Boşanma Dilekçesi

Boşanma Dilekçesi

Boşanma dilekçesi bir eşin ya da her iki tarafın yasal olarak boşanma taleplerini içeren bir belgedir. Bu belge evliliği sonlandırmak için atılan ilk adımdır. Eğer taraflar boşanma dilekçesi hakkında bir bilgiye sahip değilse bu konuda bir avukattan yardım alabilir. Boşanma dilekçesi örneklerini incelemeleri de mümkündür. Boşanma dilekçesi doldurulup alt kısmı imzalandıktan sonra mahkemeye sunulur. Mahkemeden dava sürecinin başlanması beklenir. Boşanma dilekçesi hem bir kişi tarafından hem de her iki taraftan doldurulup sunulabilir. Dilekçe ile yasal olarak dava süreci için bir tarih alınır. Bu tarihte dava süreci taraflar için başlar. Bu süreç sonunda da boşanma işlemi gerçekleşir.

Anlaşmalı Boşanma İçin Dilekçe

Boşanma dilekçesi anlaşmalı boşanmalar için de ön plana çıkar. Eğer her iki taraf sorunsuz bir şekilde boşanmak istiyorsa bunun için tek bir dilekçe ile mahkemeye başvurabilirler. Ancak dilekçenin alt kısmına her iki tarafın da imzası gerekir. Böylece anlaşmalı boşanma yükümlülüğü sağlanmış olur. Mahkeme, süreci inceleyip davanın başlayacağı tarihi sunar. Bu süre zarfında boşanma işlemi sorunsuz bir şekilde gerçekleşir. Ancak tam tersi sadece tek bir taraf boşanmak isterse bu durum anlaşmalı boşanmadan çıkar. Burada dilekçe tek bir kişi tarafından doldurulup imzalanır. Üstelik diğer taraf davaya olumlu bakmazsa sürecin uzaması da söz konusu olur. Bu durum ise her iki tarafın yıpranmasına neden olur.

Çekişmeli Boşanma Davasında Dilekçe

Boşanma dilekçesi ayrılık konusunda bir karara varamamış olan bireyler için de ön plana çıkar. Ancak burada durum çekişmeli boşanma davasına dönüşür. Bu durum ise doğrudan dava sürecinin uzamasına neden olur. Eğer taraflardan biri ya da her ikisi dilekçeyi doldursalar bile bir anlaşma ortada yoksa dava süreci sıkıntılı geçer. Çünkü boşanma davası için en az bir tarafın kesin olacak şekilde bir kararlılığa sahip olması gerekir. Aksi takdirde aylarca ya da yıllarca süren bir dava süreci de ortaya çıkabilir. Tek taraflı olarak hazırlanan bir dilekçe diğer taraf diretirse ya da anlaşmazlık çıkarırsa boşanma süreci hakime bağlı kalır. Eğer hakim dilekçeyi sunan ve bu konuda kararlı olan kişiyi haklı bulursa karşı tarafın diretmesine rağmen boşanma gerçekleşir.

Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Boşanma dilekçesi yazmak için daha önceden yazılmış olan bir dilekçe örneğine bakılabilir. Ayrıca bu konuda herhangi bir avukattan da gerekli yardım alınabilir. Bir boşanma dilekçesinde boşanmanın sebebi ve evliliği sona erdirmenin dayanakları sıralanır. Çünkü bu dayanaklar boşanma süreci için oldukça belirleyici bir role sahiptir. Bunun yanı sıra dilekçe nafaka, tazminat vb hususları da içerebilir. Ancak eğer kişi karşı taraftan nafaka almak istiyorsa bu hususlara yer verilir. Eğer nafaka gibi bir talep söz konusu değilse nafaka ile ilgili bir söyleme de yer verilmez.

Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle Boşanma Dilekçesi

Boşanma dilekçesi daha çok şiddetli geçimsizlik nedeniyle ön plana çıkar. Ancak dilekçeyi yazarken özellikle bu hususa yer verilir. Şiddetli geçimsizliğin dayanakları sıralanır. Eğer karşı taraf bir şiddet ya da sözlü bir yaptırımda bulunuyorsa bu gibi durumlar da şiddet kapsamında dilekçede yer alır. Böylece dilekçe incelendiği zaman daha kesin bir sonuç ortaya çıkabilir. Şiddetli geçimsizlik için eğer yalan beyanda bulunulursa ve bu durum diğer eş tarafından kanıtlanırsa davanın düşmesine neden olabilir. Bu yüzden yalan beyandan kaçınmak gerekir. Yalan beyanda bulunmak doğrudan dava sürecinin olumsuz sonuçlanmasına neden olur. Üstelik bu durum yargının yanıltılması suçlamasına da girer.

Aldatma Nedeniyle Boşanma Dilekçesi

Boşanma dilekçesi aldatma nedeniyle en çok karara bağlanan durumlardan birini oluşturur. Bir boşanma davasında eğer aldatma durumu varsa bu gibi durumlarda boşanma kısa sürede sonuçlanır. Boşanma davaları genellikle belirsiz ve kesin sonucu kapsamayan nedenlerden ötürü uzar. Ancak aldatma varsa ve bu eğer delil olarak mahkemeye sunulursa tek celsede boşanmak mümkündür. Boşanma dilekçesi hazırlarken aldatma hususuna değinilmelidir. Aldatma sonucunda mevcut olan kanıtlar ve delillerden de bahsedilebilir. Bu gibi dilekçelerde tek taraflı bir başvuru durumu söz konusu olabilir. Üstelik durum kanıtlanırsa eğer karşı taraf itiraz etse bile dava sonuca bağlanır. Çünkü boşanma davalarında en hızlı sonuca bağlanan durumlardan birisi aldatmadır.

Boşanma Dilekçesi Nereye Verilir?

Boşanma dilekçesi doğrudan aile mahkemelerine sunulur. Aile mahkemelerinde boşanma süreci yürütülür. Dava için ilk etapta bir dilekçe kağıdına ihtiyaç duyulur. Bu kağıt bir dilekçeye uygun olacak şekilde doldurulur. Eksiksiz bir şekilde dilekçe yazıldıktan sonra mahkeme görevlisine sunulur. Mahkeme görevlisi tarafından kişinin kaydı alınır. Bu kayıt kapsamında dava sürecinin ne zaman başlayacağı ya da ne zaman işleneceği daha sonradan kararlaştırılıp kişiye bildirilir. Ancak bu süreç uzun sürmez. Kısa sürede tarih açıklanır. Bu tarih kapsamında her iki tarafında davaya intikal etmesi gerekir Eğer diğer taraf davaya gelmezse dava süreci katılan tarafın lehine işler.

Boşanma Dilekçesi İçin Avukat

Boşanma dilekçesi için avukattan yardım alınabilir. Eğer zorlu geçecek bir süreç varsa bu gibi süreçlerde doğrudan bir avukata ihtiyaç duyulur. Çünkü avukat sürecin nasıl işleneceğini ya da ilerleyeceği konusunda daha bilgilidir. Boşanma için belirlenen hususlar ya da gereçler toplanıp avukat tarafından hakime sunulur. Avukatlar boşanma davasında her zaman belirleyici bir faktör olmuştur. Özellikle uzayan ve bir türlü karara bağlanmayan süreçlerde avukatlar anında sonuçlanmasına yardımcı olabilir. Böylece tarafların yıpranması veya vakit kaybı yaşaması gibi bir durum da söz konusu olmaz. Ancak kişinin avukat talep etmeme durumu da vardır. Boşanma süreci tamamen taraflara bağlı olarak gelişen bir süreçtir.

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
Boşanma Dilekçesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön