fıkra halinde hükme bağlanmıştır.

Dilekçe hakkını kullanmak Türk vatandaşlarının ve karşılıklılık gözetilmesi şartı le Türkiye’de oturan yabancıların temel hakkı kapsamında değerlendirilir.

İçindekiler

  • Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Nedir?
  • Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Sonucunda Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?
  • Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçunun Nitelikli Halleri Nedir?
  • Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçuna Hangi Mahkeme Bakar?
  • Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Adli Para Cezasına Çevrilir Mi?
  • Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçunda Ceza Ertelemesi Olabilir Mi?
  • Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçunda Hükmün Açıklanması Geri Bırakılabilir Mi?
  • Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Şikayete Bağlı Suçlar Arasında Yer Alır Mı?
  • Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Uzlaşmaya Tabii Suçlar Arasında Yer Alır Mı?
  • Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Zamanaşımına Tabii Sayılır Mı?

Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Nedir?

Vatandaşın herhangi bir yasal hakkını kullanabilmek için resmi yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçinin kanuni bir dayanağı olmaksızın işleme alınmaması suç olarak kabul edilir. Dilekçe hakkını kullanmak bireysel ve kamusal bir haktır. Bireysel olması, dilekçenin yalnızca kişisel olarak kullanılabilecek bir hak olmasından kaynaklanır. Dilekçe vermenin kamusal hak kabul edilmesinin sebebi ise söz konusu hakkı kullanan vatandaşın isteklerini resmi makamlara yasal yoldan ulaştırabilme temel hakkına sahip olmasıdır.

Vatandaş isteğini resmi makamlara yazılı olarak bildirdiği halde dilekçenin işleme konulmaması yasal bir sebebe dayanır ise, bu durum suç kapsamında değerlendirilmez. Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi konusunun suç olabilmesi için işlemin hukuka aykırı şekilde gerçekleşmiş olması gereklidir.

Ayrıca dilekçenin verilmesi için yasal bir süre belirlendiği hallerde, söz konusu  dilekçenin  süresi içinde kabul edilmemesi de suç kapsamında değerlendirilir.

Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Sonucunda Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?

Vatandaşın dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi halinde suçu işleyen kişinin 6 aya kadar hapis cezası almasına hükmedilebilir. Dilekçe genel olarak bireyin kamu makamlarına talebini yazılı yolla iletmesi anlamına gelirse de, vatandaş talebini sözlü olarak kamu yetkililerine iletmek istediği takdirde söz konusu isteğin tutanağa geçirilmesi gereklidir.

Tutanağa geçirilmeden yalnızca sözlü yapılan başvuruların işleme alınmaması, bu yasa kapsamında suç oluşturmaz. TCK 121’e göre dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçunun oluşması için iletilen talebin yazılı olarak verilmesi gereklidir. Bahse konu ayrımın yapılmasındaki amaç yanlış bilgilendirme olduğunda, ispat zorluğunun ortadan kaldırılmasıdır.

Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçunun Nitelikli Halleri Nedir?

Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçunun nitelikli haller yasal olarak belirtilmemiştir.

Ancak failin yürütmekte olduğu kamu görevini kötüye kullanmak suretiyle dilekçeyi işleme almaması   halinde verilen temel ceza ½ ila 1 katı kadar arttırılır.

 

Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçuna Hangi Mahkeme Bakar?

Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçuna bakmakla resmi olarak yetkilendirilen mahkeme ‘’asliye ceza mahkeme’’leridir. Bahse konu suçun işlendiği yerde görev yapan asliye suç mahkemesi davaya bakmak ve karar vermekle yetkilidir.

Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Adli Para Cezasına Çevrilir Mi?

Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi halinde hükmedilen hapis cezası 1 yıldan az olduğu için, cezanın adli para cezasına çevrilmesi mümkündür.

Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçunda Ceza Ertelemesi Olabilir Mi?

Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçunun işlenmesi durumunda belli koşulara bağlı olarak verilen cezanın hapiste yatarak infaz edilmesinden vazgeçilmesi mümkündür. Ceza ertelemesi hali bu kanun maddesi için geçerlidir.

Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçunda Hükmün Açıklanması Geri Bırakılabilir Mi?

Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçunun işlenmesi durumunda belli koşulara bağlı olarak karara bağlanan hükmün açıklanması geri bırakılabilir. Yani hükmün açıklanmasını geri bırakılması hali bu kanun maddesi için geçerlidir.

Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Şikayete Bağlı Suçlar Arasında Yer Alır Mı?

Dilekçe hakkının kullanılması vatandaşın temel anayasal hakları arasında olduğu için şikayete bağlı suçlar arasında değerlendirilmez. Böyle bir suçun işlenmiş olduğunu haber alan savcılık makamı resen dava açarak, yürütülmesini sağlayabilir. Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi için yasal olarak belirlenen bir şikayet süresi olmadığı gibi, mağdurun şikayetten vazgeçmesi de dava üzerinde etkili olmaz.

Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Uzlaşmaya Tabii Suçlar Arasında Yer Alır Mı?

Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi şikayete bağlı suçlar arasında yer almadığı gibi uzlaşmaya bağlı suçlar arasında da değerlendirilmez. Üçüncü tarafın fail ile mağdur arasına girerek ortak bir anlaşma sağlama çabasının davanın yürütülmesi üzerinde etkisi yoktur.

Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Zamanaşımına Tabii Sayılır Mı?

Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçu işlendiğinde ilgili davada zamanaşımı geçerliliğini korur. Söz konusu suç için yasal olarak kabul edilen zamanaşımı süresi 8 yıldır. Suçun işlenmesinin üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen konu ile ilgili dava açılmamış ya da açılan dava sonuçlanmamış ise zamanaşımına bağlı olarak davanın düşmesine karar verilir.

 

  • BU MAKALENİN TÜM TELİF HAKLARI AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN’A AİTTİR. İZİN ALINMADAN MAKALELERİMİZİN PAYLAŞILMASI DURUMUNDA YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.
  • MAKALE SİTEMİZDE MAKALERELERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTEYEN HUKUKÇU,HUKUK ÖĞRENCİSİ,AVUKAT VE DİĞER BRANŞLARDAN OLAN SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZ AD -SOYAD VE MAKALELERİNİ av.ibrahimhalilaydin@gmail.com  ADRESİNE GÖNDEREBİLİRLER. MAKALELERDE KONU SINIRLAMASI YOKTUR. ANCAK YAZIM KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ RİCA OLUNUR.
  • MAKALE İÇERİKLERİ AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN TARAFINDAN ÜRETİLMEKTE OLUP HERHANGİ BİR HUKUKİ TAVSİYE İÇERMEMEKTEDİR. OKUDUĞUNUZ BU MAKALELERE DAYANILARAK YAPTIĞINIZ HUKUKİ İŞLEMLERDE SORUMLULUK KABUL ETMİYORUZ. TAVSİYEMİZ HUKUKİ DESTEK İÇİN BİR AVUKATLA İLETİŞİME GEÇMENİZDİR.

Etiketler

#ailehukuku #cezahukuku #cezakanunu #TürkCezaKanunu #türkiye avukat bitcoin Boşanma Davası boşanma kararı emeklilik FETÖ FETÖ ÜYELİK hukuk devleti ilkesi hukuki danışmanlık Kasten öldürme kripto para kripto para kullanımı kripto para yasal mı KÖTÜ MUAMELE kıdem tazminatı mahkeme malulen emeklilik masumluk karinesi miras hakkı miras hukuku reddi miras SINIRDIŞI EDİLME sorgu SORGUDA AMAÇ SORGULAMA SORUŞTURMA tanıma ve tenfiz turk hukuku turk hukukunda bitcoin türk hukuku URFA AVUKAT vasiyetname Vasiyetnamede saklı payların ihlal edilmesi vasiyetname iptali vekalet vekaletverme yabancı mahkemeler YASAK SORGU İFADE ALMA İŞKENCE

 

Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön