Ceza Hukukunda Kripto Para Dolandırıcılığının Sonuçları

Ceza hukukunda kripto para dolandırıcılığının sonuçları, her ticaret işleminde olduğu gibi belirli yaptırımları bulunan suçlardan biridir. Kripto paraların net bir tanımı ve açıklaması ceza hukukunda yer almasa da ticaret gerçekleştiren iki tarafın hakları Türk hukukunda her zaman korunmaktadır. Kripto paraların bilinen örneklerinin başında Bitcoin yer alır. Geleneksel ticarette ve borsada tercih edilen para birimlerinde olduğu gibi kripto paralarda da dolandırıcılık gibi yasal olmayan suçların meydana gelmesi hukukun alanına girmektedir. Dolandırıcılık ile karşılaşılan taraf ticaret hukuku tarafından korunurken suçlu, ceza hukuku kapsamında cezalandırılır.

Kripto paralar hakkında yapılan yasaklamalar ve vergilendirmeler doğrultusunda, şu ana kadar ulusal ya da uluslararası düzenleyici bir hukuki araç yoktur. Kripto paralar, Türk Ceza Kanunu üzerinde bazı hükümler bakımından değerlendirmeye alınmıştır. Özellikle, kripto paraların hırsızlık gibi suçlardan yargılama yapılıp yapılamayacağı üzerinde durulmuştur. TCK’nın 282. Maddesi gereğince, kripto para dolandırıcılığı ile suç işlenmesi ve suç sayılmasına engel olan bir durum yoktur.

Türk Ceza Kanunu’nda Kripto Para Dolandırıcılık Cezaları

Ceza hukukunda kripto para dolandırıcılığının sonuçları, internet üzerinden yapılan işlemlerin artmasıyla kripto paralara ilişkin cezaları da etkiler. Son zamanlarda dolandırıcılık yöntemleri, yerini sanal ortamlara bırakmıştır. 2008 yılından bu yana Bitcoin’in önderlik ettiği kripto paralarla da dolandırıcılık yapılmaktadır. Kripto para arzının artış göstermesinden kaynaklı olarak illegal yöntemlere sık sık başvuru olmaktadır. Kripto paralar, Türkiye’de blok zincir teknolojisi ile yürürlükte bulunmaktadır.

Sanal paralara ilişkin yasal düzenleme ya da kanun bulunmamaktadır. Fakat ülkemizde ise sayısı 40’ı geçen kripto para vardır. Sanal paralar üzerinde düzenleme kapsamı geçerli olmasa da 5237 sayılı “TCK” kapsamında dolandırıcılık ve hırsızlık fiilleri yaptırıma tabidir. Sanal paralarla ilgili sık kullanılan yöntemler arasında; kredi kartı dolandırıcılığı ve online bankacılığa benzer bir yapıda illegal yöntemler vardır. Kripto para dolandırıcılık cezaları, dolandırıcılık yöntemlerine bağlı olarak farklılık gösterir. Suç sayılan haller ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Sosyal mühendislik,
  • Zararlı yazılımlar,
  • Phishing ortalama saldırıları,
  • Bilgisayar verileri ele geçirilerek, karşılığında kripto para talep edilmesi,
  • ICO yoluyla yapılan dolandırıcılıklar,
  • Amacı dolandırıcılık olarak kurulan ve kripto para alım satımı yapan platformlar,
  • Bu suçlar, TCK’da cezaya tabi tutulan haller arasında yer almaktadır.

Bitcoin Yatırım Dolandırıcılığı

Ceza hukukunda kripto para dolandırıcılığının sonuçları, genellikle Bitcoin alım ve satım bahaneleriyle doğan cezalardır. Bireylerden para ya da Bitcoinler hileyle alınır ve hukuksal düzenlemelere aykırı olarak ele geçirilmektedir. Bitcoin dolandırıcılıklarında sık rastlanan durumlardan biri de Bitcoin alma bahanesiyle para toplanması fakat karşılığında Bitcoin verilmemesidir. Kripto paralar başta olmak üzere diğer atcoinler ve bilgisayar teknolojilerinden anlamayan bireyler için yatırımı oldukça zor paralardır.

Dijital para satın almak isteyen fakat nasıl ve nereden alacağını bilmeyen bireyler, bu dolandırıcılıkların hedefidir. Bazı durumlarda ise dijital para cüzdanı üzerinden ya da safeden Bitcoinleri tutma vaatleriyle mağduriyet yaşatılmaktadır. Sahte olan Bitcoin ile de bazı siteler üzerinden dolandırıcılık yapılabilmektedir. Genellikle taklit siteler kurularak, mağdur olacak bireylerin güveni kazanılmaktadır. Daha sonra BTC adresi üzerinden kripto para transferiyle dolandırıcılık gerçekleştirilmektedir.

Bitcoin Dolandırıcılığı Cezaları Nelerdir?

Ceza hukukunda kripto para dolandırıcılığının sonuçları belli başlı şartlara bağlı olarak doğar. Bitcoin olarak malvarlığı değerlerinin yurt dışına çıkarılması, bunların nereden geldiğinin gizlenmesi, meşru yollardan satın alındığını doğrulamak gibi çeşitli işlemlerden kaynaklı hapis cezaları öngörülmektedir.

TCK’’nun 282. Maddesinde; Alt sınır 6 ay olmak üzere ve daha fazla hapis gerektiren hallerden kaynaklanan malvarlığı suçları cezaya tabidir. İllegal yöntemler ile elde edilen Bitcoinler ya da bu yöntemlerle haksız kazanç elde edilmesi üç yıldan yedi yıla kadar hapis verilmesine sebep olur. Aynı zamanda kripto para dolandırıcılık cezaları arasında para cezaları da yer alır. Yirmi bir güne kadar adli para cezalarıyla yargılama yapılmaktadır.

Bitcoin Yasal Mı?

Türkiye’de kripto para ve benzeri sanal paraların alım ve satımı yasallığının yanı sıra, suç teşkil edip etmediği mevzuatta hükümsüz olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla bazı hallerde suç kaynaklı cezalar ortaya çıkmaktadır. Ceza hukukunda kripto para dolandırıcılığının sonuçları ise suçun teşkil ettiği konuya bağlı olarak değişir. Fakat genel olarak Türkiye’de kripto para ticareti yapmak suç sayılmamaktadır. Bitcoin ile ilgili diğer yasallık kavramları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Bitcoinler, devlet güvencesi kapsamına dahil değildir.
  • BDDK’nin, bu yönde basın açıklamaları; kripto paraların güvensizliği yönündedir.
  • Kripto paralar, yasadışı faaliyetlerde kullanılırsa ceza kapsamına girer.
  • Dijital cüzdanların çalınması, kaybolması ya da usulsüz kullanımlar riskli durumlar arasındadır.

Yukarıda sıralanan bilgiler, Bitcoin sanal paralarının yasallığı ve güvenilirliğiyle ilgili açıklamalardır. Bireylerin mağduriyet yaşamaması için bu gibi sorunlar doğrultusunda, Şanlıurfa Avukat İbrahim Halil Aydın’dan destek alınabilmektedir.

Yasal Yollarla Bitcoin Alım Satımı Nasıl Yapılır?

Türkiye’de Bitcoin alım satımını yapmak için aracılık eden özel şirketler üzerinden yardım alınmalıdır. Kullanıcılar, kripto para satın almak isterlerse bahsi geçen platformların banka hesapları üzerinden ödeme yapmaları yeterlidir. Ceza hukukunda kripto para dolandırıcılığının sonuçları yaşanmaması için güvenilir platformlardan yardım alındığından emin olunmalıdır. Gönderimi sağlanan paralar kadar kullanıcı cüzdanlarına o oranda Bitcoin yatırılmaktadır.

Ülkemizde TL ile yatırılan paraların karşılığında Bitcoin alışverişlerinde EFT ve Havale ödeme araçlar kullanılmaktadır. Fakat kişisel olarak kullanılan Bitcoin ve farklı para birimleri kanunda geçerli değildir. Dolayısıyla kripto paralar, devlet denetiminde değildir. Bunun yanı sıra BDDK’ya tabi olmadığından dolayı alımı ve satımı devletin güvencesi içine girmez.

Bitcoin suçundan elde edilen gelirler gizlenmesi, bu yönde para aklamak, suç gelirinin yurt dışına çıkarılması TCK’da suç sayılan hallerdir. Suç teşkil eden Bitcoin gelirinin saklanmaması ve diğer paraların yalnızca alımını yapmak için kullanılması herhangi bir suça mahal vermez. Bu iki durum birbirinden farklı şekilde değerlendirilmektedir. Yasal olmayan bir olayla karşılaşmamak için suç sayılan hallerin araştırılması gerekir.

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
Ceza Hukukunda Kripto Para Dolandırıcılığının Sonuçları

Ceza Hukukunda Kripto Para Dolandırıcılığının Sonuçları” için bir görüş

  1. Merhabalar iyi günler. Bir dolandırıcılık oluşumunu farkettim ama herhangi bir şekilde dolandırılmadım bunu şikayet edebilir miyiz. Yasalar gereği eğer edebiliyorsak nasıl şikayetçi olabiliriz. Şimdiden teşekkürler zaman ayırdığınız için sağolun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön